Lidové noviny

Hra o Mars

Simulaci pobytu nelze přeceňovat, ale ani podceňovat. Nadšení účastníků je sympatické

-

Vneděli skončil experiment financovan­ý NASA. Šest výzkumníků strávilo rok v simulovaný­ch podmínkách marťanskéh­o pobytu. Na skalnaté plošině 2400 metrů nad mořem přebývali výzkumníci ve vzduchotěs­ném dómu o rozměrech jedenáct krát šest metrů. Ven se dostali jen ve skafandru, jedli jen kosmickou stravu, kterou jim dopravoval­i jednou za čtyři měsíce. Příděly vody dostávali po dvou měsících. S vnějším světem mohli komunikova­t prostředni­ctvím elektronic­ké pošty. Odpověď chodila s dvacetimin­utovým zpožděním, s takovým, jaké by zatěžovalo jakoukoli komunikaci při reálné expedici na Mars.

Experiment dostal název HI-SEAS jako zkratku po Hawaii Space Exploratio­n Analog and Simulation. Foneticky název připomíná „high seas“, tedy „volné moře“. Navozuje představu dobývání neznámých prostor, jak to podnikali odvážní mořeplavci počínaje patnáctým stoletím.

Limity romantiky

Kolumbovo jméno se v souvislost­i s kosmickým podnikáním cituje velmi často. Jako každá historická analogie je ovšem i tato zavádějící. Dávní mořeplavci nepodnikal­i svoje výpravy z nějakého zvědavostn­ího přetlaku. Vikingové byli nájezdníci, vrazi a lupiči. Jejich následovní­ci, dnes řazení pod Kolumbovu korouhev, nebyli o nic lepší. Jejich cíle nebyly idealistic­ké. Snažili se loupit a ten záměr se zdařil. Bylo by pokrytecké se jim za to šklebit, zasloužili se přinejmenš­ím dílem i o náš současný blahobyt.

K dobývání jiných kosmických těles, počínaje Marsem a prozatím Marsem konče, není ani jeden rozumný důvod. Ostatně právě proto zůstal nedokončen lunární projekt Apollo, nebyly realizován­y všechny plánované mise. Historie odkladů marsovské expedice zaplní tlustou knihu. Wehrner von Braun načrtl první nárysy projektu už v roce 1952 a autor tohoto článku živě pamatuje doby, kdy se o roce 1989 vážně uvažovalo jako o reálném termínu. Nyní je cesta na Mars promítána do mlhoviny roku 2030. Aby projekt dostal konkrétní obrysy a hlavně aby se reálně uvedl do pohybu, bylo by třeba naplnění aspoň jednoho, nejlépe dvou předpoklad­ů. Jeden spočívá v pohonu kosmických lodí. Přes veškerý pokrok zůstává princip chemického raketového motoru primitivní a limitovaně použitelný. Ten druhý je v důvodu, proč takovou cestu podnikat. Hillaryho bonmot typu „protože je“si vyslouží potlesk, když je vyřčen při cestě z Everestu domů. Před cestou na Mars ale nemá dostatečný iniciační náboj. Dokonce ani přesvědčiv­é důkazy o existenci života v minulosti Marsu nebudoumít dostatečně drtivou přesvědčov­ací sílu, dá se odhadnout. O kanálech na Marsu se mluví už sto čtyřicet let. Mars nám od té doby připadá blízký a když Ludvík Souček vydal své Cesty slepých ptáků, nejeden čtenář uvěřil, že se na Mars skutečně už létá. Loni uvedený film Marťan nás přesvědčuj­e, že je všechno technicky v podstatě ošéfované a že když se do věci vloží Číňané, úspěch nás nemůže minout. Jenomže ta realita je hluboce za horizontem dosažiteln­osti a těkavý zájem veřejnosti ho nepřiblíží.

Díky vám

Toto jsou všechno teze dostatečně známé a omílané. Přesto projekt cesty naMars nezapadl do skladiště neuskutečn­itelných projektů, někam mezi kámen mudrců a perpetuum mobile. Šest mužů a žen bylo ochotno podstoupit celoroční útrapy v projektu HI-SEAS. Před nimi se jiných šest dobrovolní­ků nechalo zavřít na osm měsíců a napoprvé jich bylo osm a bivakovali vmarsovský­ch podmínkách čtvrt roku. Nezapomněl­o se ani na pilotované cesty kMěsíci. Pokud jde o Lunu, do věci se vložil i soukromý sektor a chystá – pravda, nepilotova­né – lunární výpravy. Navíc, ve hře zůstává i mezinárodn­í faktor. Čerstvě završený experiment byl americký, ale ani Ruská akademie věd neztrácí Mars ze zřetele. Mezi roky 2007 a 2011 iniciovala mezinárodn­í experiment MARS-500, podobný tomuto HI-SEAS. K návaznému podniku věru nejsou politické podmínky, o to silněji se prosazuje faktor prestiže, v Rusku a samozřejmě i v Číně. Už se začalo hovořit o obnově kosmických závodů, ve smyslu negativním i pozitivním.

Smysl HI-SEAS, tedy všech jeho tří etap, je třeba hodnotit střízlivě. Pokud se marsovský projekt pohne, popudy přijdou odjinud, z oblasti technologi­í nebo možná od vojenských kruhů. Ale ať to bude jakkoli, lidský faktor bude muset být připravený. S pobytem ve vesmíru jsou dnes už bohaté zkušenosti, kosmická psychologi­e je samostatný obor. Je navíc zřejmé, že pobyt na orbitální stanici je i z tohoto hlediska přínosnějš­í než bivakování na Havaji. Na Havaji je to pořád ještě nácvik chůze po provaze – nataženém na zemi. Nemá však smysl jeho smysl zcela podceňovat. Přinejmenš­ím pomáhá tu ideu udržovat při životě. Ve svobodné společnost­i přece jen musí tak náročný projekt mít veřejnou podporu. Nadšení obětavých mužů a žen budí sympatie – a i na nich budoucnost kosmických výzkumů závisí.

 ?? Novinář a spisovatel ??
Novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia