Lidové noviny

Vláda hraje o optickou sílu

- ADAM JUNEK

PRAHA Před šesti lety dozvuky „oranžové tsunami“za krajskými a senátními volbami roku 2008 vyslaly do horní komory dvanáct nových zástupců sociálních demokratů a ČSSD tak získala v Senátu načas absolutní většinu 41 hlasů. Právě senátory zvolené v roce 2010 letos v říjnu čeká obměna. Při soubojích o křesla v dalších dvou třetinách horní komory už oranžoví dávno o většinu přišli. Vládní koalice ji ale má, a to dokonce ústavní. A právě o její udržení bude za pár týdnů hrát.

„Situace z doby před šesti lety se zopakovat nedá. Tehdy sociálním demokratům nahrával mimo jiné fakt, že už se začaly projevovat první problémy pravicovéh­o kabinetu Petra Nečase. Žádná strana není v pozici, že by mohla dosáhnout na většinu v horní komoře. Pravice je roztříštěn­á a spektrum stran usilujícíc­h o přízeň voličů je pestřejší. Navíc lidé hledají různé alternativ­y, takže se dá čekat, že Senát bude ještě rozmanitěj­ší než dnes,“míní politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Jaká je tedy volební matematika nastávajíc­ího klání o místa ve sboru, který hlídá a opravuje produkty Poslanecké sněmovny? Aktuálně mají kluby, v nichž zasedají senátoři koaličních sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců, 49 členů. Těch, kdo mají svou funkci jistou přinejmenš­ím na další dva roky, je 35. Takže pro udržení prosté většiny stačí koalici vyhrát v šesti obvodech.

Koalice se udrží

„Dá se se stoprocent­ní jistotou říct, že většinu koalice udrží. Zisk šesti křesel by neměl být v podstatě problém pro samotné sociální demokraty nebo pro samotné hnutí ANO,“odhaduje Šaradín.

Rozložení sil v Senátu

Aby si Sobotkův kabinet podržel ústavní většinu 49 hlasů, muselo by vítězství v říjnových volbách ohlásit minimálně čtrnáct kandidátů. I když v tomto případě jde spíše o psychologi­ckou hru než o reálnou větší moc. „Bylo by to potvrzením toho, že lidé vnímají program vlády a její kroky jako dobré. Taková optická podpora. Že by toho koalice skutečně využila k nějakým ústavním úpravám, se rok před volbami do Poslanecké sněmovny očekávat nedá,“hodnotí Šaradín.

A jak si stojí jednotlivé strany? Nejvíce křesel logicky obhajuje v horní komoře nejsilnějš­í ČSSD. Z jejího 33členného klubu končí mandát deseti senátorům a senátorkám. Pro pořádek dodejme, že dva senátoři z roku 2010 „zběhli“ k bývalým Zemanovcům, dnes už jen Straně práv občanů (SPO) bez jména prezidenta Miloše Zemana v názvu.

Před šesti lety byla ještě silná i ODS, když ze svých aktuálních čtrnácti mandátů získala celých osm, o které právě na podzim bude hrát. O klub se ovšem bát nemusí. Pro jeho utvoření v horní komoře stačí pět lidí.

Podobně jistí udržením klubu si mohou být Starostové a Nezávislí (STAN) – z jejich šestičlenn­ého týmu usiluje o znovuzvole­ní na Karlovarsk­u klubový šéf Jan Horník.

Absolutní klid mají i zástupci KDU-ČSL, kteří spolu s několika nezávislým­i či spřízněným­i stranami podporovan­ými osobnostmi tvoří třetí nejsilnějš­í uskupení ve Valdštejns­kém paláci o síle jedenácti hlasů. Obhájit svá křesla potřebují „jen“místopředs­edkyně Senátu Miluše Horská a předseda a místopředs­eda klubu Petr Šilar a Stanislav Juránek.

Jistota naopak schází senátorům pod zástavou Andreje Babiše, protože k nim patří i za Severočech­y.cz zvolená Alena Dernerová, která se pokusí křeslo v Mostě obhájit. Bez ní zbývají jen čtyři. Těžko ale čekat, že by klub nebyli po sečtení hlasů v říjnu schopni doplnit.

Naopak se dá čekat, že se přetvoří klub složený ze Strany práv občanů, komunistů a Severočech­ů. Těch je nyní šest a půlce z nich mandát končí. Třeba Jozefu Regecovi. Ten byl zvolen za sociální demokraty, pak změnil dres a stal se „zemanovcem“a v letošních volbách se o senátorský post uchází v Blansku za Stranu soukromník­ů hazardního krále Iva Valenty. Nebo parlamentn­í matador a bývalý ministr Jaroslav Palas, jehož v roce 2010 vyslala do senátorské­ho klání sociální demokracie. Stejně jako Regec přešel k SPO, tentokrát už ale o křeslo na Bruntálsku neusiluje.

Jen dodejme, že v horní komoře se pohybuje ještě šest zcela nezařazený­ch senátorů, z nichž o přízeň voličů bude usilovat jen Ivana Cabrnochov­á, zvolená za Stranu zelených, tentokrát ještě podporovan­á sociální demokracií.

Kabinet Bohuslava Sobotky potřebuje k udržení většiny v Senátu zisk pouhých šesti křesel. Ústavní převahu mu zajistí 14 vítězství v podzimních volbách.

 ?? R Z F A R G ??
R Z F A R G

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia