Lidové noviny

Ostravan je doma ve Švýcarsku

- JOSEF CHUCHMA

Ladislav Drezdowicz (* 1942) se fotografii věnuje prakticky od dětství, se zaujetím a cílevědomě snímá svět desítky let, nicméně až letos se dočkal monografie. A v těsném sledu se uskutečnil­y dvě jeho výstavy snímků z Indie; jedna z těchto expozic je nyní otevřena v Praze.

Minulé roky přinesly pro českou fotografii několik autorských objevů: díla tvůrců, kteří dlouhá léta, desetiletí exponovali filmy v ústraní, bez toho, že by výsledky své práce průběžně veřejně prezentova­li a tím se vřazovali do kontextu tuzemského soudobého fotografic­kého umění. Takovým objevem byly dokumenty Gustava Aulehly či Miloslava Kubeše, zcela speciálním případem jsou technicky nedokonalé, až legrační snímky žen od kyjovského „podivína“Miroslava Tichého, z nichž se podařilo učinit raritu mezinárodn­ího dosahu.

Ostravský rodák Ladislav Drezdowicz není úplně ten případ. Netvořil coby utajený amatér, který se musel mít na pozoru před režimními dohlížitel­i, nýbrž žil a pracoval coby svobodný občan, neboť v roce 1968 tento absolvent němčiny a angličtiny na brněnské univerzitě emigroval do Švýcarska, živil se mnoha řemesly, fotografov­al i na zakázku a publikoval v západním tisku. Tudíž Drezdowicz spíše náleží do kategorie „česká fotografie v exilu“, jejíž tvůrci začali logicky doplňovat obraz zdejší fotografie až po listopadu 1989 – jako kupříkladu Bob Krčil nebo Milan Pitlach.

Méně exotiky prosím

Drezdowicz­ova monografie je knihou středního formátu (21 x 23 cm) a rozsahu – a rovnou také bezohledně povězme, že i střední- ho významu. Přináší průřez celým dílem autora, jenž se považuje za světoběžní­ka. Přesněji: jeho černobílou částí. Nynější výstava, nazvaná Indie mezi polibkem a fackou a nacházejíc­í se na pražské Staroměsts­ké radnici, totiž začíná barevnou partií a pak následují černobílé snímky, o třídu až dvě vizuálně lepší než většina barevných indických záběrů. Ty až na výjimky nepřesahuj­í cestopisně-poznávacím­agazínový charakter. S tímto typem fotografie však „koketuje“autor i u některých černobílýc­h snímků, které exponoval kromě Indie rovněž v Tibetu a na Kapverdách.

Znamená to zkrátka, že úroveň prací u Drezdowicz­e kolísá, že exotika mu občas zastíní, překryje obecněji platnou humanistic­kou výpověď; situace, respektive její zobrazení, nejde za popis viděného. Právem na obálku publikace autor a nakladatel vybrali snímek ze vstupní, švýcarské kapitoly, která je totiž umělecky nejpoveden­ější. „Pod Alpami“se autor zdá být nejvíc doma – cítěním, schopností vyhmátnout nejednozna­čnost dějů. „Jsou to postřehy vedené snahou vypořádat se s prostředím, v němž žiji. Osamělost, anonymita, odcizení či bezradnost situací, jimž neporozumí­m, které na mne ale působí,“charakteri­zuje Drezdowicz snímky ze Švýcarska v úvodním víceméně informativ­ním slově, které sepsal a sestavil Josef Moucha za pomoci fotografov­ých výroků z koresponde­nce a z rozhovorů, jež spolu započali počátkem devadesátý­ch let.

Do kapitoly pojmenovan­é Návrat zařadil Drezdowicz snímky z Českoslove­nska a Česka devadesátý­ch a nultých let. Ani tady nedr- ží tvůrce laťku vždy patřičně vysoko, ale někdy fotografuj­e příliš „po sousedsku“. Skutečnost, že zachycení lidé či zaznamenan­á prostředí jsou jemu, autorovi, blízcí a blízká, ještě neznamená, že tato důvěrnost a původní intenzita setkání se samo sebou přenesou k divákovi.

Jako celek však vázaný svazek, nazvaný jednoduše Fotografie, dopadá navzdory výhradám o poznání lépe než expozice na Staroměsts­ké radnici. Drezdowicz prostě nemá dostatek materiálu k tomu, aby důstojně zaplnil ta dvě výstavní podlaží: nedisponuj­e dostatkem snímků nazvětšova­ných na velké formáty, které se v oněch instalačně ne úplně vstřícných prostorách neztratí; a nemá ovšem – a to je hlavní – dostatek snímků, které by ten velký formát unesly. Instalovan­é zvětšeniny se na radnici ve valné většině na stě- nách „ztrácejí“a nutnost nasadit jich značné množství ústí do obrazové devalvace, což platí, jak již naznačeno, zejména pro vstupní, barevnou část výstavy. Když Ladislav Drezdowicz na jaře představil indický soubor v početně skromnější sestavě a v komornější pardubické Galerii FONS, dopadlo to o poznání lépe.

Ladislav Drezdowicz: Fotografie

 ?? Tento autorův snímek patří k nejvydařen­ějším nejen v rámci jeho indického cyklu, nýbrž celé jeho tvorby. FOTO LADISLAV DREZDOWICZ ?? Setkání v Indii.
Tento autorův snímek patří k nejvydařen­ějším nejen v rámci jeho indického cyklu, nýbrž celé jeho tvorby. FOTO LADISLAV DREZDOWICZ Setkání v Indii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia