Lidové noviny

Vysoké školy shání studenty

Oborů, které přijímají přihlášky ke studiu ještě na konci srpna a v září, je letos třikrát více než před rokem

- BARBORA CIHELKOVÁ

Zájemci o studium na vysokých školách mají letos nebývale velké šance na přijetí. Přijímací řízení ještě neuzavřely více než čtyři desítky vysokých škol. Volné kapacity má zhruba 270 oborů. Loni jich byla ke stejnému datu necelá stovka. V nabídce se tak neobjevují jen soukromé a technické školy, jako tomu bylo v minulých letech, ale třeba i tradičně velmi žádané filologick­é obory veřejných univerzit.

„Volná místa jsou například na prestižní angličtině v kombinaci s dalšími cizími jazyky nebo na studijní kombinaci dějiny umění – estetika. Uchazeči mohou podávat přihlášky do konce srpna, celkem máme volných asi sto bakalářský­ch míst,“potvrzuje vedoucí studijního oddělení Filozofick­é fakulty Jihočeské univerzity Monika Hosnedlová. Loni podle ní fakulta k dodatečném­u přijímacím­u řízení přistoupit nemusela. Zájemců o studium bylo více. „Neznamená to ale, že bychom vzali každého, kdo se přihlásí. Část uchazečů jsme museli v červnu odmítnout. Nesplnili kritéria přijímacíh­o řízení,“upřesňuje Hosnedlová.

Další veřejnou vysokou školou, která stále ještě bojuje o větší množství budoucích prváků, je pražské ČVUT. „Mimopražsk­ým studentům vybraných oborů dokonce nabízíme podporu v podobě ubytování zdarma,“uvedl tiskový mluvčí Elektrotec­hnické fakulty ČVUT Jan Sláma. Na většině fakult ČVUT skončí přijímací řízení až těsně před začátkem semestru – v polovině září.

Maturanti zoufale chybí

Hlavní příčinou, proč mají letos vysoké školy problém kapacity některých oborů naplnit, je demografic­ký vývoj – v těchto letech maturují populačně nejslabší ročníky. Přestože zlomový měl být podle demografů už loňský rok (nejméně dětí se v ČR totiž narodilo v roce 1996), letos je navzdory vyššímu počtu devatenáct­iletých v populaci maturantů ještě méně.

Podle údajů ministerst­va školství bylo ve školním roce 2014/15 v posledních ročnících oborů, které jsou zakončeny maturitou, 70 956 žáků v denní formě vzdělávání. Ve školním roce 2015/16 to bylo skoro o čtyři tisíce méně, konkrétně 67 024.

Česká republika navíc v posledních letech konečně kopíruje trend, který je v západních zemích přirozený. Čím dál větší mluvčí Ostravské Adam Soustružní­k. univerzity

Přijímačky končí v říjnu

Ještě větší hlad po zájemcích o studium mají soukromé vysoké a také vyšší odborné školy. Leckde proto nechávají otevřené přijímací řízení až do října. „Zatím máme deadline pro podání přihlášek stanovený na poslední srpnový den. Může se ale stát, že budeme další kola vypisovat ještě v září. Uchazečům bych proto doporučila sledovat naše webové stránky,“radí rektorka soukromé Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová.

 ?? Studovat může každý, kdo chce. Otázka je, na jaké škole. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Žádný stres.
Studovat může každý, kdo chce. Otázka je, na jaké škole. FOTO ARCHIV MAFRA Žádný stres.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia