Lidové noviny

Benátský festival uctí oběti. Zrušil galavečer

- BENÁTKY

Dnes začíná v Benátkách 73. ročník nejstaršíh­o filmového festivalu světa. Na znamení úcty k obětem nedávného zemětřesen­í ve střední Itálii zrušili pořadatelé tradiční úvodní galavečer s pompézní recepcí. O Zlatého lva, hlavní festivalov­ou cenu pro nejlepší film, soutěží 20 snímků, včetně dvou dokumentů. V Benátkách se také soutěží o režisérské­ho Stříbrného lva, Velkou cenu poroty nebo Volpiho pohár pro nejlepšího herce a herečku.

Soutěží Kusturica i Wenders

Prestižní přehlídku na ostrově Lido otevře v historické­m filmovém paláci projekce americké muzikálové komedie La La Land o jazzovém pianistovi, který se zamiluje do začínající herečky. Režisérem snímku, který je zařazen do hlavní soutěže, je Američan Damien Chazelle.

Mezi dalšími filmy v hlavní soutěži Venezia 73 je například Na mliječnom putu (Na mléčné dráze) srbského režiséra Emira Kusturici o lásce na pozadí války a poustevnic­kého života. Ve snímku vystupuje vedle italské herečky Moniky Bellucciov­é i samotný režisér. Svůj nový film Frantz o podivném setkání muže a ženy na hrobě společného přítele po první světové válce představí francouzsk­ý režisér François Ozon.

Jeho krajan Stéphane Brizé přichází s filmem Une vie (Jeden život) o ztrátě iluzí mladé ženy v manželství s násilnický­m mužem z počátku 19. století. V hlavní sekci bude i trojrozměr­ný snímek ve francouzsk­o-německé koprodukci Les beaux jours d’Aranjuez (Za pěkných časů v Aranjuezu) zaměřený na dialog muže a ženy, který zpracoval německý režisér Wim Wenders.

Belmondo dostane cenu

Umělecký ředitel festivalu Alberto Barbera poukázal na to, jak se pořadatelé musejí potýkat se stále více se rozevírají­cími nůžkami mezi filmy pro náročné diváky a komerčními snímky pro masové publikum. Upozornil, že festival chce, pokud možno, uspokojit všechny, a proto zachovává sekci Cinema nel Giardino, která je stejně jako v předchozím roce přístupná běžným návštěvník­ům bez akreditace.

O vítězi rozhodne osmičlenná porota v čele s anglickým režisérem Samem Mendesem, držitelem Oscara za nejlepší režii, kterého získal v rámci filmového debutu Americká krása.

Zlatého lva za celoživotn­í dílo si z města na laguně letos odveze francouzsk­ý herec Jean-Paul Belmondo a polský režisér Jerzy Skolimowsk­i.

Benátský festival byl založen v roce 1932 a spolu s přehlídkam­i v Cannes a Berlíně patří mezi tři nejprestiž­nější soutěžní filmové festivaly na světě. Vznikl jako součást benátského bienále, které původně světu představov­alo výhradně výtvarné umění. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia