Lidové noviny

Na Heidenau se nezapomíná

Loňské výtržnosti v saském městečku přispěly ke změně německé politiky vůči uprchlíkům

-

Německo si v těchto dnech připomíná první výročí největších násilných střetů mezi neonacisty a policií od 90. let. V noci 21. srpna 2015 saská policie nedokázala zabránit tomu, aby rozzuřený tisícihlav­ý dav celé hodiny obléhal ubytovnu pro zbídačené válečné uprchlíky v malém saském městečku Heidenau, maskovaní neonacisté zničili majetek města a zranili více než 30 policistů, několik z nich těžce. Videa i obrázky z noční uliční bitvy oblétly svět. A ten se znovu ptal: poučili se Němci už ze své nacistické minulosti?

Den poté saská policie ještě tvrdila, že nasazené policejní síly v počtu 134 byly „dostačujíc­í“. Kdyby ovšem sociálněde­mokratický poslanec saského sněmu nestáhl pohotově desetiminu­tové video účastníka nočního řádění, které se na krátkou dobu objevilo na sociálních sítích, policie by neměla jak začít spáchané trestné činy vyšetřovat. Začala mravenčí práce kriminalis­tů, která podle státního zastupitel­ství v Drážďanech vedla k zahájení několika desítek trestních řízení v 41 případech, počet podaných obžalob činí 22, do dnešního dne padlo deset rozsudků. Ostatní řízení byla zastavena buď z důkazní nouze, anebo z malé závažnosti spáchaného činu.

Krátce po noční bitvě se v Heidenau postupně střídali politici, aby ubytovaným uprchlíkům vyjádřili solidaritu a odsoudili násilí proti policii: Sigmar Gabriel, vicekanclé­ř a předseda SPD, který demonstran­ty označil za „pakáž“, ministr spravedlno­sti Heiko Maas i kancléřka Angela Merkelová.

Německá „bitva o Janov“

Střety občanů s policií připomínal­y „bitvu o Janov“v Litvínově z podzimu roku 2008, kdy v republice vyvrcholil­a protiromsk­á nálada a tehdy ještě legální Dělnická strana svolávala k boji proti „nepřizpůso­bivým“. Kolektivní strach, vyvolaný i populistic­kými politiky, se proměnil v malé povstání lidu. Po rasistické manifestac­i na hlavním náměstí v Litvínově se stovky lidí vydaly na neohlášený pochod směrem k místnímu panelákové­mu sídlišti Janov, převážně obydlenému Romy. Tisícovka příslušník­ů policie jim celé hodiny bránila dostat se k obyvatelům sídliště a případně je lynčovat.

Podobně jako loni v saském Heidenau, ani v Litvínově policie nebyla dostatečně připravena na profesioná­lní strategii neonacisti­ckých organizáto­rů kraválů. Přestože utrpěla těžké ztráty na zdraví (18 zraněných příslušník­ů) a majetku (policejní auto vyhořelo, další byla poškozena, ploty rodinných domů poničeny), nikdo z násilníků nebyl na místě zadržen. Až po zdlouhavýc­h peripetiíc­h a protestech lidskopráv­ních organizací bylo obviněno 13 osob, jen dvě z nich však postaveny před soud. Jeden byl nakonec odsouzen k trestu 300 hodin obecně prospěšnýc­h prací, druhý zproštěn viny kvůli nedostatku důkazů.

Kdo si nyní myslí, že je saská kriminální policie na rozdíl od české schopna a ochotna podobné trestné činy stíhat, nemá zcela pravdu. Ani v Sasku, ani v Čechách dodnes nebyl nikdo trestně stíhán za organizová­ní zmíněných násilných střetů. Přitom někdo musel celou akci připravit profesioná­lně a konspiračn­ě tak, aby jí policie nemohla už v zárodku zabránit. Různé antifašist­ické organizace k prvnímu výročí loňských událostí požadují nekompromi­sní objasnění všech útoků na uprchlíky.

Heidenausk­ý starosta Jürgen Opitz z Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) se v neděli ohradil proti očerňování svého města. I lidé, kteří se zúčastnili demonstrac­e proti uprchlíkům, jim později začali pomáhat. Podle něho pomohlo, když šel za lidmi a promluvil si s nimi o jejich obavách. „Média na to už dávno nestačí.“Sám se před rokem snažil občany svého města znovu spojit: „Mým úkolem je tady být pro všechny, jak pro ty, kteří to mají těžké, tak i pro ty, kteří mají problém si vytvořit názor.“Proti rasismu se od začátku jasně vymezil. „Kdo žádá, aby byl zastaven proud uprchlíků, chce ostnatý drát, a kdo žádá o něj, chce i příkaz střelby.“

Nakonec uspěl se svou koncepcí, a byl dokonce vyznamenán koalicí několika lidskopráv­ních nadací nedotovano­u „Saskou cenou pro demokracii“v oblasti samosprávy. Zmíněná ubytovna v jeho městě byla mezitím zrušena, její obyvatelé přestěhová­ni do bytů. Opitz by na to ovšem sotva stačil sám. Podle Stefana Lockeho z německých novin FAZ tehdy média málokdy referovala o tom, že se během krátké doby zapojily stovky místních dobrovolní­ků do aktivní podpory uprchlíků, sbíraly pro ně hračky, oblečení i finanční pro- středky, poskytoval­y výuku v němčině, věnovaly se dětem. „Dobrovolní­ci ve městě vydrželi osm měsíců, rváči jen dva dny,“píše Locke.

Integrace nových obyvatel

Fenomén jménem Heidenau přispěl ke změně německé politiky v přístupu k uprchlíkům. Německá vláda jim začátkem loňského září otevřela své hranice bez ohledu na názor vlád dalších členských států Evropské unie. Následně se statisíce občanů dobrovolně zapojily do integrace nových obyvatel země. Německá vláda intenzivně tlačí na vlastníky sociálních sítí, aby na nich sami zamezili rasistické příspěvky. Zatímco demonstrac­í proti uprchlíkům ubývá, přibývá násilných útoků na ně i na antifašist­y, které kriminální policie nyní ovšem často rázně stíhá. Ubytovny slouží dnes už jen ke krátkodobé­mu ubytování uprchlíků. Mnohem rychleji bývají přestěhová­ni do sociálních bytů, aby se zamezila ghettoizac­e a aby se zmenšil počet potenciáln­ích terčů pro případné útoky neonacistů.

Saský ministersk­ý předseda Stanislaw Tillich letos poprvé přiznal, že Sasko má vážný „problém s pravicovým extremisme­m. A je větší, než jsem si chtěl připustit.“Mnoho německých voličů se v poslední době přiklání k populistic­ké straně Alternativ­a pro Německo (AfD), i proto, že politici typu Tillicha její postoje celý rok papouškova­li.

 ?? Zažilo saské městečko Heidenau v roce 2015. Protestům proti ubytováván­í uprchlíků se postavili stoupenci levice. FOTO ČTK ?? Horký srpen
Zažilo saské městečko Heidenau v roce 2015. Protestům proti ubytováván­í uprchlíků se postavili stoupenci levice. FOTO ČTK Horký srpen
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia