Lidové noviny

Labouristé volí „velkého sjednotite­le“

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Britští labouristé vybírají nového lídra. Jeremy Corbyn – byť kritizovan­ý – je považován za favorita. A to přesto, že před ním varuje řada partajníků, třeba londýnský starosta Sadiq Khan či šéfka skotských labouristů Kezia Dugdaleová.

LONDÝN/PRAHA Ještě neuplynul ani rok od poslední volby lídra labouristů a zhruba 650 tisíc členů či stoupenců strany včera začalo znovu hlasovat.

Nynější šéf Jeremy Corbyn je totiž u značné části nejsilnějš­í britské opoziční strany v nelibosti. Mimo jiné kvůli „nijakému“působení během kampaně o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Tu zcela opanovali konzervati­vci, ať už příznivci setrvání v osmadvacít­ce v čele s bývalým premiérem Davidem Cameronem, nebo především zastánci tzv. brexitu, tedy ti, kdo uspěli a jež vedl současný ministr zahraničí Boris Johnson.

Nevýrazný vyzyvatel

Corbyna a labouristy nebylo v napjaté kampani takřka slyšet. Sedmašedes­átiletý politik, dlouholetý člen krajně levicového křídla strany, přesto vede v průzkumech a podle britských médií má navrch nad svým vyzyvatele­m Owenem Smithem. Už proto, že šestačtyři­cetiletý Smith rozhodně nepatří k nejvýrazně­jším tvářím britské politické scény. Ostatně ví se toho o něm jen málo. Britská stanice BBC, jež v červenci vytvořila profil absolventa univerzity v Sussexu v oboru historie a francouzšt­ina, se v úvodu textu ptala – kdo je Owen Smith.

„Víme, kým chce být,“napsal Brian Wheeler z BBC. „Velkým sjednotite­lem. Chce být zázrač- ným politikem, který dokáže sjednotit znesvářené frakce, aby strana vyhrála parlamentn­í volby. Říká, že chce stranu zachránit a zabránit tomu, co by podle něj mohlo být katastrofá­lním rozdělením,“uvedl Wheeler.

Smith taky stojí „více“nalevo, podobně jako Corbyn. I proto ny- nějšího šéfa nedávno pochválil, že dokázal „znovu objevit radikální kořeny“strany, jež labouristé v minulosti ztratili. Jenže strana podle něj za pouhých pár měsíců Corbynovy vlády ztratila respekt a veřejnou podporu. A to on hodlá napravit.

Jen potřebuje co nejvíce hlasů od 350 tisíc členů partaje a 168 tisíc příslušník­ů odborů a dalších organizací a od 129 tisíc lidí, kteří zaplatili poplatek 25 liber (zhruba 780 korun), aby se mohli zúčastnit hlasování. Na 650 tisíc Britů může hlasovat až do 21. září, o tři dny později – v sobotu 24. září – bude rozhodnuto.

Corbyn věří, že uspěje. Stále se těší přízni levicového křídla strany a těží z toho, že jeho vyzyvatel přece jen nepatří mezi „top“politické tahouny, přesto se po bok Smithe v poslední době přidala zvučná stranická jména.

Corbyn se stále těší přízni levicového křídla strany a těží z toho, že jeho vyzyvatel nepatří mezi „top“politické tahouny

Například výrazný londýnský starosta Sadiq Khan. „Nemůžeme vyhrát s Corbynem, proto budu volit Owena Smithe,“prohlásil o víkendu Khan, čímž mezi „corbynovci“vyvolal značnou kritiku. Někteří mu podle listu Guardian připomněli, že Corbynmu „velmi pomáhal v jeho vlastní kampani na post starosty“. Khan, rodák z Londýna s pákistánsk­ými kořeny, převzal klíče od radnice letos v květnu. Khan ale nebyl sám. Včera se ke Smithovi přidala i Kezia Dugdaleová, jež vede labouristy ve Skotsku. „Nemyslím, že by Jeremy dokázal sjednotit naši stranu a dovést nás k vládě. Nedokáže oslovit dostatečně velký počet voličů, aby to vedlo k vítězství. Věřím, že Owen tohle dokáže,“prohlásila lídryně strany, jež při posledních volbách ve Skotsku utrpěla drtivou porážku.

 ?? Lídr labouristů Jeremy Corbyn se ocitl v palbě kritiky, že nebyl v kampani k brexitu příliš slyšet. Přesto je v hlasování favoritem. FOTO REUTERS ?? Šéf v nesnázích.
Lídr labouristů Jeremy Corbyn se ocitl v palbě kritiky, že nebyl v kampani k brexitu příliš slyšet. Přesto je v hlasování favoritem. FOTO REUTERS Šéf v nesnázích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia