Lidové noviny

České nebe ještě nebylo tak vytížené

- ELIŠKA NOVÁ

Nad Českem letos proletěl historicky nejvyšší počet letadel. Kapacita vzdušného prostoru se v určitých chvílích dotýká svých limitů. V Evropě patří k nejvytížen­ějším.

PRAHA Na českém nebi je plno. Už loni v našem vzdušném prostoru proletěl rekordní počet letadel. Letos jich bylo ještě víc a dá se očekávat, že rekordy se budou lámat i v příštích letech. Jen za letošní červen nám proletělo nad hlavami 80 175 letadel, což je oproti loňskému roku nárůst o 4,46 procenta. V červenci to pak bylo ještě víc – 87 583 strojů.

Zvýšil se i počet pohybů letadel na letištích v Praze, Brně a Ostravě. Jen v Praze za červen zaznamenal­i 13 310 pohybů, což je v průměru o 6,9 procenta více než ve stejný měsíc loni. Dosud největší počet pohybů naměřilo Řízení letového provozu (ŘLP) loni 26. července v Praze. Bylo jich 2989. Letos 1. července už byla pokořena třítisícov­á hranice.

„Je to způsobeno zvýšenou poptávkou po letecké dopravě obecně. V posledních letech byl růst generován především v Asii a na východ od nás, letos došlo i k mírnému oživení v rámci Evropy,“řekl LN generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas. O zájmu o leteckou dopravu svědčí i plány leteckých společnost­í, které předpoklád­ají, že do roku 2020 nakoupí až 12 tisíc nových letounů.

Dobrá poloha, cena a minimální zpoždění

Český vzdušný prostor je navíc lákavý nejen díky výhodné geografick­é poloze, ale také kvůli ceně, která je nižší i ve srovnání s některými našimi sousedy. Polské a maďarské taxy jsou sice asi o čtvrtinu nižší, nicméně naopak o čtvrtinu dražší je Slovensko, ceny v Rakousku a Německu jsou pak zhruba dvojnásobn­é. Kromě toho i přes čilý ruch nabírají letadla nad Českem minimální zpoždění.

Především v létě se na provozu projevuje i to, že lidé z obavy z terorismu začali volit nové turistické cíle. Cest směrem do Afriky ubylo, naopak významně vzrostl počet cest do Španělska nebo Portugalsk­a. V sezoně od května do září bývá zvykem, že se v Praze uskuteční až 400 tisíc pohybů, což je okolo 58 milionů pasažérů. „Jsme významná křižovatka, na- víc je tady nejenom Letiště Václava Havla, ale řada dalších letišť, kam letadla stoupají či klesají přes náš vzdušný prostor, jako je Mnichov, Vídeň a další,“dodává ředitel společnost­i.

Platí se podle hmotnosti letadla i vzdálenost­i

Vysoký počet letadel přináší peníze. Od ledna do květnamělo Řízení letového provozu hrubý zisk před zdaněním 116,8 milionu korun. Loni to přitom za stejné období bylo 56,9 milionu. České nebe ale pomalu naráží na svoje limity. „Dneska jsme v situaci, kdy se nám ve vzduchu za jednu hodinu objeví až 200 letadel, a to je velmi blízko tomu limitu. Je to možné navýšit o nějakých deset dvacet procent, víc ne,“vysvětluje Klas.

Nejvíce platí za přelet nad Českem velká letadla, cena se totiž počítá podle hmotnosti stroje a vzdálenost­i, jakou uletí. Pro příklad – za 400 kilometrů zaplatí Airbus A380 zhruba 19 tisíc korun. A těch nad námi proletí okolo 50 denně.

Využívání vzdušného prostoru nejvíc ovlivňuje bezpečnost. Tradiční cesty se překreslil­y například kvůli sestřelení letu MH70 nad Ukrajinou. To mělo vliv i na Česko. Letadla začala více využívat jižní cestu. Létalo jich stejně, ovšem častěji například nad Rumunskem nebo Bulharskem. „Bezprostře­dně po sestřelení byla část prostoru uzavřená, bezletová zóna je tam dodnes, což ovlivnilo letový provoz včetně toho našeho. Dnes už si to trochu sedlo, ale je to vliv, který není úplně zanedbatel­ný. Poměrně velkou poptávku po vzdušném prostoru začalo zažívat Turecko, otázka je, jaká tam bude teď politická stabilita,“tvrdí Klas.

Česká výuka v Asii

Kromě hlídání českého vzdušného prostoru společnost ŘLP také vyučuje. Patří jí dvě výcviková střediska. Jedno školí právě v řízení letového provozu, a to i zahraniční klienty například z Německa, Rakouska nebo Španělska. Druhé středisko poskytuje výcvik pro piloty a palubní personál. Pobočku má například v Indii. Oba typy výcviků chce Řízení letového provozu nabízet také ve Vietnamu nebo v Číně.

„Jsme realisté, Čína je obrovský trh a svých možností mají dost, takže nemáme ambici tam cvičit v masivním měřítku a zaměřili bychom se spíš na jiné projekty. Naopak ve Vietnamu je možnost poskytovat výcvik i pro piloty a řídící letového provozu,“míní Klas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia