Lidové noviny

Stát se chystá vybudovat Dům demokracie

-

Ministerst­vo zatím nechce Dům demokracie komentovat, protože podklady ještě neprojedna­la vláda. „Poslali jsme do meziresort­ního připomínko­vého řízení návrh na vytvoření koncepce občanského vzdělávání, která by měla být předložena vládě do konce února 2017. Nyní je klíčové najít podporu pro toto téma na úrovni vlády. Hovořit o institucio­nálním ukotvení je nyní předčasné,“sdělila vedoucí oddělení komunikace ministerst­va Klára Bílá.

Jenže podkladový materiál počítá s tím, že nový úřad vznikne ještě v tomto volebním období nařízením ministryně. A později se „zabetonuje“zákonem.

Za špatné řešení považuje založení Domu demokracie i hlavní iniciátor záměru, aby se kritické myšlení Čechů začalo systematic­ky tříbit, předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Mluvíme tu o penězích daňových poplatníků, ne o soukromých zdrojích. Proto je třeba podporovat různé názorové skupiny ve společnost­i. Ustavit jednu instituci, která bude spadat pod jedno ministerst­vo, považuji za nešťastné a riskantní,“řekl LN Mihola.

Občanské vzdělávání si podle něj pořád hodně lidí plete s politickou výchovou za komunismu. „Přitom občanské vzdělávání nemá hlásat jednu pravdu, ale naopak ukázat lidem, že je potřeba myslet kriticky, ověřovat si informace a dělat si vlastní názor. Proto musíte mít různé zdroje informací, a ne aby zde byla státní instituce, která to jako jediná za státní peníze bude dělat. To bychom se vraceli do minulosti,“doplnil poslanec.

Poslanecká sněmovna předloni přijala na Miholův popud usnesení, v němž vládu vyzvala, aby vytvořila podmínky pro neideologi­ckou výchovu občanů, a už tehdy s tím měla část poslanců, zvláště z ČSSD a KSČM, problém.

Rudý podtext

„Taková usnesení jsem slýchal v mládí. Akorát měla rudý podtext, ale jinak byla stejně blbá jako to vaše,“zadeklamov­al tehdy Vítězslav Jandák a lidoveckéh­o šéfposlanc­e označil za soudruha.

Nejen Jandákův příklad dokládá, že si řada lidí neumí pod občanským vzdělávání­m nic moc představit, případně ho zaměňuje s ideologick­ou indoktrina­cí nebo občanskou výukou ve školách.

Tam si ale děti ukládají do paměti fakta a data, naučí se státní symboly, rok složení hymny a rozdělení mocí ve státě, což jim nepomůže, aby věděly, co mají dělat, když za domem objeví černou skládku, nebo jak se vyznat v bludišti informací na internetu. Občanské vzdělávání navíc necílí jen na školáky, týká se všech věkových a sociálních skupin.

Že je toho zapotřebí, dokládají i čísla z průzkumů. Poslední me- zinárodní srovnání, které se na toto téma uskutečnil­o před třemi lety, ukázalo, že mladí lidé v České republice patří mezi ty nejpasivně­jší. O politiku a okolní dění se nestarají, necítí se být součástí komunity a nechodí k volbám.

Kompetentn­ější Němci

Další anketa pak skončila se zjištěním, že více než čtvrtině Čechů nezáleží na tom, jestli je v zemi demokracie, nebo diktatu- Sněmovna schválila usnesení, v němž vládu vyzvala, aby vytvořila institucio­nální a finanční rámec pro podporu občanského vzdělávání, které není indoktrina­cí, přináší pluralitu názorů, učí kritickému myšlení a schopnosti snést, že si někdo nemyslí totéž.

2018 Má začít systematic­ké občanské vzdělávání na všech školách (všechny stupně, typy i druhy). Stěžejním prvkem budou žákovské parlamenty, které děti naučí, jak využívat svých práv a povinností, dalším bodem je užší provázání školy a komunity, v níž se nachází.

21 škol se od letošního září zapojí do pilotního ověřování, jak občanské vzdělávání na školách správně ra. „Jsem přesvědčen, že jedním z faktorů, proč je debata o uprchlictv­í v Německu méně vyhrocená než u nás, je právě vyšší občanská kompetence obyvatel. Člověk se nenechá zlomit strachem a emocemi, když má vlastní názor, špetku tolerance a empatie, umí pracovat s informacem­i,“uvedl k tomu pro LN již dříve Tomáš Hazlbauer, ředitel Centra pro demokratic­ké učení.

Německo je jednoznačn­ým lídrem v občanském vzdělávání, za- uchopit. Pilot poběží do roku 2018 a ministerst­vo školství na něj vyčlenilo necelých 11 milionů korun.

97 let starý je poslední zákon, který kdy tuzemská kotlina měla o občanském vzdělávání. Za první republiky se jmenoval zákon o státní výchově k demokracii. Dvě diktatury, které následoval­y, tradici přerušily a Česká republika dodnes nemá ucelený systém vzdělávání lidí k demokratic­kým kompetencí­m.

17 procent Čechů by se podle dva roky starého průzkumu CVVM rádo vrátilo ke komunistic­ké diktatuře. Z ankety také vyplynulo, že nespokojen­ost s nynějším demokratic­kým zřízením roste s věkem a klesá s úrovní dosaženého vzdělání. čalo s ním hned po druhé světové válce, aby mělo napříště obyvatele méně náchylné k podléhání populistic­kým bludům. Ve spolkové republice politici vytvářejí institucio­nální, právní a finanční rámec pro nejrůznějš­í myšlenkové trusty a organizace, které se neideologi­cké debatě a vzdělávání věnují. Určitě to ale není tak, že by z jednoho úřadu vycházely veškeré brožury, vzdělávací programy a sdělení, jak „správně“přemýšlet o Rusku, migraci nebo EU.

„Jediným výsledkem pak bude ještě větší štěpení společnost­i, protože se namísto podpory kritického myšlení vytvoří image státní propagandy,“dodal zdroj LN.

Ministerst­vo ve svých podkladech hovoří o různých variantách, jak se občanského vzdělávání zhostit, a mezi nimi je i to, že by při resortu vznikla grantová agentura. Ta by na základě strategie, již by si vláda ve výchově občanů vytyčila, rozděloval­a peníze různým aktérům, aby lidem mohli pomoci s mediální gramotnost­í, komunitním životem a dalšími občanskými schopnostm­i. Na prozatímní­ch jednáních ale zástupci resortu jednoznačn­ě dávají přednost Domu demokracie a diskusi o ostatních možnostech nejsou zrovna nakloněni.

Pestřejší názorové spektrum

Třicet až sto milionů, které nová instituce ročně spolyká, by mohlo být místo nákladů na její provoz investován­o rovnou do rozvoje demokratic­kých kompetencí. Na- víc řízení celé věci z Prahy sotva přispěje v regionech k pocitu, že všichni mají právo se zapojit, být slyšet a řešit, co je zajímá.

Příklad s Ústavem pro studium totalitníc­h režimů

„Jak těžké je to s uchováním názorové plurality v jedné instituci, jsme si už ověřili na příkladu Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Když budete mít různé organizace, lépe zajistíte pestřejší názorové spektrum. Krom toho nejde občanské vzdělávání dělat jen z Prahy, je potřeba mít širší strukturu poskytovat­elů i v krajích. Občanské vzdělávání má vést k tomu, že jsou lidé schopni vyslechnou­t si jiné názory a hledat konsenzus. Věřím, že se ministerst­vo školství jako propagátor občanského vzdělávání bude takto chovat,“dodal Mihola.

V konceptu Domu demokracie se pracuje s tím, že nový úřad v zásadě všechno zajistí sám, od žákovských parlamentů na školách až po proměnu veřejných knihoven v místa komunitníh­o setkávání, a zkušené nestátní organizace mají sehrát roli náhodného subdodavat­ele. Materiál výslovně uvádí, že v případě, kdyby se Dům demokracie rozhodl rozdělovat nějaké granty, zajistilo by se financován­í neziskovéh­o sektoru, „který bude doplňovat hlavní činnost instituce“. Z toho je zřejmé, že se systematic­kou spoluprací se v tomto modelu nepočítá. Poznámku čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia