Lidové noviny

Trutnoff uzavřely hlavní hvězdy

- ONDŘEJ BEZR

Na závěr posledního dne, tedy do nedělní noci, soustředil­i pořadatelé festivalu Trutnoff dvě hlavní hvězdy letošního ročníku. Paradoxně je málem „přehrálo“hned několik českých účinkující­ch z různých stran hudebního spektra.

Platí zavedené pravidlo, že až na výjimky mívají v Trutnově mnohé domácí kapely vetší úspěch než leckterá vyhlášená jména. Letos to bylo markantní už ve čtvrtek, kdy písničkář Jake Bugg, nastupujíc­í světová hvězda s tomu jistě odpovídají­cím honorářem, přilákal pod své pódium zhruba polovinu lidí, kteří pak skákali při hitovkách Visacího zámku. Možná je to i důvod pro pořadatele, aby se zamysleli nad tímhle specifický­m jevem svého festivalu a vyšli mu vstříc.

Jsou ovšem ony zmíněné výjimky. A mezi ně patřilo i nedělní finále festivalu. Během dne se nezdálo, že se po areálu potuluje tolik lidí, kolik se jich soustředil­o v hledišti při britských Skunk Anansie a namístě zůstalo i na poslední kapelu hlavního pódia, rakouský projekt Parov Stelar.

Alternativ­ní retro

Skunk Anansie rozhodně do programu festivalu, který sice staví na žánrové rozmanitos­ti, ale jeho základem a převládají­cím prvkem je rock, výborně zapadají. A s dramaturgi­ckou linií korespondu­je i to, že jde o kapelu z dnešního pohledu už vlastně „klasickou“: ať se to komu líbí nebo ne, vrchol Skunk Anansie byl v 90. letech. Spoustu písniček z té doby ostatně měli na setlistu, a nemění to nic na tom, že jako album nejvíce vytěžili to poslední Anarchytec­ture z letošního roku.

To, že už mají svá léta, ostatně bylo cítit i na projevu velmi bezprostře­dní a sympaticky působící zpěvačky Skin. Jeden z nejzajímav­ějších rockových hlasů „devadesáte­k“jako by ztrácel na lehkosti a flexibilit­ě. Ale možná to byla jen únava z turné. Rozhodně nejlépe kapela zněla ve chvíli, kdy si Skin vzala kytaru a posílila místy poněkud řídký sound. Každopádně však byli Skunk Anansie milou připomínko­u pro pamětníky zlatých časů tohoto typu alternativ­ního rocku.

Parov Stelar, projekt jednoho muže – hudebního mozku, zpěvačky a najatých hudebníků, je asi celkem fotogenick­ý, pro ty, kteří chtějí tančit, možná inspirativ­ní, ale nikdy se nesnažte jej jenom poslouchat. V takovém případě hrozí nejen smrt nudou ze stále se opakujícíc­h kolovrátků, ale také například nepříjemné zjištění, že pokud tohle má být elektroswi­ng, jde o zmatení pojmů. Protože jestli v sobě hudba Parov Stelar něco nemá, pak je to právě onen swing. Což by jejich fanoušci odhalili po poslechu libovolnéh­o kvalitního swingového orchestru, nejlépe samozřejmě meziválečn­ého a amerického.

Český výběr

Z bohaté celodenní nabídky tří pódií se dali vybrat domácí účinkující, kteří se zahraniční­m hostům minimálně rovnají.

Nechme stranou „pohádkovou show“Jaroslava Uhlíře, to je neuvěřitel­ný festivalov­ý fenomén, na němž se shodnou punkeři, máničky i studentíci. Z těch méně bizarních vystoupení na hlavní scéně je třeba zmínit hlavně zcela nově obsazenou Hudbu Praha: Michalu Ambrožovi to s těmihle nadupanými muzikanty neuvěřitel­ně svědčí. Tradičním hostem festivalu je Ivan Hlas Trio, jehož písničky, ale ani pódiové srandičky snad nikdy neomrzí. Zcela mimořádným zážitkem byla Jablkoň, jež namíchala písničkový repertoár s alternativ­ním a všechno šlapalo dokonale dohromady. A popůlnoční tečka Vladimíra 518 ukázala i těm, kteří v hiphopu nejedou, jaký to může být mazec a jak pozitivní poselství se může skrývat pod pouliční mluvou. Když se to dělá dobře.

 ?? Skin, frontmanka britských Skunk Anansie, byla v časech největší slávy své kapely právem označována za jeden z nejvýrazně­jších hlasů té doby. Charisma i energie jí zůstaly i jako čerstvé devětačtyř­icátnici. FOTO ČTK ?? Hlas devadesáte­k.
Skin, frontmanka britských Skunk Anansie, byla v časech největší slávy své kapely právem označována za jeden z nejvýrazně­jších hlasů té doby. Charisma i energie jí zůstaly i jako čerstvé devětačtyř­icátnici. FOTO ČTK Hlas devadesáte­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia