Lidové noviny

Zpráva OSN: Znečištění vod ohrožuje stamiliony lidí

- NAIROBI

jedním z největších celosvětov­ých rizik pro lidské zdraví a rozvoj.

Patogenní a organické znečištění stouplo mezi lety 1990 až 2010 ve více než 50 procentech říčních úseků v Africe, Asii i Latinské Americe. Přibývajíc­í vážné patogenní znečištění nejvíce postihuje Asii, kde je zasažena až polovina říčních úseků.

Poškozeny mohou být nakonec i životně důležité zdroje potravy, potažmo celé ekonomiky v dotčených oblastech. K příčinám znečištění patří především vytrvalý populační růst, prudce se zvyšující ekonomická aktivita, intenzifik­ace zemědělstv­í a také větší množství splašků vypouštěný­ch do řek a jezer.

Stovkám milionů lidí hrozí ná- kaza smrtelnou cholerou nebo břišním tyfem. Problémy s vodou také zhoršují již tak velké sociální nerovnosti.

„Přístup ke kvalitní vodě je nezbytný pro lidské zdraví i lidský rozvoj. Obojí je velmi vážně ohroženo, pokud nedokážeme zastavit znečišťová­ní,“varovala nová zpráva UNEP. „Naštěstí je však možné začít ozdravovat řeky, které již byly výrazně znečištěné, a jednoznačn­ě je stále čas zabránit tomu, aby se kontaminov­aly další řeky,“dodává se v textu studie.

Přibližně 3,4 milionu lidí po celém světě každoročně umírá na nemoci spojené s patogenním­i látkami ve vodě. Mnoho těchto nemocí způsobuje přítomnost lidského odpadu ve vodě. čtk

Vytrvalý populační růst, průmyslové splašky a intenzifik­ace zemědělstv­í vytvářejí nepříznivé podmínky, které ohrožují zdraví světové populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia