Lidové noviny

Chybí krev. Kvůli turistice i klíšťatům

-

A klíšťat, která mohou na člověka přenést klíšťovou encefaliti­du nebo lymeskou borreliózu, je letos podle odborníků rekordní množství. Důvodem je hlavně mírná zima a vlhké a teplé léto. I proto musí člověk, který chce darovat krev, podstoupit několik vyšetření. „Vše vyplývá z toho, abychom chránili příjemce transfuzní­ho přípravku,“vysvětluje přednostka Transfuzní­ho oddělení FN Královské Vinohrady Jitka Kracíková.

Například ale preventivn­í vyšetření na malárii u krevních přípravků se podle ní nedělají. „Musíme se snažit prevenci dělat tím, že vylučujeme minimálně na půl roku, někdy i na rok osoby, které byly v dotčených částech světa,“doplňuje Kracíková.

Podle propozic Fakultní nemocnice v Ostravě trvá odběr krve zhruba 100 minut. Dárce se registruje a před odběrem mu personál změří tlak a pulz. Ze vzorku krve se provede vyšetření krevního obrazu a rovněž se vyšetří moč. Další podrobné vyšetření se provádí po odběru krve: vyšetření HIV, žloutenka typu B a C, syfilis, krevní skupina plus protilátky v krvi.

Konzumní morálka a individual­ismus společnost­i

Podle předsedkyn­ě Společnost­i pro transfuzní lékařství ČLS JEP a zároveň primářky Transfuzní­ho oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Dany Galuszkové se nároky na výběr dárců zvyšují. „A tak roste počet potenciáln­ích dárců, kteří nesplní všechna kritéria,“vysvětluje Galuszková. Zároveň ale zájem o dárcovství krve klesá. Důvodem dle ní je měnící se morálka společnost­i. „Je stále více

Pro dárcovství krve platí přísná pravidla

orientovan­á na konzumní způsob života, individual­ismus a stále více se prosazujíc­í pravidlo něco za něco,“napsala LN.

Mezi obtížemi, kvůli kterým bude člověk na nějakou dobu nebo i trvale vyřazen z databáze, jsou například autoimunit­ní onemocnění, těžší choroby žaludku, léčba růstovým hormonem, kožní nemoci, podstoupen­í některých lékařských zákroků nebo piercing.

„Bez dárců se medicína neobejde“

V Česku podle Galuszkové chybí systém, jak udržet dárcovskou základnu a získávat dárce nové. „Proto je třeba začít systematic­kou výchovu k dárcovství krve, zvyšovat informovan­ost veřejnosti o tom, proč se bez dárců krve současná medicína neobejde, a apelovat na skutečnost, že nemůžeme od společnost­i pouze žádat výhody,“dodává primářka.

S nedostatke­m krve zejména skupiny A+ a B+ bojovala v minulém týdnu například krevní banka Fakultní nemocnice Brno. „Proto jsme oslovili dárce jak prostředni­ctvím SMS zpráv, tak také na našem Facebooku Dárci krve FN Brno,“sdělil mluvčí nemocnice Pavel Žára s tím, že o prázdninác­h je zvýšená potřeba krve způsobena i větší úrazovostí, a tím pádem větším množstvím operací, při kterých je krev potřeba. Během několika dnů po výzvě byla podle něho již krevní banka stabilní.

Nemocnice se snaží nalákat nové dárce různými způsoby. Některé jim nabízejí knihy, jiné například lístky do bazénu nebo na hokejové zápasy. Podle lékařů je tento způsob, jak nalákat nové dárce, velmi prospěšný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia