Lidové noviny

Na diktát památkářů připlatí stát

Majitelé nemovitost­í v památkové zóně by měli nově dostat příspěvek na opravy. Dnes si nucený nadstandar­d musí hradit sami

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Okna v domě, který je v památkové zóně, už se jednou dostala až k ombudsmano­vi. Vlastník jednoho z bytů v Opavě si u něj stěžoval na to, že stát po něm vyžaduje nákladnějš­í výměnu oken, ale nijak to nekompenzu­je. Plastová okna, která jsou o poznání levnější než ta dřevěná, mu totiž památkáři nepovolili.

Dražší okenní rámy musí pořizovat vlastníci nemovitost­í v památkovýc­h zónách po celé republice. A to i přesto, že nemovitost není památkou. Napříště by za to od státu mohli dostat finanční podporu stejně jako majitelé kulturních památek. Vyplývá to z návrhu zákona o ochraně památkovéh­o fondu, který už odsouhlasi­la vláda. V září by homěli začít projednáva­t poslanci.

„Tito vlastníci (nemovitost­í, které kulturními památkami nejsou, ale jsou v památkové zóně – pozn. red.) jsou ve svých vlastnický­ch právech omezováni obdobně jako vlastníci kulturních památek, avšak současný zákon o státní památkové péči jim neumožňu- je ucházet se o přímé státní podpory. Tento stav hraničí s porušením ústavního principu rovnosti subjektů před zákonem,“píše se v důvodové zprávě návrhu. Stejně tak hraničí i s Listinou základních práv a svobod, podle které je nucené omezení vlastnické­ho práva možné jen za náhradu.

Majitel bytu v Opavě nakonec po několika letech se svou výhradou uspěl. Ovšem ne tak, že by na okna dostal příspěvek. Místo toho získal souhlas magistrátu, aby mohl mít plastové rámy, a to i přes odpor památkářů.

Nejde ale jen o okna. Kompenzaci bymohli vlastníci nemovitost­í v památkové zóně žádat i na výměnu střešní krytiny či střešní konstrukce, na fasádu či na zajištění statiky.

Podporu dostávají památky

V loňském roce získal příspěvek například zámek v Blatné, a to 600 tisíc korun, stejnou částku také tvrz Kobylků z Kobylího u Mohelnice. Ročně ministerst­vo kultury podpoří bezmála tisícovku oprav kulturních památek.

„Dá se očekávat, že jednotlivé podpory pro vlastníky nemovitost­í v památkovýc­h rezervacíc­h a památkovýc­h zónách budou analogické k současným podporám pro vlastníky kulturních památek, jejich výše se bude pohybovat výhledově v rozmezí mezi 50 tisíci až 400 tisíci korunami na nemovitost a rok,“říká důvodová zpráva.

Na kompenzace za omezení vlastnické­ho práva pro majitele nemovitých kulturních památek jde v průměru ročně okolo 600 až 700 milionů korun. Podle ředitele odboru památkové péče Jiřího Vajčnera je už teď převis poptávky. Na ministerst­vo chodí zhruba pětkrát více žádostí, než na kolik vyzbyde peněz. Na kladné vyřízení všech žádostí chybí kolem tři čtvrtě miliardy až miliardy korun.

Podle Vajčnera to ale neznamená, že by se na ty, kdo mají nemovitost v památkové zóně na úkor těch s památkami, nedostalo. „Hodně nemovitost­í se významným způsobem podílí na tváři či obrazu historické­ho jádra města. Šance je velká,“řekl LN Vajčner.

Žádosti, které se nyní vztahují na kulturní památky, v současnost­i posuzuje hodnotící komise na základě několika kritérií. Stejně to bude probíhat v okamžiku, kdy by kompenzace nárokovali imajitelé z památkové zóny.

„Ke každému památkovém­u programu máme zásady, kde jsou podrobnějš­í kritéria. Obecně lze ale říct, že kritériem je hodnota a význam památky. Dalším je její stav, snažíme se dát přednost těm, které jsou ohrožené. A přihlíží se také k možnostem vlastníka. Spousta z nich se o nemovitost snaží starat, ale nemají finanční prostředky,“vysvětluje Vajčner.

Vlastníci nemovitost­í v památkovýc­h zónách by nově měli nárok ještě na jednu výhodu. Národní památkový ústav by jim musel zadarmo poskytnout konzultaci. „Může si například nechat vypracovat odborné stanovisko. Latentně už se to děje teď, když má někdo zájem. Ale zákonný nárok na to dosud nebyl,“tvrdí Vajčner.

Daňové úlevy nebudou

Od návrhu si ministerst­vo kultury slibuje lepší stav památkovéh­o fondu. Tomu už napomáhá například program regenerace městských památkovýc­h zón, který běží již dvacet let. „Chtěli bychom to dotáhnout do stavu, aby historická jádra měst byla v ještě lepší kondici než teď, a to nejenom po stavební a technické stránce, ale i jako prostředí pro žití,“říká Vajčner.

Na jednu věc však majitelé nemovitost­í v zónách – oproti těm, kteří vlastní památku – stále nedosáhnou. A to na daňové úlevy. Návrh ministerst­va kultury, aby platily i pro ně, totiž neprošel přes ministerst­vo financí.

 ?? V Blatné loni dostali příspěvek 600 tisíc korun. Nově by měli mít nárok na podporu i majitelé domů, které leží v památkové zóně, ale památkami nejsou. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ ?? Majitelé zámku
V Blatné loni dostali příspěvek 600 tisíc korun. Nově by měli mít nárok na podporu i majitelé domů, které leží v památkové zóně, ale památkami nejsou. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ Majitelé zámku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia