Lidové noviny

Primátorka: Úředník selhal, přijde trest

Co dál? Do Mekky s humorem

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Nedělní akci, při níž skupina kolem odpůrce islámu Martina Konvičky převlečená za džihádisty vyděsila desítky lidí na Staroměsts­kém náměstí, měl pražský magistrát zakázat. Myslí si to primátorka Adriana Krnáčová, podle níž jde o úřednické selhání. „Budu z toho chtít vyvodit personální důsledky,“řekla včera politička.

Konvička přijel na náměstí na velbloudov­i následován terénním vozem s muži převlečený­mi za bojovníky Islámského státu. Vykřikoval­i hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a zmaket zbraní stříleli do vzduchu.

Konvička? Asociální blázen

Včera dopoledne magistrát v prohlášení tvrdil, že akci zakázat nemohl. O plánu, že na náměstí přijedou herci převlečení za vojáky, prý úředníci věděli, neměli ale podrobnost­i.

Podle primátorky ale zmínka o maketách zbraní v žádosti byla. Což ostatně potvrzuje i kopie oznámení o účelu akce, které zveřejnil Český rozhlas. Píše se v něm, že účastníci „divadelníh­o vstupu“použijí expanzní zbraně se zvukovým efektem či že budou imitovat násilí. Poměrně detailní je i popis „představen­í“včetně zmínky o tom, že herci budou částečně maskovaní.

„Pan Konvička je asociální blázen a jemu bych žádnou akci nepovolila,“uvedla primátorka.

Úřad veřejná shromážděn­í nepovoluje, jejich svolavatel­é mají jen povinnost akci předem oznámit. Ohlášení musí kromě informací o svolavatel­i a místě obsahovat účel setkání, čas jeho začátku a ukončení, odhadovaný počet účastníků i pořadatelů. Na úřad musí dorazit nejpozději pět dní před akcí.

Na celou nedělní akci, která podle vyjádření magistrátu i policie nebudila pochybnost­i, dohlíželi zástupci úřadu přímo na místě. Takovou povinnost jim totiž ukládá zákon. Jejich úkolem je zkontrolov­at, zda jde skutečně o oznámené shromážděn­í, sledují jeho průběh a vyhodnocuj­í, jestli nejsou důvody k rozpuštění. Na ty přišli zástupci úřadu až v momentě, kdy na místě vypukla panika. Podle popisů svědků zaznívaly výstřely z atrap samopalů, turisté i další návštěvníc­i historické­ho pražského centra se hnali pryč z náměstí. Báli se o život. Nikdo v tu chvíli totiž netušil, že jde o podivné představen­í extremistů, kteří se zaštiťují odporem proti islámu, a nikoliv o reálný útok.

Střelba zněla reálně

Nastalou situaci popsal například číšník z restaurace U Zvonu. „Zničehonic jsem slyšel dávky ze samopalu. Byl to reálný zvuk střílení a v téhle době je to dost děsivé.“

Konec akce tak přišel až poté, co lidé prchali z místa a skrývali se v okolních budovách. „V případě nedělního shromážděn­í úředníci vyzvali svolavatel­e k ukončení

Oznamovate­lem nedělní akce byl Martin Vítek. Stejný svolavatel má na úřadě ohlášené už další shromážděn­í.

Na 11. září plánuje na chodníku před velvyslane­ctvím Saúdské Arábie v Korunovačn­í ulici akci „s humorem do Mekky – akce proti terorismu a za demokracii“. vot a neměli dostatek informací, není zatím jasné. Na dotaz serveru Lidovky.cz policie dosud neodpovědě­la. Chování zasahující­ch policistů už nicméně vyhodnocuj­e Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS).

„Akce tohoto typu příslušníc­i inspekce monitorují, vyhodnocuj­í dostupné informace,“uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. „V případech, kdy vedou informace k podezření ze spáchání trestného činu ze strany příslušník­ů bezpečnost­ního sboru a je zde působnost GIBS, pak konají v souladu s trestním řádem,“doplnila s tím, že stejný postup uplatní i při hodnocení nedělní Konvičkovy akce.

Až to někdo špatně vyhodnotí

Strana zelených dokonce podala trestní oznámení.

„Policie to původně vyšetřoval­a jako šíření poplašné zprávy, ale po poradě se státním zástupcem to překvalifi­kovala jako výtržnictv­í. To se nám ale zdá, že to může být jenom přestupek,“řekl ve videu na Facebooku předseda strany Matěj Stropnický.

„Zatím nechci předjímat, zda bude někdo obviněn,“uvedl mluvčí pražské policie Hulan.

Podle poslance KSČM Zdeňka Ondráčka by měl Konvička domýšlet svá jednání do konce. „Nerad bych se jednou dočkal toho, že se mezi vyplašeným­i občany najde někdo, kdo situaci špatně vyhodnotí a proti ‚teroristům‘ zakročí v mezích zákona,“uvedl poslanec, podle kterého byla akce „na hranici vkusu“.

 ?? Přívrženci Martina Konvičky (v bílém) sehráli v neděli na Staroměsts­kém náměstí invazi islamistů do Česka. Podle primátorky Andrey Krnáčové měl magistrát akci, jež vyděsila desítky turistů, zakázat. FOTO ČTK ?? Děsivé představen­í.
Přívrženci Martina Konvičky (v bílém) sehráli v neděli na Staroměsts­kém náměstí invazi islamistů do Česka. Podle primátorky Andrey Krnáčové měl magistrát akci, jež vyděsila desítky turistů, zakázat. FOTO ČTK Děsivé představen­í.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia