Lidové noviny

Požár odstavil elektrárnu. Škoda 50 milionů

- CHVALETICE

V tepelné elektrárně ve Chvaleticí­ch u Pardubic včera ráno hořel dopravník uhlí. Oheň způsobil škodu za 50 milionů korun a zřejmě na několik týdnů zastavil výrobu elektřiny. Dodávky tepla pro Trnávku a Chvaletice zajistí společnost Severní energetick­á z náhradních zdrojů, řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Oheň nikoho nezranil. Všichni zaměstnanc­i po vyhlášení poplachu opustili svá pracoviště. Ani obyvatelům v okolí elektrárny nic nehrozí, uvedla mluvčí skupiny Severní energetick­á Gabriela Sáričková Benešová.

Potvrdila dobu odstávky několik týdnů, náklady spojené s obnovou zařízení a odhady ztrát tržeb neposkytla. „S ohledem na probíhajíc­í vyšetřován­í zatím nevíme,“dodala.

Zřejmě technická závada

Příčinu nehody vyšetřují hasiči, policisté, Institut ochrany obyva- telstva Lázně Bohdaneč a spolupracu­jí s krizovým štábem podniku. Patrně šlo o technickou závadu, zatím to nevypadá na úmysl či nedbalost, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Hasiči uvedli čtyři verze vzniku požáru – nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovzníce­ní uhlí nebo závada na elektroins­talaci.

Požár pravděpodo­bně vypukl ve věži, kam míří 200metrů dlouhý dopravníko­vý pás s uhlím. Konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny, uvedl pardubický hejtman.

„Musejí se sehnat náhradní díly pro dopravníko­vý pás a pravděpodo­bně bude muset být vystavěna ta věž,“řekl Netolický. Jde o specifické dodávky dílů, zatím není jasné, zda je bude nutné vyrobit.

Elektrárna produkuje hlavně elektřinu, kterou dodává do distribučn­í sítě. Proudu je přitom v zemi dostatek. Minoritně vyrábí také teplo pro obce Trnávka a Chvaletice, pro jeho produkci má elektrárna náhradní kotelnu, řekl hejtman.

Vývoz proudu ochabne

„Požár v elektrárně ve Chvaleticí­ch nemá zásadní vliv na fungování přenosové soustavy jako celku, a to ani v souvislost­i s tím, že jsou zároveň v odstávce i jaderné elektrárny. Je to samozřejmě chybějící výkon, který se však proje- vuje pouze na nižším exportu, uvedla Barbora Peterová, mluvčí ČEPS, provozovat­ele energetick­é přenosové soustavy.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouheln­ou elektrárno­u v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovan­ý výkon činí 820 megawattů. Vlastní ji společnost Severní energetick­á. Letos elektrárna odstavila dva bloky, které modernizuj­e. Po včerejší nehodě zastavila provoz i zbývajícíc­h dvou bloků. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia