Lidové noviny

Kulhavého stříbro z bahna

-

Noční průtržmrač­en, doznívajíc­í ještě hodinu před startem, změnila charakter trati v Deodoru. Z příliš suché, na které se závodníkům při tréninku smýkala kola, učinila příliš mokrou. Nejeden z jezdců byl v technickýc­h pasážích nucen slézt z kola, pády na sebe nenechaly čekat.

„A tady je aktuální mistr světa, jenže na silnici: Peter Sagan,“představov­al hlasatel slovenskou celebritu. O postavení na startu rozhodl světový žebříček horských kol, a tak Slovák vyrážel na trať jako úplně poslední v sedmé řadě, za borci z Lesotha, Rwandy či Guamu.

Stačily tři minuty, a Sagan se probil ze 49. místa na třetí. Po čtvrthodin­ě však jeho olympijské ambice pohřbil defekt. Jel dál a ztrácel, než definitivn­ě slezl z kola a vzdal.

Kulhavý se na startu mírně zasekl, rychle se probíjel vpřed, a dokonce dočasně až do čela.

Záhy nastal očekávaný scénář: Schurter na devátém kilometru zaútočil a ujížděl všem. Ale ne nadlouho. Dojel si ho Španěl Coloma. A pak i obhájce titulu. Španěla brzy setřásli, zůstali dva. Bitva dvou velikánů své branže se rozhořela naplno. Olympijský šampion z Londýna proti pětinásobn­ému mistru světa. „Tahal jsem rovinky, ale potom jsem cítil, že je Nino silnější,“prohlásil český jezdec.

V předposled­ním kole přišel Schurterův úder číslo 2. Natolik drtivý, že Kulhavý brzy zaostával o 20 vteřin a jeho ztráta narůstala.

„Od třetího kola mě strašně bo- lel žaludek. Soustředil jsem se raději na svůj boj sám se sebou.“

Při průjezdu do posledního kola na něj trenér Viktor Zapletal křičel: „Hlavně neudělej chybu.“

Neudělal. Švýcar uháněl pro zlato, Čech kontrolova­l stříbro. A v cíli slavili oba. „Teď mají oba z olympiád zlato a stříbro, v Tokiu si dají rozstřel,“usmíval se Zapletal.

Na konto české výpravy přibyla Kulhavého zásluhou desátá medaile. Češi tím vyrovnali v Riu počet cenných kovů, které získali i v průběhu minulých her v Londýně.

Jen zlata je tentokrát výrazně méně, oproti tehdejším čtyřem jen jedno od judisty Lukáše Krpálka. Také proto figuruje Česko až v páté desítce hodnocení zemí. V Londýně bylo devatenáct­é. Deset medailí z roku 2012 by se dokonce brzy mělo rozrůst až na jedenáct, bronz má kvůli dopingu Ukrajince Pjatnici dodatečně obdržet oštěpař Vítězslav Veselý.

Také k němu vzhlíželi o víkendu fanoušci, ale na Olympijské­m stadionu skončil mistr světa z roku 2013 až sedmý, tři metry od bronzu.

Pod stupni vítězů zůstal též obhájce prvenství v moderním pětiboji David Svoboda, na parkuru jeho naděje pohasly, byl devátý.

Oslavoval naopak čtyřkajak. Kvarteto Dostál, Havel, Trefil a Štěrba zopakovalo londýnský bronz.

Josef Dostál potom v nedělní noci vstoupil s českou vlajkou v ruce na stadion Maracaná. Oheň XXXI. letních olympijský­ch her dohasínal.

O poslední českou medaili na hrách v Riu se postaral biker Jaroslav Kulhavý, který získal stříbro.

 ?? Chvíli vedl, nakonec vyjel stříbro FOTO MAFRA ?? JAROSLAV KULHAVÝ (cyklistika):
Chvíli vedl, nakonec vyjel stříbro FOTO MAFRA JAROSLAV KULHAVÝ (cyklistika):

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia