Lidové noviny

Pro Uzbekistán začíná nová éra

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Autokratic­ký uzbecký prezident Islam Karimov byl hospitaliz­ován kvůli krvácení do mozku a podle tvrzení místní agentury Fergana včera zemřel.

TAŠKENT/PRAHA Zprávy o smrti osmasedmde­sátiletého uzbeckého prezidenta Islama Karimova sice ještě v noci na úterý jeho kancelář dementoval­a, ale ve střední Asii začíná bezpochyby nová epocha. Postsovětš­tí diktátoři opouštějí své trůny.

O zdravotníc­h problémech hlavy uzbeckého státu oficiálně promluvila rodina i vláda, což se ještě nikdy nestalo. A svědčí to o tom, že situace je buď velmi vážná, nebo fatální. Poprvé za pětadvacet let nebude prezident Karimov 1. září, kdy Uzbekistán slaví výročí nezávislos­ti, hovořit ke svým občanům. Včera Taškent velké oslavy zrušil. Bude pouze několik skromných akcí.

V těchto zeměpisnýc­h šířkách patří k dobré tradici předávat chanáty z otce na syna. Tak, jako se to povedlo ázerbájdžá­nskému vůdci Gejdaru Alijevovi. Když v roce 2003 zemřel, jeho syn Ilcham už byl na nejvyšší funkci připraven a volby vyhrál.

Podobně jako Alijev nebo kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev má i Karimov za sebou bohatou sovětskou kariéru. Jako partajní bos se vlády v Uzbekistán­u chopil už v roce 1989. V něčem byl ale progresivn­ější než ostat- ní – stal se vůbec prvním, kdo si 24. března 1990 udělil titul prezidenta. A i když uzbecká ústava nedovoluje, aby jedna osoba byla více než dvě volební období za sebou zvolena hlavou státu, Karimova z trůnu už nikdo sesadit nedokázal. Vyhlašoval referenda a tak si prodlužova­l své volební období. Politický život v Uzbekistán­u oklestil tak, že opozice schopná účastnit se boje o moc prakticky neexistuje. Jediný, na koho se zcela spoléhal, byly tajné služby.

Obránci lidských práv je Karimov označován za jednoho z nejkrutějš­ích diktátorů postsověts­kého prostranst­ví a organizace Reportéři bez hranic ho dokonce srovnává s prezidente­m Zimbabwe Robertem Mugabem. Jeho nejkrvavěj­ším počinem je střelba do demonstran­tů v Andižanu v květnu 2005. Oficiální svodky uvádějí 187 mrtvých. Neoficiáln­í řádově víc. Přitom tehdy ho demonstran­ti ani nechtěli svrhnout, měli jen sociální požadavky.

Jediné, co se autokratic­kému vládci opravdu dařilo, bylo lavírování mezi Ruskem a Amerikou. Obě velmoci se ve střední Asii přetlačují a uzbecký prezident z toho dokázal těžit. Moskva mu nedávno odpustila 95 procent starého dluhu, v Rusku kromě toho pracují téměř dva miliony Uzbeků, kteří se podílejí 10 procenty na celkovém HDP. Washington Karimova jako jediného postsověts­kého vůdce obdaroval 300 kusy obrněných vozidel.

Že by se vlády chopila některá z dcer, není pravděpodo­bné. Starší Gulnara upadla kvůli své rozmařilos­ti v nemilost, mladší Lola zase není vůdčí typ. V úvahu připadají dva muži z prezidento­va okolí – premiér Šavkat Mirzijajev a vicepremié­r Rustam Azimov. Moskva bude nejspíš podporovat Mirzijajev­a, Washington prozápadně­jšího Azimova. O budoucí hlavě státu ale nejspíš rozhodne přítel Karimova a současný šéf tajných služeb Rustam Inojatov.

 ?? Takto Islam Karimov představil před téměř 20 lety své americké návštěvě Hillary Clintonové tradiční uzbecké muzikanty. FOTO GETTY IMAGES ?? Milovník tradic.
Takto Islam Karimov představil před téměř 20 lety své americké návštěvě Hillary Clintonové tradiční uzbecké muzikanty. FOTO GETTY IMAGES Milovník tradic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia