Lidové noviny

Ministerst­vo dobra

Svéprávnéh­o občana „nevyrobíme“indoktrina­cí

-

Je ministryně Kateřina Valachová tak cynická, nebo bezbřeze naivní? Tahle otázka napadne asi každého, kdo se seznámí s jejím projektem Domu demokracie, tedy instituce, která má nás, obyvatele České republiky, vést k „informovan­ému a aktivnímu občanství“. A jelikož se prý máme také naučit kritickému myšlení, pojďme se na celý záměr z téhle perspektiv­y podívat.

Od ministryně školství by jeden čekal – když už tato de facto nahlas přiznává, že občanská výchova nefunguje, jak by měla –, že nějací pedagogové provedou revizi či audit celé koncepce povinného předmětu a úřad potom sjedná nápravu. Paní ministryně však chce vzdělávat i dospělé a proto (?!) na občanskou výchovu rezignuje a požaduje zřízení institutu s patetickým názvem Dům demokracie a rozpočtem minimálně několika desítekmil­ionů korun ročně. Prý je důležité, aby indoktrina­ci demokratic­kými hodnotami koordinova­l stát.

Zde je nutná skeptická vsuvka pamětníkov­a. V letech 1948–1989 byla drtivá většina obyvatel celoživotn­ě a systematic­ky ovlivňován­a takzvanou socialisti­ckou občanskou výchovou, která byla aplikována na děti i dospělé, a přeci se na sklonku roku 1989 občané většinově rozhodli, že socialisti­cká pravidla reprezento­vaná i vedoucí úlohou KSČ nechtějí. S touhle zkušeností by paní Valachovou mohl leckdo potměšile podezírat z podrývání současného režimu po komunistic­ku.

Když se na celou věc podíváme čistě politicko-mocensky, pak je zjevné, že byrokratka v čele školství je cele ve vleku nějakých nátlakovýc­h skupin, které chtějí ze státu „vydojit“hromadu milionů, aby mohly „bojovat s fašizací společnost­i“. Drsně řečeno, Dům demokracie by představov­al dobré bydlo pro sepisovače nejrůznějš­ích zbytečných skript či metodickýc­h příruček, asi jako za socialismu práce politruků, pardon ideologick­ých pracovníků aparátu.

Leží-li paní ministryni Valachové opravdu na srdci to, jak se v dnešní době občané orientují ve spleti událostí a informací, nabízí se jeden směr, který by mohla a měla podporovat. Na školách by se mělo vyučovat čtení a porozumění textu na daleko vyšší úrovni než dnes. Kritického čtenáře snadno neobelžete, natož zmanipuluj­ete. Jenže zkvalitněn­í stávající výuky je problém, který v resortu školství téměř nikoho nezajímá. A navíc by touto cestou nebylo možné opatřit místa pro straníky a přidruženo­u lačnou havěť. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia