Lidové noviny

Chybí krev. Kvůli turistice i klíšťatům

Česko nemá systém, jak udržet a získat dárce Transfuzní stanice je lákají třeba na lístky do bazénu

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Častější výlety do zahraničí, rekordní výskyt klíšťat, ale i přísnější zdravotní kritéria způsobují, že v Česku letos v létě výrazně poklesl počet dárců krve. Podle informací Českého červeného kříže evidovala nemocniční transfuzní zařízení v polovině června zhruba 270 tisíc dárců. K doporučené­mu počtu jich tak scházelo přibližně 150 tisíc.

Podle Petra Turka, primáře transfuzní­ho oddělení Thomaye- rovy nemocnice v Praze, je letošní situace horší než ta loňská. „Kromě tradičního času dovolených je jedním z důvodů i dočasné vyřazení těch, kteří byli vystaveni riziku nějaké infekce, často kvůli cestování,“uvedl Turek.

Pevně daný seznam cestovatel­ských míst, která hygienici považují pro darování krve za nežádoucí, ale neexistuje. Leckdy záleží i na počasí v dané oblasti. Lékaři tak čerpají informace z Evropského centra pro prevenci a kontrolu chorob.

„Nějaké informace zveřejňuje rovněž hlavní hygienik, další musíme hledat na mezinárodn­ích cestovatel­ských stránkách,“vysvětluje Turek. Podle lékařů byminister­stvo zdravotnic­tví mělo tuto agen- du převzít a předávat transfuzní­m stanicím jednotné informace, které budou mít právní váhu.

Aktuálně budou na měsíc z databáze vyřazeni potenciáln­í dárci, kteří se vrátili z Rumunska, Srbska či některých oblastí Itálie. Tam totiž hrozí, že se mohli nakazit západonils­kou horečkou. Chorobu původně přenášeli komáři v Egyptě, nyní se ale rozšiřuje po celém Středozemí a proti proudu Dunaje.

Karibik, Tichomoří, Brazílie nebo například Madeira jsou na seznamu také kvůli komárům a exotickým infekcím, které tento hmyz přenáší – horečka dengue, chickungun­ya či v poslední době virus zika. I tito dárci budou vyřazeni na měsíc. Až na půl roku to pak budou cestovatel­é, kteří navštívili tropické oblasti Afriky, Asie i Ameriky – kvůli malárii.

Abyste dostali stopku, ale nemusíte vyjet ani za hranice Česka. Měsíc nesmějí krev dávat ti, kteří měli na těle přisáté klíště. Pokračován­í na straně 2 Poznámku čtěte na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia