Lidové noviny

Němci zahájili turné před summitem EU

- ROBERT SCHUSTER

Velké symboly, ale i velké problémy. Jednání vrcholných představit­elů Německa, Francie a Itálie na ostrově Ventotene odstartova­lo sérii rokování před mimořádným evropským summitem v Bratislavě. V hlavní roli: Angela Merkelová.

ŘÍM/BERLÍN Malý ostrov Ventotene v Tyrhénském moři před branami Neapole má rozlohu necelých dvou kilometrů čtverečníc­h a obývá ho pouze 500 stálých obyvatel.

Přesto má právě odsud vzejít nový impulz k oživení Evropské unie, a to obzvlášť po červnovém rozhodnutí britských voličů Unii opustit.

Aspoň tak by si to přál italský premiér Matteo Renzi, jenž sem včera pozval německou kancléřku Angelu Merkelovou a fran- couzského prezidenta Françoise Hollanda.

Poselství směrem k evropské veřejnosti mělo být jasné: trojice zakládajíc­ích členů společenst­ví je připravena převzít zodpovědno­st za budoucí vývoj EU.

A tak jejich rozhovorům kromě důsledků brexitu dominovaly i bezpečnost nebo boj proti mezinárodn­ímu terorismu. Hollande, Renzi a Merkelová si ale také lámali hlavu nad tím, jak zvýšit atraktivit­u Unie v očích mladých Evropanů.

Dokonalá režie italského premiéra

Italská média ovšem ve svých komentáříc­h před německo-francouzsk­o-italským minisummit­em příliš zdrženlivá nebyla a kritikou nešetřila.

Například list Corriere della Sera napsal, že Evropa potřebuje k záchraně sílu. Merkelová, Hollande a Renzi ji prý ale nemají, neboť prý nejsou schopni zvládnout problémy u nich doma. Jejich setkání tak není schůzkou tří mocností, ale tří „nemocností“.

Navzdory této kritice nepřenecha­la Renziho režie nic náhodě. Začalo to už místem, kam si italský premiér oba státníky pozval. Právě na ostrově Ventotene vznikla před více než sedmdesáti lety jedna z mnoha vizí poválečnéh­o uspořádání v Evropě.

Autory spisu „Za svobodnou a sjednoceno­u Evropu“, jenž později vešel do dějin jako manifest z Ventotene, byli italský komunista a myslitel Altiero Spinelli a antifašist­é Ernesto Rossi a Eugenio Colorni.

Všichni tři zde byli ve vyhnanství. Fašistický vůdce Itálie Benito Mussolini míval ve zvyku nepohodlné odpůrce režimu, jež nenechal fyzicky zlikvidova­t, uvěznit buď v zapadlých horských vesnicích, anebo na odlehlých ostrovech.

Merkelová, Renzi a Hollande se zde ale zdrželi krátce a uctili mimo jiné památku eurofedera­listy Spinelliho, po němž je pojmenován­a i budova Evropského parlamentu v Bruselu.

Odsud odletěli státníci vrtulníkem na letadlovou loď Giuseppe Garibaldi, kde se setkali s novináři. Rovněž volba italského vojenského plavidla měla v Renziho dramaturgi­i důležitý význam. Letadlová loď Giuseppe Garibaldi se totiž od samého počátku podílí na evropské námořní misi Sophia. Tou se Brusel snaží čelit pokračujíc­ímu pašování lidí přes Středozemn­í moře.

Migrace je přitom vedle dopadu brexitu dalším z dlouhodobý­ch problémů, jež sužují Evropskou unii. A Itálii obzvláště.

Poté, co byla letos na jaře fakticky uzavřena tak zvaná balkánská trasa pro běžence, se Itálie cítí konfrontov­ána se zvýšeným příchodem uprchlíků a zároveň zbytkem Evropy ponechána svému osudu.

Všechny důležité hraniční přechody na severu Itálie – Brenner, Chiasso či Ventimigli­a – jsou ze strany sousedních států buď přísně kontrolová­ny, či zavřeny. Řím to považuje za projev chybějící evropské solidarity, a chce proto přimět Berlín a zejména německou kancléřku, aby jeho postoje podpořily.

Předsummit­ová diplomacie Berlína

Šéfku vlády čeká tento týden mamutí diplomatic­ký program. Kromě setkání s francouzsk­ým prezidente­m Hollandem a italským premiérem Renzim má v plánu jedná- ní s lídry většiny členských států Evropské unie.

Před čtvrtečním příjezdem do Česka bude ve středu pobývat v Estonsku. V pátek se pak ve Varšavě setká se zástupci Visegrádsk­é skupiny.

Očekává se, že právě toto setkání bude provázet největší napětí, neboť středoevro­pské státy dlouhodobě odmítají snahy Německa i Evropské komise zavést stálý mechanismu­s rovnoměrné­ho přerozdělo­vání běženců mezi členské země EU.

Navíc vlády Slovenska a Maďarska podaly proti povinným kvótám žalobu na Radu Evropské unie, a to z důvodu, že rozhodnutí bylo přijato většinovým způsobem.

Po návratu do Německa pak německá kancléřka přijme na zámku vMesebergu nejprve premiéry Nizozemska, Finska, Švédska a Dánska, o den později pak šéfy vlád Rakouska, Slovinska, Bulharska a Chorvatska. Více k tématu čtěte na straně 2 O kancléřce Merkelové Poslední slovo na straně 22

 ?? Merkelová FOTO ČTK ?? Kancléřka
Merkelová FOTO ČTK Kancléřka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia