Lidové noviny

Pečená kachna s jablky a medem

-

Jablka mimořádně dobře ladí i s masitými pokrmy, zejména s pečenými masy. Toto využití jablek je zaznamenán­o již ve středověký­ch kuchařkách. S jablkymůže­me péct takřka jakékoliv maso, ale nejlépe pochodíme se zvěřinou, husou nebo kachnou.

Rozhodneme-li se pro kachnu, nejprve ji omyjeme a důkladně zbavíme všech zbytků peří. Osušenou kachnu zvenku i zevnitř osolíme a solí nebudeme šetřit, důležité je, aby se dostala ke všem částem. Břišní dutinu můžeme ještě vysypat třeba tymiánem nebo jinými bylinkami, které máme k dispozici.

Asi pět jablek omyjeme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky. Vhodnější jsou kyselejší plody, dodají masu pikantnějš­í chuť. Polovinu připravený­ch jablek nacpeme do kachny, případně můžeme doplnit o sušené švestky.

Kachnu v pekáči posypeme kmínem a lehce podlijeme drůbe- žím vývarem. Pečeme v troubě předehřáté na zhruba 180 stupňů asi tři hodiny nebo do okamžiku, kdy je maso zcela měkké a odděluje se od kosti.

Zpočátku pečeme kachnu odkrytou, aby se její povrch zatáhl, poté pekáč přiklopíme. Na poslední půlhodinu naopak zase pekáč odkryjeme, abychom dosáhli křupavé kůrčičky. V tomto okamži- ku přidáme do pekáče druhou polovinu jablek a kachnu jimi obložíme. Během celého pečení maso pravidelně poléváme výpekem, případně směsí medu a červeného vína. Na dvě polévkové lžíce medu potřebujem­e asi jeden a půl deci vína.

Pečenou kachnu servírujem­e spolu s pečenými jablky a houskovým knedlíkem. mic

 ?? Ovoce dodá masu pikantní chuť FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sladkokyse­lé
Ovoce dodá masu pikantní chuť FOTO SHUTTERSTO­CK Sladkokyse­lé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia