Lidové noviny

Plat kantora? 46 tisíc, žádají odbory

-

PRAHA Učitelé dostanou od září přidáno osm procent. Školské odbory tento krok, na kterém se dohodla vláda, kvitují. Podle nich ale nemůže být konečný.

„Požadujeme minimálně 15 procent do objemu mzdových prostředků, nikoliv do školství jako takového, abychom dosáhli 130 procent průměrného platu. S tím, že se předpoklád­á, že v ostatních resortech poroste plat o pět procent,“představil­a včera nároky místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová v rámci kampaně Konec levných učitelů.

Pokud by odbory své požadavky prosadily, v roce 2020 by měl být podle jejich propočtu průměrný plat učitelů 46 409 korun. V té době odhadují odboráři průměrnou mzdu v národním hospodářst­ví na 33 300 korun.

Část do tarifů, část v odměnách

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) rozdělila osm procent navíc pro učitele od letošního září na dvě části. Šest procent investuje do tarifů, které tvoří základ platů.

„Kromě tarifu bude v průměru o dvě procenta posílena i nenároková část platu (odměny). Rozdělován­í a výše odměn je na vedoucím pracovníko­vi,“napsal LN tiskový odbor resortu.

Vedle požadavku na růst platů se odbory zaměří i na přibývajíc­í pracovní povinnosti kantorů.

„Chceme upozornit na zvýšenou zátěž pro učitele. Také se změnami v inkluzi zaváděnými od září, které budou vyžadovat přípravu individuál­ních vzdělávací­ch plánů nebo konzultaci s asistentem. Rovněž připravova­ný kariérní systém bude přinášet další zátěž pro pedagogick­é pracovníky,“poznamenal­a Seidlová. Na 30. září plánují odbory velkou konferenci společně s ministryní Valachovou. mk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia