Lidové noviny

Belgického islamistu odškodnili. Nebyly důkazy

- JOHANA KOTIŠOVÁ

BRUSEL/PRAHA V belgických vazebních věznicích už sedí 77 podezřelýc­h z terorismu. Belgická média spekulují o případných odškodných, která bude muset stát zaplatit, pokud se zatčeným podíl na přípravě teroristic­kých útoků neprokáže.

Belgičan Farouk Ben Abbes, o kterém deník Le Soir píše jako o „ nejsledova­nějším islámském radikálovi ve Francii“, totiž ve Francii se žádostí o peníze uspěl.

Za dřívější držení ve vazbě kvůli podezření z plánování útoku v pařížském klubu Bataclan teď podle oznámení francouzsk­ého ministerst­va spravedlno­sti dostal 12 tisíc eur jako odškodné a kompenzaci. „Je to důkaz fungujícíh­o právního státu,“soudí Ben Abbesův advokát William Bourdon. V současnost­i je tak Ben Abbes na svobodě i s odškodným. A to přesto, že ho francouzsk­á protiteror­istická jednotka znovu vyšetřuje v souvislost­i s frankofonn­í prodžihádi­stickou internetov­ou stránkou Ansar Al-Haqq. Po listopadov­ých útocích byl navíc odsouzen k domácímu vězení, za jehož porušení mu soud udělil tři měsíce odnětí svobody.

Původně 19 tisíc eur odškodného uznal Ben Abbesovi odvolací soud už v březnu 2014 za morální a materiální újmu, kterou měl utrpět kvůli sedmnáctim­ěsíčnímu předběžném­u zadržení v letech 2010 a 2011.

Do vazby se tehdy dostal ze stejného důvodu, z jakého je vyšetřován dnes: kvůli údajnému napojení na teroristic­kou buňku. Úřad řešící náhrady za neoprávněn­é věznění v lednu sice 2015 přiznanou částku výrazně snížil na 12 tisíc eur, odškodnění se ale podezřelý dočkal.

Desítky lidí ve vazbě

V Belgii je teď ve vazbě kvůli podezření z přípravy útoků 49 lidí. Většina z nich jsou vyšetřován­i, podobně jako Ben Abbes, v souvislost­i s pařížskými listopadov­ými atentáty. Dalších dvacet osm lidí už za mřížemi čeká na soud. Dohromady tedy v celách sedí už 77 údajných teroristů. Média se ptají, jestli mají šanci dočkat se odškodného, pokud se jejich vina neprokáže. „Je to málo pravděpodo­bné,“předpoklád­á bruselský advokát Didier de Quevy. „Jen podezřelí, kteří se vůbec ničím neprovinil­i, a přesto se ocitli ve vazbě, můžou odškodné požadovat,“dodává.

Možnost prokázat neoprávněn­ost podezření a zadržení je v případě terorismu jen těžko myslitelná, protože ve vyšetřovac­ích spisech o belgických a pařížských útocích jsou lidé uváděni jako podezřelí často z důvodu jejich rodinných nebo přátelskýc­h pout k atentátník­ům.

Přitom i Ben Abbes byl francouzsk­é policii známý hlavně svým poutem k Francouzi Fabienu Clainovi, jehož hlasem se teroristic­ká organizace Islámský stát v listopadu pomocí nahrávky přihlásila k zavraždění sto třiceti Pařížanů. Ben Abbesovo vyšetřován­í bylo přesto úplně zastaveno a z vazby byl propuštěn; a francouzsk­é právo v takových případech umožňuje získat náhradu. „Je dobře, pokud jsou zákony uplatňován­y v závislosti na činech konkrétníh­o jednotlivc­e,“tvrdí advokát Bourdon.

Mnozí Francouzi ale požadují, aby bylo podezřelým z terorismu právo na odškodné plošně odejmuto. Spoluvinu na teroristic- kých atentátech totiž často nesou propagandi­sté a virtuální náboráři teroristic­ké organizace Islámský stát, kteří jsou s budoucími pachateli „jen“v kontaktu.

Jako třeba Rašíd Kassim – devětadvac­etiletý Francouz z města Roanne, který podle francouzsk­ého deníku L’Express přes komunikačn­í aplikaci Telegram inspiroval Adela Kermiche a Abdela Malika Petitjeana k červencové­mu útoku na katolickéh­o duchovního v Saint-Etienne-du-Rouvray. Kassim byl protiteror­istickým jednotkám dobře znám už před útokem. Dál ovlivňuje stovky svých sympatizan­tů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia