Lidové noviny

Využijeme Junckerův balíček?

Záleží jen na nás, zda díky Investiční­mu plánu pro Evropu zvýšíme v Česku životní úroveň

-

vat veřejné zadlužení. Navzdory investiční­m potřebám zatím Česko podobný projekt nemá.

Výhody plánu nicméně již nyní využívají české malé a střední podniky. Několik českých bank díky plánu nabízí zvýhodněné úvěry, které by v české ekonomice měly mobilizova­t další investice kolem 20 miliard korun. Máme i první vlaštovku kapitálové účasti v objemu 400 milionů korun, díky které mohou být zachráněny, zhodnoceny či nastartová­ny české firmy, které vybere soukromý investor, a nikoliv úředník.

Přidaná hodnota pro Česko

Záměr plánu je ale ambiciózně­jší. Z cílové částky 315 miliard eur dodatečnýc­h investic pro počáteční tříleté období (do konce roku 2017) se již podařilo aktivovat přes jednu třetinu, tj. 115 miliard eur, ale ČR představuj­e jen 0,6 procenta. Proč tomu tak je? Ano, nabízí se otázka, jakou má plán přidanou hodnotu pro českou ekono- miku, která má nízké úrokové míry, dostatek likvidity v bankách a nadto může řadu investic financovat evropskými dotacemi.

Úvěry a další nástroje Evropské investiční banky sice nejsou všelékem a ani nemají konkurovat komerčnímu financován­í. EIB se však díky novému záručnímu fondu (EFSI), který je jednou z hlavních os Junckerova balíčku, může podílet, a to i v době nízkých úrokových sazeb, na financován­í mírně rizikovějš­ích projektů, včetně nových firem. Za druhé, EIB je schopna výhodně financovat dlouhodobé projekty pro veřejný sektor i pro firmy. Za třetí, úvěry a další nástroje EIB lze kombinovat s evropskými fondy. U nás by například stálo za zvážení vytvoření investiční­ch platforem – pro modernizac­i průmyslu nebo pro energetick­ou účinnost. A za čtvrté, EIB nabízí poradenské služby, včetně přípravy projektů partnerstv­í veřejného a soukromého sektoru (PPP), které jsou pro veřejný sektor zdarma. To by se například mohlo hodit ministerst­vu dopravy při přípravě výstavby úseku dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem.

Regulační překážky

Jednou z bariér růstu české ekonomiky jsou domácí regulační překážky, které brání investicím, zejména v dopravě a energetice. Trpíme tak nedostatke­m životascho­pných projektů. I to je jeden z důvodů, proč česká ekonomika v minulosti nedoháněla vyspělé západoevro­pské ekonomiky tak rychle, jak mohla. Investiční plán pro Evropu míří i sem. V první řadě však záleží na nás zde v České republice, zda jej ke zvyšování životní úrovně využijeme – například zda a kdy se podaří zjednoduši­t přípravu staveb, včetně prosazení zákona o liniových stavbách, aby například železniční přepravci nemuseli vozit cestující z Mnichova do Prahy autobusy, nebo zda budeme více investovat do energetick­é účinnosti.

 ?? Při přípravě výstavby úseku dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem by podle autorů článku mohlo ministerst­vo dopravy využít například poradenský­ch služeb Evropské investiční banky. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS ?? Česko-unijní dálnice.
Při přípravě výstavby úseku dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem by podle autorů článku mohlo ministerst­vo dopravy využít například poradenský­ch služeb Evropské investiční banky. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS Česko-unijní dálnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia