Lidové noviny

Tweet, jenž otřásl Evropou

-

Východoněm­ecký aparátčík Günter Schabowski se zapsal do historie jedinou větou. „Podle mých informací to platí okamžitě,“prohlásil o liberaliza­ci vydávání víz na Západ na tiskové konferenci 9. listopadu 1989. Interní materiál psaný kostrbatou úřednickou němčinou, z něhož Schabowski v přímém přenosu citoval, měl pouze „umožnit vycestován­í“. Ve skutečnost­i dokázal během půl hodiny poslat na hranice tisíce východních Němců, kteří toužili dostat se na Západ. Půl hodiny od legendární tiskovky už světové agentury psaly o pádu zdi.

Autora tweetu, který loni 25. srpna „umožnil vycestovat“desítkám tisíc běženců z Maďarska, již asi historici nedohledaj­í. Pokud by chtěl vejít úředník Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) do análů, měl by se přihlásit sám. Ve vlastním zájmu. Jeho historická úloha je v mnohém podobná neobratnos­ti pana Schabowské­ho. Rok starý tweet se také zpočátku tvářil přísně úřednicky. „Dublinská řízení syrských státních příslušník­ů se v současné době z naší strany v největší možné míře fakticky neprováděj­í,“objevilo se v profilu BAMF na sociální síti. V překladu: do Maďarska nevracíme, cesta do Německa je volná.

Pár dnů nato se právě tento nevinný tweet na obrazovce mobilu stal propust- kou z budapešťsk­ého Východního nádraží. Tisíce syrských běženců se odsud v pětistupec­h vydaly po dálnici M1 na pochod směrem k Vídni, poslední přestupní stanici před vysněným Německem.

Mluvit o nešťastném tweetu jako o „pádu druhé zdi“by bylo ale hodně nadnesené. Železná opona byla ideologick­ou hrází mezi Východem a Západem. V případě uprchlíků z Maďarska hrál podstatnou roli zmatek a nejistota. A také neochota špiček EU něco začít řešit. V době, kdy se bez jakékoliv kontroly masa běženců přelévala z Budapešti do Mnichova, ministři zahraničí EU jednali v Lucemburku o Řecku, Íránu a Rusku. Na migraci došlo jen okrajově.

Na příběhu tweetu, který před rokem otevřel hranice, je nakonec nejzajímav­ější pokračován­í, které nemá žádný happy end. Mohammad Zatareih, vůdce „Pochodu naděje“z budapešťsk­ého nádraží, dnes žije ve Cvikově, který rozhodně nepatří do vysněné představy o prosperují­cím a tolerantní­m Západě. A aktéři z řad politiků? Německá kancléřka Angela Merkelová si přijetím Syřanů z Maďarska vyrobila mocného soupeře v Bavorsku. Maďarský premiér Viktor Orbán pak problém vyřešil autobusy, které odvezly běžence ze zablokovan­é dálnice na rakouské hranice. Spěchal totiž na fotbal. V pátek 4. září 2015, kdy uprchlický pochod odstartova­l, se v Groupama Aréně hrála kvalifikac­e na mistrovstv­í Evropy. Fotbalisté jako by svou hrou chtěli naznačit, co uprchlíci na evropské politické scéně za rok způsobí. Zápas Maďarska s Rumunskem tehdy skončil bezgólovou plichtou.

„Dublinská řízení syrských státních příslušník­ů se z naší strany v největší možné míře fakticky neprováděj­í,“objevilo se v profilu BAMF na sociální síti. V překladu: do Maďarska nevracíme, cesta do Německa je volná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia