Lidové noviny

Praha má být klíčem k Visegrádu

Hlavní město Česka bude třetí zastávkou na evropském turné německé kancléřky Angely Merkelové

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Příznivci magie čísel by měli radost. Až pozítří vládní airbus Angely Merkelové přistane v Praze, zahájí německá kancléřka svou 365. zahraniční návštěvu ve funkci předsedkyn­ě německého kabinetu.

Poslední kolonka v pomyslném roku, v němž každý den symbolizuj­e jedna cesta, se obejde bez oslav. A přesně v cestovatel­ském stylu, který Merkelové vyhovuje. Kancléřka nerada na cestách spí v zahraničí, a pokud je to možné, odskakuje si domů do Berlína.

Nejinak tomu bude i v rámci cestovního týdne, který včera zahájila v Itálii. Zítra po pauze v Berlíně pokračuje přes Tallinn a Prahu do Varšavy. Jediné místo, které poctí noclehem, bude právě estonská metropole. Ještě předtím ale musí doma stihnout jednání vlády a oslavu 70. výročí Severního Porýní – Vestfálska, na níž se objeví britský princ William.

V itineráři Merkelové hraje svou roli diplomatic­ká etika, ale také reálná geopolitik­a. Estonsko, které má stejně obyvatel jako Praha, patří v bilateráln­ích vztazích s Německem mezi okrajové země. Merkelová tu ale byla naposledy roku 2008.

Také pražská návštěva je „na oplátku“. Česká strana o ni usilovala od března 2014, kdy se premiér Bohuslav Sobotka byl představit v Berlíně.

V pořadí třetí pražská návštěva Merkelové ve funkci kancléřky bude ale jiná než ty předchozí. Za tehdejšími hostiteli odjížděla kancléřka s jasným úkolem. Mirek Topolánek dostal v roce 2008 za domácí úkol schválení Lisabonské smlouvy, Petr Nečas o čtyři roky později fiskální pakt EU.

Tentokrát Merkelová žádný jasný cíl nemá.

„Jde o to, mluvit co nejotevřen­ěji s co možná největším počtem našich evropských partnerů, a to s otevřeným výsledkem,“popsal cestovatel­ský týden Merkelové její mluvčí Steffen Seibert.

Z českého pohledu je to dobře. Mimo jiné proto, že ač se Merkelová v Praze zastaví jen na jedno odpoledne v rámci evropského turné, české straně se podařilo připravit program odpovídají­cí tradiční bilateráln­í návštěvě.

Hi-tech místo minulosti

Chystá se program na Českém vysokém učení technickém, který se bude točit kolem spolupráce na projektu Průmysl 4.0, který někdy bývá kvůli nástupu automatic- kých technologi­í nazýván další průmyslovo­u revolucí.

„Má to být symbolické. Hi-tech definitivn­ě uzavře historicko­u kapitolu a obvyklé řeči o skvělých vztazích dostanou náboj vize budoucnost­i, která se netočí kolem národů, ale vědy a výzkumu v evropském formátu,“věří nejmenovan­ý český úředník, který se na návštěvě kancléřky podílí.

Dvoustrann­ý charakter návštěvy má podtrhnout ještě jeden moment – večeře v Černínském paláci, kam zamíří členové vlády i šéfové obou komor parlamentu.

Své si ale v několika hodinách, které v Praze Merkelová stráví, najdou i Němci. Hned v pátek jede kancléřka do Varšavy, kde ji čeká oběd s premiéry zemí vise- grádské čtyřky. Merkelová na něj nebude nepřiprave­ná. Večer předtím v Praze ji právě Sobotka může ohledně pozic V4 předem „nabrífovat“.

Mimochodem – z 15 šéfů vlád, s nimiž se do konce týdne Merkelová doma i v zahraničí potká, bude Sobotka jediný, kterého uvidí hned dvakrát po sobě.

Praha sice odmlouvá, ale podřídí se

„Na rozdíl od Prahy se ve Varšavě očekává jen striktně politický program. O důvod víc, proč by obě strany mohly z české návštěvy vytěžit to, co si od ní slibují,“řekl LN vysoce postavený německý úředník pracující ve strukturác­h EU.

„Jde o to, mluvit co nejotevřen­ěji s co možná největším počtem našich evropských partnerů, a to s otevřeným výsledkem“

Česko je přitom pro Němce v mnoha ohledech klíčem k Visegrádu. Kvóty na přerozděle­ní uprchlíků sice kritizuje, přesto je začalo pomalu plnit. Na rozdíl od Slovenska a Maďarska, které na systém kvót podaly u Soudního dvora EU žalobu.

Evropské turné Merkelové je svým způsobem generálkou na unijní summit, který v Bratislavě proběhne 16. září. Měl by se točit především kolem přípravy postupného odchodu Britů z EU. Česko může těšit, že se díky čtvrteční návštěvě Merkelové ocitne v diplomatic­kém zlatém středu. O včerejším startu cestovatel­ského týdne A. Merkelové více na straně 5

 ?? Ve čtvrtek přijíždí kancléřka Angela Merkelová na svou třetí oficiální návštěvu Česka ve funkci. Jako šéfka německé vlády tu byla poprvé v roce 2008, podruhé pak na pozvání tehdejšího premiéra Petra Nečase v dubnu 2012. V Praze ji tehdy vítala čestná strá ?? Ve čtyřletém taktu.
Ve čtvrtek přijíždí kancléřka Angela Merkelová na svou třetí oficiální návštěvu Česka ve funkci. Jako šéfka německé vlády tu byla poprvé v roce 2008, podruhé pak na pozvání tehdejšího premiéra Petra Nečase v dubnu 2012. V Praze ji tehdy vítala čestná strá Ve čtyřletém taktu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia