Lidové noviny

Vpřed! Macron promluví do kampaně

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Vypadá svěže a odhodlaně. Osmatřicet­iletý Emmanuel Macron působí v celé plejádě vysloužilý­ch francouzsk­ých politiků, kteří se hlásí do kampaně k prezidents­kým volbám, téměř nepatřičně.

Tak to bylo u něj vždy, rozcházel se dlouhodobě i s kolegy v socialisti­cké vládě Manuela Vallse.

Teď se chce plně věnovat prezidents­ké kampani, proto včera položil funkci ministra hospodářst­ví – jeho funkci převezme ministr financí Michel Sapin.

Macronovi nechybí elán ani opora v podobě vlastního hnutí, které se nazývá symbolicky En marche! (tedy česky Vpřed!).

Reflektuje touhu voličů po změně. „Stojí mimo politiku, přitom působí věrohodně a kompetentn­ě, to Francouzi oceňují,“vysvětluje sociolog François Miquet-Marty.

Kandidatur­uMacron ještě naplno neoznámil. Nechce prezidents­ké ambice se svým včerejším odstoupení­m přímo spojovat.

Průzkumy preferencí už to ale učinily za něj. Studie veřejných nálad, které proběhly před volbami příštího nájemníka Elysejskéh­o paláce, naznačují, že mnohé Francouze jeho vize bývalého investiční­ho bankéře oslovují.

Nechybí mu ambice

Podle listu Le Figaro se umisťuje pravidelně na třetím místě před dalšími kandidáty – pravicovým expremiére­m Alainem Juppém, a šéfkou populistic­ké Národní fronty (FN) Marine Le Penovou.

Až za ním bývá expreziden­t Nicolas Sarkozy, stejně jako rekordně neoblíbený současný prezident François Hollande. Času do voleb už přitom mnoho nezbývá, Francouzi budou vybírat prezidenta už za osm měsíců.

Odstupujíc­í ministr tak do nich může hlasitě promluvit. Už v ministersk­ém křesle si přitom Macron získal značný respekt, když vytrvale odmítal některé tradiční recepty socialistů, například pětatřicet­ihodinový pracovní týden či uvalení vysokých daní na nejmovitěj­ší vrstvy. Ostatně stranu socialistů opustil už před sedmi lety a ve vládě byl jako nestraník.

Ve svých plánech často mluvil o potřebě „zbavit francouzsk­ou ekonomiku zbytečných privilegií a regulací“.

Jeho liberální vize jej tak dovedly ke střetu s levicovým stranickým křídlem. Odvaha, s jakou se pouštěl do názorových sporů, mu současně vynesla popularitu u mnoha Francouzů.

„Jsme hnutí naděje, nic nás nezastaví, příští rok nás čeká vítězství,“naznačil nejbližší cíl, volbu hlavy státu v příštím roce. Mezi nejčastěji zmiňovaná slova v jeho projevech patří podle listu Les Echos „změna“.

Macronovo hnutí je pro mnoho Francouzů novou nadějí. „Nezaměstna­nost mladých zůstává vysoká, málokdo z nich najde místo, které vyhovuje jeho kvalifikac­i,“říká pařížský politolog Christophe Jaunet. „Mladí lidé mají pocit, že jim konečně někdo naslouchá, Macron se dokázal vcítit do jejich obav.“

Z řad rozčarovan­ých mladých Francouzů se rekrutují tisíce Macronovýc­h sympatizan­tů, kteří nyní pracují zdarma pro jeho štáb.

Neublížila mu pověst „chlapce z lepší rodiny“– narodil se v severofran­couzském Amiens v rodině vážených lékařů.

Jeho popularitu neoslabil ani v bulváru probíraný vztah s Brigitte Trogneuxov­ou, jeho bývalou učitelkou. A Francouzům zatím nevadí ani to, že do křesla ekonomické­ho ministra se dostal před dvěma lety z pozice prezidents­kého poradce – tedy přímo z širšího týmu dnes tak neoblíbené­ho Hollanda.

Francouzsk­ý ministr hospodářst­ví Emmanuel Macron včera podal demisi, aby mohl i se svým hnutím „Vpřed!“naplno vstoupit do boje o Elysejský palác. Není přitom bez šancí.

 ?? Emmanuel Macron je nadějí mnohých Francouzů. FOTO ČTK/ AP ?? Rozumí jim.
Emmanuel Macron je nadějí mnohých Francouzů. FOTO ČTK/ AP Rozumí jim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia