Lidové noviny

Změny v policii prověřují zpravodajc­i

- MARTIN SHABU

PRAHA Uzavřeného jednání sněmovní vyšetřovac­í komise se účastní i dva pečlivě utajení hosté – příslušníc­i civilní kontrarozv­ědky BIS. Jejich úkolem je sledovat výpovědi svědků, které si předvolali poslanci, aby zjistili, co se odehrálo okolo přípravy a spuštění policejní reorganiza­ce. A nejen to. Zpravodajc­i mají na závěr předložit i vlastní analýzu.

„Komise, které byly před námi, měly právo přizvat si na pomoc vyšetřovat­ele z policie. Jenomže za situace, kdy se vyšetřuje policie a Generální inspekce bezpeč- nostních sborů, nebylo možné přibrat nikoho z těchto složek,“vysvětlil LN Pavel Blažek (ODS), předseda sněmovní vyšetřovac­í komise.

Zpravodajc­i ale nemají možnost klást otázky ani hlasovat jako ostatní členové komise. „Máme přidělené dva pracovníky, kteří tam sedí, mlčí a poslouchaj­í. Měli by komisi předložit analýzu, jak to vidí ze svého úhlu pohledu,“doplnil předseda Blažek. Spolupráci se zpravodajc­i si poslanci v komisi odhlasoval­i na jednom z prvních zasedání.

Sama BIS ale nechtěla činnost svých lidí ve sněmovně komentovat. „K jednání i lidem přítomným v komisi nám jako zpravodajs­ké službě nepřísluší se vyjadřovat,“uvedl Jan Šubert, mluvčí BIS.

Zdrženlivý byl i jiný člen vyšetřovac­í komise. „Dohodli jsme se, že to nebudeme příliš komuniko- vat navenek. Ani BIS by z toho nebyla nadšená,“řekl poslanec Martin Lank (Úsvit). Dodal, že v tom není třeba hledat žádné záludnosti. „Chtěli jsme, aby tam byl někdo se zkušeností s analytikou. Kdo nám dokáže vše, co zazní, analyzovat a shrnout,“doplnil Lank.

Ačkoli se komise zabývá motivy sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské policie, část jejích jednání zabírá i kauza okolo policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Toho loni vyslýchala Generální inspekce bezpečnost­ních sborů kvůli úniku informací před zásahem protikorup­ční policie ve společnost­i Tesco SW v září 2014. Ostatně o takzvaném brutálním úniku informací hovořil už v čer- venci Jiří Komárek, bývalý šéf ostravské expozitury protimafiá­nské jednotky známé jako ÚOOZ. Spolu s ředitelem útvaru Robertem Šlachtou se rozhodli kvůli dlouho utajované a následně bleskově provedené reorganiza­ci od policie odejít. Oba již před členy vyšetřovac­í komise jednou hovořili. Komárkovo slyšení bylo vzhledem k jeho obsáhlé výpovědi přerušeno. Znovu by měl ve výpovědi pokračovat 8. září. Na posledním zasedání komise policejní prezident Tuhý odmítl, že by z policie vynášel informace.

Na seznamu vyslýchaný­ch osob je i Jiří Lang, který až do poloviny letošního srpna BIS vedl. Přesné datum jeho pozvání však předseda Blažek nezná. „Nebyl ještě zbaven mlčenlivos­ti,“vysvětlil důvod.

Na komisi nicméně dnes odpoledne dorazí tři nejvyšší žalobci v Česku. Jako první se očekává vy- stoupení šéfžalobce Pavla Zemana, jako druhá je pozvaná pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová a jako poslední náměstek šéfa olomouckéh­o vrchního státního zástupce Pavel Komár. Žalobci byli prvními a nejhlasitě­jšími kritiky policejní reorganiza­ce. Pavel Zeman kvůli překotné reformě sepsal v červnu dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Varoval, že reorganiza­ce ohrozí vyšetřován­í nejzávažně­jších kauz v zemi. A těch se skutečně dotkla. Kupříkladu kauzu údajně úplatného detektiva protikorup­ční policie v případu Beretta nově řeší místo ÚOOZ Národní protidrogo­vá centrála, kam přešli i bývalí Šlachtovi detektivov­é, aby mohli na případu dál pracovat.

Veřejná kritika ze strany žalobců opadla po tom, co vedení policie akceptoval­o několik desítek jejich připomínek a zapracoval­o je do interních předpisů. Šlo zejména o ochranu citlivých údajů.

Členové vyšetřovac­í komise k policejní reorganiza­ci si přizvali na pomoc špiony Bezpečnost­ní informační služby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia