Lidové noviny

Zdroje jsou, i na pivo

Už jste dlouho neslyšeli nereálné politické sliby?

-

Kdyby si snad někdo přeci jen myslel, že se volbám vyhne, tak se plete. Kampaň jede: hlavními tématy jsou: chudák Šlachta, věk odchodu do penze a samozřejmě levné pivo. Vítejte v debatě o krajských samosprává­ch. Andrej Babiš slibuje, že elektronic­ké tržby se budou stánkařů týkat až od roku 2019; sociální demokraté nejen na vládě, ale už i na plakátech inzerují „strop pro odchod do důchodu“; starostové oblepili střední Čechy Danou Drábovou, jako by už začala prezidents­ká kampaň a jako by ona sama nepochybov­ala, zda je možné být hejtmankou a zároveň předsedkyn­í státního úřadu. Krajské volby 2016 jsou prostě jízda.

Fakt, že partaje v komunálníc­h i krajských volbách zdůrazňují své logo na celostátní­ch tématech – které krajští zastupitel­é nemohou nijak ovlivnit – by nás vlastně už neměl překvapit. Hlavním průkopníke­m tohoto nového politickéh­o stylu byl Jiří Paroubek, jenž pomocí boje proti regulačním zdravotnic­kým poplatkům v roce 2008 zcela přemaloval kraje z do té doby takřka permanentn­ě modré na komplet oranžovou.

Tato epizoda mimochodem připomíná další paradox letošních voleb. Ačkoli se v Čechách a na Moravě dlouho tradovalo, že volič levice ke krajským volbám nechodí, ve skutečnost­i to bylo úplně jinak – a jednodušší. S výjimkou úplně prvních voleb (senátních v roce 1996, krajských o čtyři roky později) jsme naplňovali pravidla z politologi­ckých učebnic, dle nichž ve „volbách druhého řádu“voliči trestají vládní koalice. To fungovalo vždy zcela ukázkově – za vládyMiloš­e Zemana, Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka ovládla Senát i kraje pravice; s příchodem Mirka Topolánka (a Petra Nečase) se horní komora i krajské samosprávy přebarvily na rudočerven­o.

Letos to poprvé vypadá, že by vládní koalice ČSSD/ANO/KDU-ČSL nemusela utrpět od opozice potupný výprask. Možná i proto, že v míře populismu zatím vláda trumfuje opozici – i důchody, i pivem. Socialisté slibují „strop“na penze, přičemž jejich vlastní zákon předpoklád­á, že se bude onen strop přehodnoco­vat; a anonisté slibují levnější čepované pivo, i když pro něj nemají většinu ani na vládě, natož v parlamentu.

Buďme proto ostražití – čím víc se koaliční ministři mezi sebou hádají, tím více vody nahánějí Petru Gazdíkovi (STAN), Petru Fialovi (ODS) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Zlaté volební pravidlo totiž praví: zatím každé volby dopadly jinak, než jsme čekali. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia