Lidové noviny

Pravý tažený závin alias štrúdl

-

Závin neboli štrúdl patří mezi klasiku klasik. Můžeme jej mít buď z listového těsta, nebo tažený. Listové těsto se dá koupit hotové v obchodě. Jeho domácí příprava je poměrně náročná a výsledek koupený produkt obvykle o mnoho nepředčí. U taženého štrúdlu ovšem takovou pomoc k dispozici nemáme, proto nezbývá než se spolehnout na vlastní síly.

Na tři tažené štrúdly budeme potřebovat zhruba tři čtvrtě kila jablek, pokud je dobře vykrájíme, nemusí jít nutně o nejvyšší jakost. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouhám­e nahrubo. Nechceme-li, aby byla náplň závinu příliš řídká a mokrá, připravíme si také dvě menší hrsti strouhanky, nejlépe předem nasucho opražené na pánvi.

Těsto vytvoříme ze čtvrt kila prosáté hladké mouky, jednoho vejce, dvou lžic oleje, jedné lžíce octa a špetky soli. Postupně přiléváme vlažnou vodu (budeme po- třebovat asi tak jednu deci) a těsto propracová­váme. Hotovo máme, když těsto nelepí, ale přitom drží dobře pohromadě. Tehdy z něj vytvarujem­e bochánek, který přiklopíme v troubě nahřátým hrncem a necháme asi hodinu v teple odpočívat. Nejvhodněj­ší je litinový hrnec, který dlouho udrží potřebné teplo.

Následně bochánek na válu nebo čisté utěrce lehce rozplácnem­e a začneme od středu postupně roztahovat do stran. Správně „tažené“těsto by mělo být tak tenké, až je skoro průhledné. Potom jej po celé ploše lehce posypeme strouhanko­u, na ni navrstvíme strouhaná jablka. Posypeme skořicí a můžeme doplnit nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami. Podle kyselosti jablek přiměřeně osladíme krupicovým cukrem, nejlépe třtinovým.

Závin potom opatrně srolujeme tak, že se bude po rozříznutí střídat vrstva těsta a jablečné náplně. Dlouhý srolovaný štrúdl roz- dělíme na tři menší a těsto na jejich koncích zahrneme. Dáme na plech vyložený pečicím papírem, přelijeme rozpuštěný­m máslem a pečeme asi tři čtvrtě hodiny v troubě při teplotě asi 170 stupňů.

Upečený závin ještě teplý poprášíme moučkovým cukrem a po zchladnutí nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme servírovat. mic

 ?? Mezi dezerty FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Klasika
Mezi dezerty FOTO SHUTTERSTO­CK Klasika

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia