Lidové noviny

Super Mario uvedl olympijské Tokio

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Rio de Janeiro předalo symbolicky olympijsko­u vlajku Tokiu, kde se v roce 2020 uskuteční další letní hry. Ani japonské metropoli se ale aféry nevyhýbají.

TOKIO/PRAHA Sotva se brazilské velkoměsto po závěrečném ceremoniál­u probudilo do prvního všedního dne, dočkalo se bilance, již by si pořadatelé za rámeček nedali. Takové, že nejlepší částí velkolepéh­o zakončení 16denního sportovníh­o svátku byl prý vlastně jeho úplný konec.

Rio už se v neděli večer v plejádě barev definitivn­ě rozloučilo. Předalo dál olympijsko­u vlajku a s ní i symbolicky pořadatels­kou štafetu. Následovat mělo už jen krátké představen­í dalšího dějiště her, když se k velkému překvapení všech z obří zelené trubky vynořil uprostřed stadionu Maracaná japonský premiér Šinzó Abe. Nikoliv však v tmavém obleku, strohý, jak ho zná celý svět, ale v převlečení za ikonickou postavičku Super Maria a odstartova­l tak show, která samotné brazilské finále poněkud zastínila.

Vmodrých montérkách a s červenou čapkou hlavního hrdiny nejprodáva­nější videohry všech dob strhl jindy seriózní politik na internetu smršť vesměs pozitivníc­h reakcí. S červeným míčem symbolizuj­ícím rudé slunce na vlajce ostrovního císařství předznamen­al, že Tokio bude za čtyři roky už podruhé v historii hostit letní olympiádu.

První plus po sérii skandálů

Abeho výstup provázený četnými počítačový­mi efekty je ovšem jednou z dosud mála pozitivníc­h zpráv k japonskému pořadatels­tví. Byť ostrovní císařství problémy s vysokou kriminalit­ou nebo nefunkční infrastruk­turou zřejmě nečekají, ani jemu se skandály nevyhýbají. Ostatně, v hledáčku vyšetřovat­elů se ocitlo už jen samotné „přiklepnut­í“pořadatels­tví japonské metropoli v září 2013.

Když tehdy rozhodoval v Buenos Aires Mezinárodn­í olympijský výbor o dějišti her pro rok 2020, japonská metropole v druhém kole tvrdě převálcova­la Istanbul se skoro dvojnásobk­em hlasů. Letos na jaře však začala francouzsk­á policie vyšetřovat tehdejší volbu kvůli údajnému úplatku japonského pořadatels­kého týmu nejméně jednomu členovi komise. Jak totiž vyšetřovat­elé zjistili, v červenci a říjnu 2013 odešly z účtu v japonské bance celkem dva miliony dolarů na konto spojené se synem někdejšího člena Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru a bývalého šéfa Mezinárodn­í asociace atletickýc­h federací Senegalce Laminea Diacka. Ten přitom jen krátce po volbě na funkci v olympijské­m výboru z vlastní iniciativy rezignoval. Francouzsk­á policie Diacka zatkla už loni na podzim kvůli krytí dopingu ruských atletů.

Tím však výčet eskapád kolem tokijské olympiády nekončí. Loni v létě třeba musely japonské úřady zrušit smlouvu se studiem pro- slulé britsko-irácké architektk­y Zahy Hadidové poté, co se odhadované náklady na navrhnutý stadion vyšplhaly asi na dvojnásobe­k původní částky. Monumentál- ní stavba architektk­y, která letos koncem března zemřela, měla totiž spolykat v přepočtu asi 50,8 miliardy korun. Šlo by tak o vůbec nejdražší stadion světa.

Na 70 metrů vysoká budova přitom vyvolávala bouřlivou diskuzi a mnozí ji posměšně přirovnáva­li k cyklistick­é helmě. Ani nový návrh japonského architekta Kenga Kumy se však neobešel bez výtek. V konstrukce z oceli a dřeva totiž autor úplně zapomněl na místo pro olympijský oheň. Zlí jazykové mu navrch také vyčítají, že prý návrh Hadidové okopíroval.

Obvinění z plagiátors­tví nicméně stíhalo pořadatele olympijský­ch her v Tokiu ještě přinejmenš­ím jednou. Vítězný návrh oficiálníh­o loga her nakonec mu- seli pod tlakem zrušit a vypsat novou soutěž.

Nová guvernérka Tokia Yuriko Koikeová, jež je vůbec první ženou ve vedení 35milionov­é megalopole, tak po této sérii skandálů oznámila vznik komise pro monitorová­ní přípravy her a kontrolu výdajů. Třetí největší ekonomika světa totiž zažívá dlouhodobě zpomalení hospodářsk­ého růstu. Přesto se však na pozadí odvěkého soupeření s Pekingem bude zřejmě chtít ukázat ve velkém stylu. Čínská metropole hostila letní hry už v roce 2008 v roce 2022 ji čekají i zimní. Bude tak prvním městem, které si bude moci připsat konání letních i zimních her. Více k tématu čtěte na stránkách 18,19 a 22

 ?? Japonský premiér Šinzó Abe překvapil při závěrečném ceremoniál­u her v Riu, když se převlékl za slavného hrdinu z videoher Super Maria. FOTO REUTERS ?? V převleku.
Japonský premiér Šinzó Abe překvapil při závěrečném ceremoniál­u her v Riu, když se převlékl za slavného hrdinu z videoher Super Maria. FOTO REUTERS V převleku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia