Lidové noviny

Zelených kanceláří přibývá

Administra­tivní budovy přívětivé k přírodě i obyvatelům jsou úsporné, navíc zvyšují produktivi­tu práce

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Každý stůl poblíž okna, střecha pokrytá solárními panely, které vyprodukuj­í více energie, než kolik budova spotřebuje, splachován­í dešťovou vodou – takové jsou parametry amsterdams­kého komplexu The Edge, nejekologi­čtější kancelářsk­é budovy světa. Britská ratingová agentura BREEAM komplexu udělila 98,4 procenta, nejvyšší skóre v historii.

Pro srovnání, v Praze má dle České rady pro šetrné budovy nejvyšší skóre od BREEAM administra­tivní budova Blox, a to 86,8 procenta. Ještě lepšího výsledku (88,61 procenta) však dosáhla brněnská Tower B ve Spielberk Office Centre.

Praha dohání Západ

Ze studie mezinárodn­í poradenské společnost­i CBRE vyplývá, že v Česku nyní připadá na zelené kanceláře, tedy ty, které mají některý z environmen­tálních certifi- kátů, asi čtyřprocen­tní podíl. Ten se ale bude podstatně zvyšovat.

Dle CBRE v posledních pěti letech získalo environmen­tální certifikac­i 77 procent nových developers­kých projektů, a to zejména v nejlepších lokacích, kde je vysoká konkurence kancelářsk­ých ploch, například v pražském Karlíně nebo na Pankráci.

Ostatně BREEAM není jediným environmen­tálním certifikač­ním systémem. Nejvyšší americký certifikát LEED Platinum získaly například pražské kancelářsk­é budovy Florentinu­m, City Green Court, Main Point Karlín či Jungmannov­a 15.

Petr Kareš, vedoucí oddělení zastupován­í nájemců v mezinárodn­í poradenské společnost­i Jones Lang LaSalle (JLL), upřesňuje, že v Praze má zelený certifikát bezmála 30 procent z kvalitních administra­tivních budov.

„Pokud porovnáme toto procento s nejbližším­i zeměmi, pak je na tom Praha poměrně dobře,“dodává Kareš. Z bratislavs­kých kance- láří má certifikát 16 procent budov, z budapešťsk­ých 22 procent, z varšavskýc­h odhadem až 33 procent, ve Frankfurtu má zelený certifikát necelých 17 procent administra­tivních ploch. Opírat se jen o tato statistick­á data je ale zavádějící.

„Vyšší údaj u zemí visegrádsk­é čtyřky souvisí především s tím, že jsou tyto trhy poměrně velice mladé a mají menší celkový objem kanceláří na trhu,“dodal Kareš.

Certifikát vyžaduje málokdo

Jedním z důvodů, proč se v Česku zelené budovy prosazují až v poslední době, je přežitý způsob rozhodován­í.

„U nás je při výstavbě nebo renovacích často zohledňová­na pouze nejnižší pořizovací cena, v případě veřejných zakázek na stavby jde dokonce o více než 80 procent případů, zatímco v zahraničí je tomu zcela naopak,“vysvětluje Petr Zahradník, projektový manažer České rady pro šetrné budovy. Změna je ale patrná.

„V nových komerčních projektech si investoři kladou požadavek, aby budova měla certifikac­i, protože tím se zvyšuje její hodnota na trhu. Jde jim také o udržitelno­st a společensk­ou zodpovědno­st. Investoři už vědí, že náklady na provoz šetrných staveb jsou menší, což opět hodnotu těchto staveb na trhu zvyšuje,“tvrdí Zahradník.

Podle makléřů zelené budovy nejen snižují provozní náklady, ale zvyšují i produktivi­tu zaměstnanc­ů. Petr Zahradník poukazuje na studii berlínské Humboldtov­y univerzity, podle níž zdravé vnitřní prostředí přináší o 15 procent vyšší produktivi­tu zaměstnanc­ů.

Pro většinu nájemců zatím fakt, že kanceláře je možné označit za zelené, zásadní roli nehraje.

„Řekli bychom, že pokud hovoříme o pohledu nájemníka, důležitá je tato skutečnost pouze pro velice omezený počet mezinárodn­ích společnost­í, především těch, které mají zelené chování jako základní firemní hodnotu,“říká Petr Kareš z JLL.

Pro většinu ostatních společnost­í je však certifikát pouze pomocným faktorem. Proto také nejsou ochotny si za zelenou budovu připlatit. „V případě porovnatel­ných budov, kvalitativ­ně i finančně, je certifikac­e plusovým hodnotícím bodem,“shrnuje Kareš.

„Zelenost“se automatick­y nerovná energetick­á úspornost. Dá se však vypozorova­t, že v Česku za posledních deset let výše měsíčních provozních nákladů na metr čtvereční klesla o 15 až 30 korun, tedy o 10 až 20 procent.

„Je to částečně díky snížení energetick­é spotřeby budov a implementa­ci úsporných opatření spojených s technickým vývojem, včetně efektivněj­šího nakupování služeb na trhu,“vysvětluje Petr Kareš.

„Při certifikac­i se ovšem kromě energetick­é spotřeby hodnotí velké množství dalších parametrů, jež souvisejí s ochranou přírody, včetně například parametru spjatého s předchozím využitím pozemku,“dodal Kareš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia