Lidové noviny

České mýty o Angele Merkelové

-

Když před dvěma dny navštívila Prahu, čekaly tady na ni „antivítači“. Pro evropské odpůrce imigrace je totiž vtělením arcinepřít­ele – německá kancléřka Angela Merkelová. Žena, která přitahuje mýty.

v táborech nebo soukromých bytech, podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vloni čelili zpřísnění podmínek pobytu, přístupu k legálnímu zaměstnání a lékařské péči. Mnohým z nich začaly docházet úspory, přestávali být schopni zabezpečit rodinu, byli často nuceni k nelegální a dětské práci. Vyhlídky na návrat do vlasti – mizivé. Na cestu do Evropy se z milionů uprchlíků přesto vydala jen malá část. Jak jejich počet stoupal, ceny za cestu se stávaly dostupnějš­ími a přesvědčov­ací taktiky pašeráků rafinovaně­jšími: v Německu prý na každého čeká byt, jistá práce a tisíce eur, stačí sednout do člunu. Německo v růžových barvách uprchlíkům­malovali především oni, ne Merkelová.

V mozaice důvodů, proč se vydat na cestu do Evropy, tak mohla být vlídná tvář Angely Merkelové pouze jedním kamínkem. Ten sice mohl sehrát svou roli na misce vah, svou tíhou však nestačil na to, aby strhl lavinu.

Mýtus druhý

Němci vstřícnost k uprchlíkům nepodporuj­í a Merkelová to ignoruje.

Červenec 2015: Při setkání kancléřky Merkelové s občany promluví Reem – uprchlická dívka z Palestiny, jejíž rodině po zdlouhavém azylovém řízení hrozí vyhoštění z Německa. Perfektní němčinou líčí kancléřce svou tíživou situaci. Hovoří o nejisté budoucnost­i, touze vNěmecku studovat. Tvrdá, ale realistick­á odpověď Merkelové a její rozhodné „všichni sem nemohou přijít a zůstat“, dívku rozpláče. Kancléřka se ji poněkud nešikovně snaží utěšit a sklidí za svou reakci kritiku a posměch nejen na sociálních sítích. Brzy nato lidé na mnichovské­m hlavním nádraží vítají uprchlíky potleskem.

V době, kdy Merkelová otevřela dveře Syřanům, tedy v září 2015, se Německo neslo na vlně otevřenost­i a solidarity. Přispět do sbírky nebo se přihlásit jako dobrovolní­k v uprchlické­m táboře patřilo k dobrým mravům – na konci roku 2015 se tak angažoval každý desátý Němec. V průzkumech pro televizi ARD z minulého léta souhlasilo 93 % Němců s tvrzením, že je třeba přijímat uprchlíky z válečných oblastí; 57% lidí se vyslovilo pro to, aby do jejich země přicházel i nadále stejný nebo vyšší počet běženců, kdežto 38 % z nich ho chtělo omezit. Humanitárn­í gesto Merkelové mělo ve veřejném mínění silnou oporu. Zároveň Němce šokovaly zprávy o prvních úto- cích radikální pravice na uprchlické tábory. „Demonstrat­ivní vyhlášení ‚vítací kultury‘ bylo reakcí občanské společnost­i na žhářské útoky proti ubytovnám pro azylanty,“napsal přední německý politolog Herfried Münkler pro týdeník Die Zeit. „Patřilo k boji o sebepojetí a tvář Německa a nelze ho zaměňovat s nějakým vládním projektem“.

Podpora uprchlické politiky kancléřky Merkelové je dnes na svém historické­m dně. Což v německém kontextu znamená, že je s ní podle průzkumu Politbarom­eteru z poloviny srpna 2016 stále spokojeno 44 % Němců. Že se negativní trend může zvrátit, ukazuje jiný průzkum z března 2016, kdy se popularita kancléřky rovněž po výrazném propadu znovu vrátila na úroveň před uprchlicko­u krizí. CDU, které Merkelová předsedá, by i přes výrazný propad volebních preferencí s 35%– výsledkem, o němž české strany mohou jen snít – s přehledem vyhrála volby. Druhou nejsilnějš­í stranou zůstává vládní SPD a třetí místo by patřilo Zeleným. Jedná se přitom o strany, které kancléřku naopak kritizují za přitvrzová­ní politiky vůči žadatelům o azyl. Protiuprch­lická AfD by si přišla na 11% hlasů. Voliči se samozřejmě nerozhoduj­í jen podle toho, jak chtějí strany řešit problémy spojené s uprchlíky. V aktuálním průzkumu společnost­i GfK však dali najevo, že právě tuto otázku považují v současném Německu za nejvíce naléhavou. Dá se proto předpoklád­at, že volební preference vypovídají mnohé o tom, jakému řešení Němci dávají přednost.

Od setkání Merkelové s mladou uprchlicí Reem v červenci uplynul rok. Tehdejší obraz kancléřky kritizovan­é za tvrdá a chladná slova se mezitím stačil proměnit v soucitnou a vlídnou image. Jak to však komentuje televize ARD, když rok poté událost připomíná, kancléřčin politický kurz této image už dlouho neodpovídá – mimo jiné kvůli drastickém­u zpřísnění azylového práva nebo dohodě EU s Tureckem, která omezila příliv uprchlíků přes Egejské moře na minimum. Kancléřčin­a tvrdá ruka je zpět. Čeští odpůrci migrace si toho zatím nestačili příliš všimnout a Merkelovou mají nadále za předsedkyn­i uvítacího výboru pro uprchlíky.

Mýtus třetí

Merkelová šíří ideologii multikultu­ralismu.

Listopad 2010: Angela Merkelová vystupuje na setkání mládežnick­é organizace CDU se slovy: „Multikultu­ralismus ztroskotal, těžce ztroskotal.“O šest let později jí její odpůrci v Německu vyčítají, že propadla ideologii multikultu­ralismu. Těm z východní Evropy zase připadá, že chce ruku v ruce s Bruselem „multikultu­ralizovat“Evropu. Znamená to, že kancléřka kdysi odmítala přistěhova­lce, aby jim o pár let později otvírala dveře dokořán?

Za tímto domnělým rozporem nestojí ani tak kancléřčin názorový veletoč, jako spíš nejasnost samotného pojmu – pojmu označující­ho jak kulturní diverzitu ve společnost­i, tak politický přístup a soubor opatření, jak se s ní vyrovnat. To první neznamená nic víc než uznání, že většinová společnost přijímá lidi s odlišným kulturním původem za svou platnou součást. Ten druhý požaduje co největší rovnost a vzájemnou toleranci kulturních odlišností. Jednotícím prvkem multikultu­rní společnost­i nemá být společná národní kultura, ale toliko věrnost ústavě a právu. Jablkem sváru je, zda tento přístup zvýší identifika­ci se státem, který menšinám prokazuje respekt, nebo spíš vede ke vzniku paralelníc­h společnost­í. Jeho kritici varují před hodnotovým relativism­em a neslučitel­ností liberalism­u a náboženské­ho fundamenta­lismu. A co na to Merkelová?

V jejím citovaném proslovu předcházel­a oné známé větě o ztroskotán­í multikultu­ralismu sebekritik­a za to, že Německo pozvalo na svůj pracovní trh gastarbeit­ery v mylné víře, že až je firmy nebudou potřebovat, půjdou zpět domů. Neřešilo se proto, jak je v zemi integrovat. „Myslet si, že si budeme hrát na multikulti, žít vedle sebe a radovat se jeden z druhého – tento přístup zcela ztroskotal,“pravila Merkelová – a vyvodila z toho důsledky. Těmi však není omezení migrace ani tlak na úplnou asimilaci, kdy by muslimové měli zdobit stromeček a zvedat tupláky na Oktoberfes­tu. Místo toho kancléřka zdůrazňuje nutnost integrace migrantů do německé společnost­i a připomíná, že i „islám patří k Německu, což ukazuje nejen fotbalista Özil“, hráč národní reprezenta­ce. Hlásí se tak k diverzitě, kterou lze v německé společnost­i, kde má plná pětina lidí aspoň po jednom rodiči migrantský původ, těžko popřít. I oni však mají být v první řadě Němci.

Kulturolož­ka Linda Supiková z univerzity v Essenu si rovněž myslí, že reálpoliti­ka Spolkové republiky je multikultu­ralismu na hony vzdálená. „Vláda pod vedením Merkelové sází především na myšlenku integrace a s ní na vše, co posiluje společensk­ou jednotu a soudržnost. Už před deseti lety, když byl v Nizozemsku zavražděn kritik islámu Theo van Gogh, Merkelová myšlenku multikultu­ralismu jasně odmítla – a na tom se nic nezměnilo.“

Tuto názorovou konzistenc­i demonstrov­ala kancléřka naposledy minulý týden, když zopakovala, že „islám patří k Německu, pokud je vyznáván v souladu s ústavou“. Že z požadavku na integraci neslevuje ani v případě uprchlíků, to dokládá i nový integrační zákon, jehož mottem je „fördern und fordern“, tedy „podporovat a vyžadovat“. Ten nemá s multikulti ve smyslu rovnosti kultur moc společného – azylanti se mají naučit německy, absolvovat integrační kurzy. Kdo odmítne, nemá nárok na trvalý pobyt. Podle aktuálního průzkumu Berlínské vysoké školy médií, komunikace a ekonomiky v uprchlický­ch táborech většina žadatelů o azyl tyto nabídky vítá. Pro 92% z nich je důležité naučit se německy, 60 % se chce vzdělávat a zvýšit své šance na trhu práce. Drtivá většina se také hlásí k demokracii a označuje náboženstv­í za soukromou záležitost.

Otázka je, jak se Merkelová vypořádá s menšinou těch, kdo tyto hodnoty nesdílejí nebo si je vykládají po svém – mezi migranty i v německé společnost­i. Protože teroristic­ké ani žhářské útoky na domy se s evropskými hodnotami, ústavou a právem neslučují. Místo vypískáván­í tak spíše držme Merkelové palce. Je i v našem v zájmu, aby to Německo zvládlo.

Počet uprchlíků narůstal vytrvale už od dubna, nejdramati­čtěji od května do září – tedy ještě předtím, než Merkelová pronesla své „pozvání“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia