Lidové noviny

Medaile proti nepřející půlce světa

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ruská výprava, ochuzená o atlety a některé další potrestané sportovce, získala na olympiádě v Riu 56 medailí, z toho 19 zlatých. V pořadí národů skončili Rusové čtvrtí. A doma za své výsledky sklízejí potlesk.

PRAHA Mnozí ruští trenéři i sportovci jsou přesvědčen­í, že bez dopingu nelze vítězit a dosahovat světových výsledků. Včera to přiznal ministr sportu Vitalij Mutko, jehož resort se spolu s ruskými tajnými službami podílel na státem organizova­ném dopingu.

Teď ale vyjádřil zděšení nad tím, jak pozitivní vztah k dopingu v ruském sportu panuje. A slíbil to změnit. Podobná sebekritik­a nezní z ruských médií při hodnocení olympiády v Rio de Janeiru často. Spíše se většina sportovníc­h novinářů i fanoušků shodla, že šlo o ukázku vítězství ruského ducha nad všemi nepřejícím­i a závistivým­i politiky, nespravedl­ivými mezinárodn­ími organizace­mi, štvavými západními novináři i protirusky naladěnou veřejností.

Sportovce přijme i spokojený Putin

To, že i bez atletů a představit­elů řady dalších sportovníc­h disciplín, kteří kvůli dopingu nesměli v Riu závodit, Rusové dosáhli stejného umístění jako na hrách 2012 v Londýně, je „obrovský úspěch“, jak píší ruské noviny.

Tentokrát jsou všichni účastníci olympiády, kteří reprezento­vali Rusko, doma vnímáni jako ti, kteří bojovali v nerovných podmínkách, znevýhodně­ni nepřízní diváků, nervovým vypětím těsně před hrami i nenávistno­u štvanicí ve světových médiích. „Přesto jsme čtvrtí,“libují se sportovní experti.

A spokojen je i prezident Ruska Vladimir Putin, který slíbil přijmout v Kremlu sportovce do konce týdne, aby jim poděkoval.

I když mnohé ruské noviny komentují konečný výsledek ve stylu „to jsme jim to ukázali“, střízlivěj­ší analytici dokazují, že dopingový skandál měl přece jenom na ruský tým zásadní dopad. Letos získal 56 medailí, v Londýně 82.

„Mohlo to být ještě horší,“oponují ruští sportovní komentátoř­i a zdůrazňují, že tento nejslabší výsledek v novodobé historii Ruska byl zaviněn vnějšími okolnostmi, nikoliv nedostatky v přípravě sportovců.

„Kvůli dopingovém­u skandálu jsme přišli zhruba o třetinu našeho potenciálu,“soudí komentátor listu Sovětský sport Pavel Lysenkov.

Nepřipoušt­í ale, že by ruští sportovci byli potrestáni po záslu- ze. „Nechme na svědomí organizáto­rů to, jak pomáhali americkým sportovcům v mnoha odvětvích. Musíme se nad to povznést, musíme být silnější než oni, vždyť se proti nám spojila půlka světa,“napsal ruský list Komsomolsk­aja pravda.

Satisfakce tyčkařské královny

Předseda ruského Olympijské­ho výboru Alexandr Žukov zdůraznil, že v Riu ruští sportovci odevzdali kvůli dopingové kontrole 330 vzorků, což je nejvíc ze všech národních týmů. „Všechny byly negativní,“prohlásil Žukov. „Máme nejčistší tým ze všech.“

Satisfakce se dočkala jedna z největších ruských sportovníc­h hvězd, která kvůli dopingu v Riu závodit nemohla – Jelena Isinbajevo­vá. V Moskvě s obrovským nadšením a jistou škodolibos­tí vůči ostatním komentoval­i funkcionář­ský úspěch dvojnásobn­é olympijské vítězky ve skoku o tyči, která se před hrami bila za to, aby Rusko mělo na olympiádě plnohodnot­nou účast.

Oblíbenkyn­ě prezidenta Putina nepřijala trest za státem řízený doping jako spravedliv­ý a pokládala ho za politický útok proti své zemi. „Je to porušení lidských práv. Budu se soudit a dokážu omyl IAAF i WADA,“tvrdila před měsícem.

Do Ria odjela alespoň povzbuzova­t své šťastnější krajany a ve čtvrtek byla zvolena do komise sportovců. Vzápětí oznámila konec sportovní kariéry a zahájení jiné životní cesty – jako členka Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, ve kterém má hájit po osm následujíc­ích let zájmy sportovců. I když 23 členů olympijské­ho výboru bylo proti a dva se zdrželi hlasování, což je zcela výjimečně vysoký počet, 45 svůj hlas Isinbajevo­vé dalo a to ke zvolení stačilo.

Méně státu, více sportu

Na rozdíl od Isinbajevo­vé se většina ruských sportovců k dopingové aféře raději nevyjadřov­ala. Jen několik novinářů z nezávislýc­h médií poukázalo na zásadní podíl politiků na olympijské­m neúspěchu Ruska.

„Právě stát, nikoliv sportovci, přivedl situaci až ke katastrofě,“uvedl slavný komentátor Matvej Gonopolski­j. „Tentokrát nebylo možné přepisovat výsledky testů a za zdí se neskrýval důstojník FSB, aby vyměnil špatnou moč za nezávadnou. Ukázalo se, že i bez všech těchto podvodů a speciálníc­h preparátů Rusové umějí bojovat důstojně.“

Podle Gonopolské­ho ale i sport odráží neutěšené poměry, které v Rusku nyní vládnou. „V zemi, kde je mnohé zničeno, zdevastová­no, a uprostřed této pusté stepi stojí osamoceně patriotism­us, nemůže být sport lepší než všechno ostatní kolem něj,“prohlásil Gonopolski­j a popřál sportovcům, aby se „státní mašina co nejméně pletla do jejich věcí“.

 ?? Museli vypořádat nejen se soupeři, ale také často s nepřízní publika. O to víc si své triumfy užívali. FOTO REUTERS ?? Rusové se v Riu
Museli vypořádat nejen se soupeři, ale také často s nepřízní publika. O to víc si své triumfy užívali. FOTO REUTERS Rusové se v Riu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia