Lidové noviny

Odbory očekávají růst mezd

-

mzda v Česku vzrostla průměrně v letech 2007 až 2015 nominálně o 26,3 procenta. Reálná mzda, tedy snížená o inflaci, se zvýšila o 7,7 procenta. Spočítala to poradenská společnost Trexima v reakci na výpočet britské odborové centrály Trades Union Congress, podle níž činil růst reálné mzdy u nás jen 1,1 procenta. A co je zajímavějš­í, Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů se přiklání k názoru Treximy. Podle odborového předáka Josefa Středuly největší růst zaznamenal začátek a konec počítaného období, tedy doba těsně před finanční krizí a současnost. Výsledek za rok 2016 bude podle něj lepší, průměrná reálná mzda se zvýší minimálně o 3,5 procenta.

čelí přerušení výroby kvůli nedostatku komponentů způsobeném­u sporem s dodavateli celkem v šesti továrnách a ovlivní více než 25 tisíc zaměstnanc­ů. Koncern obnovil jednání s dodavateli a vedení firmy se schází v centrále ve Wolfsburgu s řadou dalších dodavatelů. Podle mluvčího jde o běžnou praxi, nicméně kvůli nedostatku dílů zastavil na týden výrobu populárníh­o modelů Golf právě v domovské továrně ve Wolfsburgu.

zbraní a vojenského materiálu z Česka byl loni rekordní, dosáhl 15 miliard korun. Největší část (28 procent) mířila do států EU, ze zemí pak do Iráku. Předloni byl vyvezen vojenský materiál v hodnotě 11,8 miliardy korun. Celkem bylo v roce 2015 uděleno k vývozu vojenského materiálu 1144 licencí v hodnotě 24 miliard korun.

v Riu přilákala české sázkaře. Sázkové kanceláře podle ČTK nabraly tikety přibližně za 970 milionů korun. To je nejvíce v historii olympijský­ch her. Proti letošnímu fotbalovém­u Euru ve Francii byly ale přijaté sázky zhruba poloviční. Mírně zaostaly také v porovnání s květnovým MS v hokeji. Nejvíce se sázelo na zápasy tenistky Petry Kvitové, velký zájem byl také o sázky na počet medailí českého týmu. Nejvyšší výhru hlásí Tipsport, kde klient získal 1,2 milionu korun čistého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia