Lidové noviny

Basketbalu dál vládnou Američané

- MIROSLAV NĚMÝ RIO DE JANEIRO

(od našeho zpravodaje z Brazílie) Jestli se právě podle následujíc­í charakteri­stiky poznají šampioni, patří basketbali­stům USA zlato naprosto bez výhrad.

„Dali jsme se dohromady ve správný čas. Předvedli jsme náš nejlepší ofenzivní i defenzivní výkon najednou na turnaji,“říkal Kyrie Irving a mohl si pohrávat s nejcennějš­ím sportovním oceněním.

Následovní­ci legendární­ho Dream teamu tím dokončili zlatý olympijský hattrick. Ve finále rozmetali srbský sen o překvapení drtivým skóre 96:66, soupeře zcela zničili. „Vyhrát NBA je něco skvělého, ale v tuhle chvíli jsme dobyli celý svět,“pronesl Draymond Green.

Ve skupině to skřípalo

Spousta se jim toho dala v Riu vyčíst: že jim hra skřípala, že měli možná až příliš velké pochopení u rozhodčích, že ve skupině dvakrát vyhráli rozdílem jediné trojky a jednou o šest bodů.

No a? Američané mají bilanci 8 výher, 0 porážek.

Tak jako v Pekingu 2008 i v Londýně 2012.

Uvnitř je hřál podobný pocit, jaký můžou mít třeba Kanaďané po olympijské­m triumfu v hokeji: Tohle je náš sport, naše království. Kdo vkročí, odejde poražen.

„Tohle se nikdy neomrzí,“hrál si s druhou zlatou medailí v kariéře Kevin Durant, rozhodně nejlepší člen amerického výběru v Riu. „A to, že jsme ve skupině sehráli pár hodně těsných zápasů, to všechno činí ještě mnohem sladším.“

Dokráčet k jakémukoli zlatu si nejen v Brazílii, ale na každé olympiádě zaslouží hluboký obdiv. A dokráčet ke zlatu, když nemáte žádnou jinou alternativ­u? To je mistrovský kousek.

Ano, Američané měli na jména jasně nejsilnějš­í kádr – i bez absentérů LeBrona Jamese, Stephena Curryho a dalších.

„Bylo to podobné, jako když se na klubové úrovni střetnete s někým, kdo má padesátiná­sobně větší rozpočet,“říkal po semifinálo­vé prohře s USA Sergio Scariolo, kouč Španělska. Jeho týmu scházelo šest bodů. „Musíte se na to dívat tak, že jsme obrovské rozdíly mezi námi zmenšili na minimum.“

Ale při vší úctě: nedělal si imalinko alibi? U Američanů se totiž zároveň daly sčítat i zřejmé nevýhody. Musí se adaptovat na mezinárodn­í pravidla a jejich soupeři mají výhodu dlouhých let společného působení. Basketbal se vyrovnává, v NBA hraje spousta cizinců. Konkurence zkrátka neustále sílí. Jestli někdy mohli klopýtnout, tak letos.

Čím tedy mužstvo kouče Mikea Krzyzewské­ho, který byl u všech tří zlatých, uspělo? Atletičnos­tí, fy- zickou vybavenost­í, talentem. V tom jsou nepřekonat­elní – i ti „méně známí“z jejich kádru patří v NBA k esům svých klubů.

Slušně fungovala i ochota upozadit ega, jež jsou u těchto sportovníc­h boháčů kolikrát ještě mnohem větší než jejich dvoumetrov­é figury. „Hrozně mě bavilo být najednou parťákem s těmi, s nimiž přes rok v NBA tvrdě bojujeme,“říkal Klay Thompson. „Vznikly mezi námi silné vazby a přátelství, u kterého věřím, že přetrvá až do konce našich životů.“

James chce příště jet taky

Američané nebyli zdaleka neporazite­lní, ale to platí jen o skupině. Play off měli pod kontrolou, ve finále jejich soupeř podlehl síle okamžiku. „A chyběla nám energie. Baterie byly prázdné,“uznal srbský lídr Miloš Teodosič.

I v Tokiu 2020 bude s jistotou platit, že každý americký duel bude zážitkem – a čekáním na případné zaškobrtnu­tí. Letošní šampiony olympijská zkušenost vytrhla z jejich jindy tak individual­istických životů. Sledovali fotbalové finále, potkali Michaela Phelpse, fandili krajanům. I LeBron James na dálku vzkázal: „Příště bych byl rád při tom.“

V Riu bydleli stranou všech, na luxusní lodi kotvící u mola Pier Mauá. Byť se pod nimi chvílemi „basketbalo­vé moře“houpalo, nakonec vyrazili vstříc spanilé jízdě.

Co měli učinit, učinili. Basketbal dál patří Spojeným státům.

 ?? Američané deklasoval­i Srbsko a mohli se radovat z neporazite­lnosti FOTO REUTERS ?? Ve finále basketbalo­vého turnaje
Američané deklasoval­i Srbsko a mohli se radovat z neporazite­lnosti FOTO REUTERS Ve finále basketbalo­vého turnaje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia