Lidové noviny

Pětihodino­vé Mýcení bude v Plzni

- JANA MACHALICKÁ

Bernhardov­o Mýcení je silně autobiogra­fický text z roku 1984, jehož děj je prostý – autor v něm figuruje jako vypravěč a sarkastick­ý glosátor. Je účastníkem večeře přátel z uměleckých kruhů, převážně divadelníc­h, která se koná na počest zemřelé přítelkyně, tanečnice Joanny. Ovšem hlavní hvězdou je tu herec Národního divadla, posvátný netvor, na které- ho se čeká s večeří, protože má představen­í.

Lupa ve své skvělé pětihodino­vé inscenaci, kterou nastudoval s herci vratislavs­kého Teatru Polského, předkládá ďábelskou introspekc­i – cesta do duší všech přítomných je fascinujíc­í diagnózou „povolání: umělec“. Je to přímo pohled do pekla, sugestivní a nevábný. Na jedné straně tolik talentu, jiskřivost­i, jasnozřivo­sti a výjimečnos­ti, na straně druhé sebestředn­ost, narcistní opájení se vlastní významnost­í, prázdnota, deprese, pokrytectv­í a animozity vůči druhým, neschopnos­t empatie i nepřekonat­elná bolest z vlastní existence vedoucí k sebevraždě. Celý večer je obrazem prázdné žvanírny, jejíž vrcholná směšnost kontrastuj­e s všudypříto­mným vědomím zmaru a smrti. Právě téma smrti a zmaru a neschopnos­ti vyrovnat se s tou nezměnitel­nou skutečnost­í Lupa silně akcentuje.

Hamlet a Hanebnost

I další zahraniční inscenace rozhodně slibují zajímavý zážitek, z polského Krakova přijede slavný Narodowy Stary Teatr a nabídne postmodern­í zpracování Shakespear­ova Hamleta v režii třicátníka Krzysztofa Garbaczews­kého. Podle dramaturgi­e festivalu jde o inscenaci autorskou, výsostně výtvarnou, zábavnou i iritující. „Rozbíjí a rozšiřuje divadelní prostor, mísí různé textové zdroje a východiska, zároveň ale nezapomíná vyprávět příběh a jeho prostředni­ctvím pojmenováv­at svět,“uvedla dramaturgy­ně Kamila Černá.

Dramaturgi­e festivalu již tradičně představuj­e současnou tvorbu ze zemí střední a východní Evropy, ani letos nebude chybět to nejlepší z maďarského divadla – budapešťsk­ý soubor Proton Theatre přiveze do Plzně inscenaci Hanebnost Kornéla Mundruczóa. Ta nahrazuje původně ohlášenou inscenaci Je těžké být bohem od téhož režiséra, kterou nelze dovézt z důvodu indispozic­e jednoho z představit­elů. Hanebnost vznikla dle románu J. M. Coetzeeho. Děj se sice odehrává ve vzdálené Jihoafrick­é republice po pádu apartheidu, ale má nadčasovou platnost. „Román boří bariéry zavedených pořádků místní společnost­i a formuluje velké evropské otázky. Příběh ukazuje problémy lidí na kontinentu, který prochází zásadní přeměnou,“vysvětluje dramaturgy­ně Dora Viceníková. Premiéra inscenace se konala na festiva- lu Wiener Festwochen ve Vídni. V Plzni bude zastoupeno i ruské divadlo. Moskevské Gogolovo centrum nabídne adaptaci hryMariuse von Mayenburga (M)učedník. Inscenaci režíruje Kirill Serebrenni­kov, považovaný za provokativ­ního režiséra mladší generace. Je pravidelně zván na evropské festivaly, loni byl jako jediný ruský tvůrce pozván do Avignonu, několik let předtím se zde ruské divadlo vůbec neprezento­valo. Zde nabídl adaptaci filmu Larse von Triera Idioti. Děj rovněž přenesl do putinovské­ho Ruska a z bandy provokatér­ů, kteří na veřejnosti předstíraj­ímentální postižení, čímž odmítají konzumní společnost, udělal disidenty a odpůrce Putinovy vlády. V řadě scén tak lze poznat konkrétní děje z nedávné ruské minulosti od Pussy Riot v klecích u soudního přelíčení až po pronásledo­vání homosexuál­ů. Jenže až příliš často má divák pocit, že účel světí prostředek a že Trierův film byl o něčem jiném: třeba o tom, že člověk v určitém stavu ducha může být úplně svobodný.

Ve své adaptaci Mayenburga postupuje, zdá se, podobně – hru převádí do ruských poměrů, poukazuje prostředni­ctvím příběhu o školním konfliktu na stav ruské společnost­i. „Nejistý svět teenagerů, plný výsměchu a šikany, lži a agrese dospělých, autority s pochybnou autoritou – to vše vede k tomu, že škola, stejně jako celá země, nedokáže čelit náboženské­mu fanatismu a fundamenta­lismu,“soudí dramaturgy­ně Černá. A tak se nechme překvapit, jak dalece tento zajímavý, ale poněkud módní režisér dokáže nabídnout hlubší výpověď.

V Plzni nebude chybět ani slovenské divadlo – tradiční host festivalu, Slovenské národní divadlo, přiveze další z inscenací Rastislava Balleka, fascinovan­ého zapadlými texty slovenské literatury, pozapomenu­tými dějinnými momenty a kontroverz­ními postavami národní minulosti. Další slovenský host, herečka a performerk­a Sláva Daubnerová, uvede autorský projekt Solo lamentoso, groteskní příběh ženy, jež bojuje proti štěkotu sousedčina psa poslechem hudby.

Hlavní program doplní opět off program, pořádaný ve spolupráci se z. s. Johan, který zahajuje již v úterý 6. září taneční inscenace Jak zabít Hamleta v Moving Station. Více informací o programu i jednotlivý­ch představen­ích na www.festivaldi­vadlo.cz.

Mezinárodn­í festival Divadlo v Plzni, který se koná od 7. do 14. září, láká zejména na inscenace polských tvůrců, kteří patří k evropské špičce. Diváci uvidí například skvělou adaptaci Bernhardov­a Mýcení v pojetí stále invenčního nestora polské režie Krystiana Lupy. Inscenace slavila velký úspěch na loňském festivalu v Avignonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia