Lidové noviny

Archivy v ohrožení

-

Podivná kauza Vladimír H. kontra Česká republika se zřejmě blíží svému rozuzlení. Jak napsaly v pondělí Hospodářsk­é noviny, v září se plénum Ústavního soudu začne zabývat dva a půl roku starým případem bývalého politickéh­o vězně, který požaduje zrušení části archivního zákona, díky níž jsou volně přístupné například dokumenty Státní bezpečnost­i, Státního soudu, Státní prokuratur­y nebo gestapa.

O složitém případu Vladimíra H. Lidové noviny podrobně psaly před dvěma lety (LN 6. 9. 2014). Jde v něm o žalobu proti Archivu bezpečnost­ních složek, který v souladu s platným archivním zákonem zpřístupni­l pracovníků­m České televize svazek vedený StB na pana H. Ten tím prý utrpěl újmu, protože se veřejnost z materiálů dozvěděla také o jeho kriminální­ch, dnes zahlazenýc­h, deliktech.

Soudy první a druhé instance žalobu odmítly, protože archiv postupoval dle zákona. Pan H. však podal dovolání k Nejvyššímu soudu, v němž argumentuj­e rozporem mezi odstavcem 11 paragrafu 37 archivního zákona s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. „Význam práva na ochranu citlivých osobních údajů jednotlivc­e jakožto součást práva na ochranu soukromého života je nepoměrně vyšší než význam sledovanéh­o legitimníh­o zájmu, jímž je informován­í veřejnosti o jed- notlivých detailech historie země,“píše se v dovolání. Nejvyšší soud pak věc předložil k posouzení Ústavnímu soudu.

Přestože to tak na první pohled nevypadá, rozhodnutí Ústavního soudu v kauze pana H. bude klíčovým politickým aktem, který zcela zásadně ovlivní svobodu zkoumat vlastní dějiny

Pokud Ústavní soud spornou část archivního zákona zruší, bude to mít doslova fatální následky pro historický výzkum období po roce 1938. Archivní zákon platný od roku 2004 zrušil ochranu osobních údajů u materiálů, které vznikly z činnosti německé okupační správy, komunistic­kých bezpečnost­ních a justičních složek, komunistic­ké strany a organizací sdružených v Národní frontě. Smysl opatření byl jasný: umožnit co nejširší a nejrychlej­ší poznání represe, kterou se udržovaly u moci zavrženího­dné politické systémy. Pokud toto opatření padne, budou muset archiváři procházet u všech dokumentů předkládan­ých historikům stránku po stránce a anonymizov­at všechny osobní údaje. VNárodním archivu podnikli pokus, kolik by taková práce vyžadovala času: v případě jediného archivního kartonu Státního soudu, který obsahuje 1208 listů, to trvalo 28 hodin. Na takovou činnost by musely archivy mít mnohonásob­ně více pracovníků, než mají. A těžko si představit, že by je mohly získat. Takže se historický výzkum právě tohoto pro dnešek nejdůležit­ějšího období úplně zhroutí. Historici budou mít k dispozici zlomek materiálů, který mají dnes, a jeho vypovídací hodnota bude mnohdy anonymizac­í snížena k nule.

Přestože to tak na první pohled nevypadá, rozhodnutí Ústavního soudu v kauze pana H. bude klíčovým politickým aktem, který zcela zásadně ovlivní svobodu zkoumat vlastní dějiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia