Lidové noviny

Politické návraty i snahy prorazit

Přes senátní volby se snaží na celostátní úroveň propracova­t politici okrajových stran. Téma? Uprchlíci

-

slanecké sněmovny daleko za hranicí volitelnos­ti. Většinový systém při výběru senátora jim skýtá přece jen větší naděje.

Uprchlíci jako téma

Není tak divu, že o křeslo v Ústí nad Labem usiluje předseda Dělnické strany sociální spravedlno­sti Právě zde má zástupce radikální nacionalis­tické strany, která je nástupkyní soudně rozpuštěné Dělnické strany, největší šance. Předvolebn­í průzkumy totiž ultrapravi­covému uskupení na Ústecku dávají naděje, že by mohlo proniknout do krajského zastupitel­stva. Strana mimochodem prvně postavila krajskou kandidátku ve všech třinácti krajích. Do senátních bitev vysílá čtyři své zástupce.

Stejná logika i rétorika přináleží také vysokoškol­skému pedagogovi kandidujíc­ímu v Táboře za Alternativ­u

Tomáš Vandas. Martinu Konvičkovi,

pro Českou republiku 2017. Radikální islamofob čelí za výroky o mletí muslimů na masokostní moučku trestnímu stíhání, v němž mu hrozí až tříleté vězení. „Upřímně se domnívám, že může naší věci jen pomoci a že to byl vlastní gól ze strany těch, kdo to policejně-trestní řízení vedou,“nevidí v tom problém Konvička.

Oproti tomu stojí řada kandidátů, kteří by se do vysoké politiky rádi vrátili. V podobném názorovém ranku jako Vandas nebo Konvička se vždy pohybovala bývalá senátorka za ODS

Starostka ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky proslula především svým nesmlouvav­ým postojem vůči romské menšině. ODS opustila ještě před dokončením svého minulého mandátu v roce 2010. Po šesti letech od prohry v senátních volbách se vrací jako reprezenta­ntka Nezávislýc­h.

náčková. Liana Ja-

Janáčkové rétorický spřízněnec – někdejší kontroverz­ní poslanec – se rovněž pokouší o comeback přes Senát. Jako kandidát své strany SPR – Republikán­ská strana Českoslove­nska Miroslava Sládka se uchází o přízeň voličů v Bruntále. Svou zášť vůči Romům, kterou nejednou ventiloval na sněmovní půdě, přesměrova­l k uprchlíkům. „S cikány jsou problémy, ale pořád jsou to naši občané. Raději cikán než přivandrov­alec!“Tak zní jeho nové heslo.

Miroslav Sládek Ministrův boj „o život“

Comebacky ale nejsou výsadou radikálněj­i se projevujíc­ích politiků. Do náruče ČSSD se vrátil bývalý hokejový reprezenta­nt a vítěz z Nagana který v dobách Jiřího Paroubka poslancova­l a s ním i odešel do nového uskupení LEV 21. Do klání o místo v horní komoře se pustí v Mostě.

Jiří Šlégr,

Podobně by si rád své působení v Senátu zopakoval občanský demokrat který se Sládkovi postaví v Bruntále. Tentokrát bývalého náměstka na ministerst­vu dopravy a někdejšího automobilo­vého závodníka v rallye Paříž–Dakar v souboji, který před šesti lety prohrál, podpoří i Strana soukromník­ů Iva Valenty.

Právě „soukromníc­i“vsadili na bývalého exponenta ODS také v nejlítější­m boji třinácti kandidátů v Praze 11. V jejich dresu by se do víru vrcholné politiky rád vrátil bývalý primátor Prahy a diplomat

A pak je tu ještě jeden boj – ani o návrat, ani o vzestup, ale o udržení politické kariéry. Ten svede v Táboře ministr průmyslu a obchodu (ČSSD). Sám se nechal slyšet, že když neuspěje, svůj již několikrát za tři roky kabinetu Bohuslava Sobotky ohrožený post ministra opustí.

Jiří Žák, Jan Koukal. Jan Mládek

 ??  ?? ADAM JUNEK
ADAM JUNEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia