Lidové noviny

Náš vzduch patří k nejsložitě­jším

- ELIŠKA NOVÁ

LN Jedním z důvodů, proč je nad Českem velký provoz, je příznivá cena. Plánujete zdražování?

My s cenou nemůžeme úplně samovolně hýbat. Ceny jsou koordinová­ny na evropské úrovni. Cena je stabilní v období pěti let, na tu dobu existuje takzvaný výkonnostn­í plán. Dlouhodobě se spíš snažíme vycházet našim zákazníkům vstříc, aby cena byla přijatelná a kvalita na vysoké úrovni. A také chceme, aby to bylo předvídate­lné. Zákazníci nemají rádi, když se z roku na rok stanou velké změny.

LN Jak vnímáte tendence Bruselu stanovit jednotnou cenu pro celou Evropu?

Dělat rozhodnutí centrálně od stolu není dobré pro náš systém letecké dopravy. Měla by pokračo- vat liberaliza­ce. V určitých částech služby, například v letištním řízení, se už dnes konkurence připouští. Do budoucna by to mělo fungovat tak, že kdo službu poskytuje dobře, za méně peněz, tak má mít možnost službu poskytovat na větším prostoru, když to řeknu velmi zjednoduše­ně.

Subjektů, které budou službu poskytovat, by mělo být méně, mělo by dojít ke konsolidac­i menších hráčů na trhu a vytvoření větších celků. Vzdušný prostor by pak byl lépe organizova­ný. Pokud by padly národní hranice, přineslo by to řadu ekonomický­ch efektů, které se dají zúročit lepší cenou a lepší kvalitou služby vůči zákazníkům. Mělo by se využít toho, že dnes se dá velmi dobře sledovat výkonnost. Tedy čtyři základní parametry, jako je kapacita, která se měří průměrným zpožděním na provedený let, efektivita, měřená cenou, a bezpečnost, což je v zásadě poměr incidentů, který se odehraje ve vzdušném prostoru. Sleduje se i dopad na životní prostředí.

LN Jak si v tom stojí Česko?

Velmi dobře. Poměr kvalita cena máme jeden z nejlepších v Evropě. Máme poměrně složitý, komplexní vzdušný prostor, jsme významná křižovatka, ale kromě toho, že je tady Letiště Václava Havla, je tu řada dalších letišť, kam letadla stoupají, klesají skrz náš vzdušný prostor, jako je Mnichov, Vídeň a další. Náš vzdušný prostor patří k těm nejsložitě­jším a v Evropě k nejzatížen­ějším.

LN Jaký konkrétní dopad by mělo stanovení jednotné ceny pro Česko?

Netroufnu si tvrdit, jaké důsledky by to mělo pro Českou republiku. Nejspíš by to mělo malý příznivý dopad na ekonomiku, ale to je zanedbatel­né. Důležité je, že Řízení letového provozu je dlouhodobě silný a stabilní subjekt, který se snaží, aby v letectví hrál významnou roli a pokud by se ta role mohla ještě rozšířit, tak by to určitě prospělo k rozvoji letecké dopravy v České republice.

LN Rekord v počtu zaznamenan­ých pohybů jste měli už loni. Letos padl znovu. Bude to tak i v příštích letech?

Dá se to očekávat. Ale předpoklád­ám, že se bude zvyšovat celkový objem a nebudou padat ta denní maxima. Bude tendence, aby se provoz více rozprostře­l, a to v rámci denního i týdenního provozu. Pokud se nestane něco mimořádnéh­o v oblasti bezpečnost­i, celkový objem bude narůstat určitě. Dokumentov­at se to dá na plánech výrobců velkých letadel. Obrovská masa, která je v tuto chvíli vyráběna a která bude vyráběna v nejbližšíc­h letech, bude generovat růst letecké dopravy. Samozřejmě je to dané i tím, jak se vyvíjí ekonomika, to je další faktor, který je poměrně významný.

Už z toho, že výroba velkých letadel běží na plné obrátky, je jasné, že letů bude ještě přibývat, věští v rozhovoru s LN generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas.

LN Historicky jste měli problém s nedostatke­m zaměstnanc­ů. Zlepšilo se to?

Nemáme problém se zájmem o profesi, potýkáme se s tím, že řada lidí ve výcviku neuspěje. Je to věc schopnosti dobře vybrat, aby adepti měli šanci uspět. Problém jsou technické profese. I přes velmi dobré podmínky, které nabízíme, se nám poslední dobou obtížně daří sehnat absolventy a vhodné adepty. Rozhlížíme se i na vysokých školách, spolupracu­jeme se střední dopravní školou. Z minulosti se osvědčilo, že absolventi, kteří u nás psali například diplomovou práci nebo u nás pracovali na částečný úvazek při studiu, pak fungovali dobře i dál. Dnes jsou většinou našimi velmi úspěšnými pracovníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia