Lidové noviny

Chceme víc!

Operátoři nám za naše peníze nabídnou více dat

-

Ekonomicky to bohužel nevychází, tarif s neomezeným voláním zkrátka nemůžeme v Česku nabízet. Prostě to není možné, tvrdili dlouhé roky unisono místní operátoři. Ale pak to najednou šlo a nikdo přitom nezkrachov­al. Prakticky stejné výmluvy přitom dnes znějí od stejné velké trojky, co se týče mobilního internetu. Především pak jeho škrcení nesmyslně nízkými limity dat.

Je tak možné s jistotou tvrdit, že nás čeká navlas stejný vývoj. Kdo si ještě vzpomene na textové zprávy za tři koruny a minutu hovoru za pět inzerované jako mimořádně výhodnou vánoční akci? Podobně se dnes spousta lidí rozčiluje, když se jim zpomalí na šnečí rychlost nebo zcela zastaví internet v telefonu, tabletu či notebooku. Případně je čeká opět nemilý pohled na vyúčtování. Netýká se to zdaleka jen náctiletýc­h visících celý den na internetov­ých videích. Každému zpočátku stačí tarif na e-maily, ověření jízdních řádů a pár zpráv kamarádům. Pak ale zkusí třeba navigaci v autě, která online vyhodnocuj­e dopravu, a ušetří i desítky minut cestou domů z práce. Pak si k tomu pustí i oblíbené album, které už se v rádiu dávno nehraje. A pak už nic – šlus, vyčerpaný limit dat.

Přitom operátoři mají od státu frekvence, tedy přírodní bohatství nás všech, proto, aby na nich rozvoj internetu podporoval­i. Ne naopak. Tlak zákazníků a regulátorů je k tomu donutí, otázka je jenom kdy. První se nejspíš navýší nesmyslně nízké limity, pak se začne účtovat raději podle rychlosti, za kterou si první připlatí hlavně pubescenti s videem. No a nakonec bude používání internetu v mobilu stejně samozřejmé jako komukoliv zavolat. Možná operátoři brzy pochopí, že přesně tohle chceme. Možná to bude dříve než později. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia