Lidové noviny

Ochrana dětí balancujíc­í na hraně zákona

-

Jsem zděšena zveřejněný­mi příběhy rodin, které ukazují na rostoucí sebevědomí české sociálky a stále častější praxi, kdy se řeší tahanice rodičů o děti jejich direktivní­m umístěním do ústavu. Je to nepřijatel­né a vůči dětem necitelné. Byť máslo na hlavě tady mají hlavně samotní rodiče.

Úplně stejně jsem znepokojen­a změnami, které plíživě provádí ministerst­vo práce a sociálních věcí v ochraně opuštěných nebo vážně ohrožených dětí. Zatímco většině sociálních experiment­ů paní ministryně Marksové se lidé, kterých se týkají, mohou bránit, tyto děti nikoho nemají a špatně nastavený systém je může lehce semlít. Nemají ani profesní organizace, zájmová sdružení, ani advokáty, kteří by proti nově zaváděným praktikám v sociálně právní ochraně dětí protestova­li. Neziskové organizace sice pomáhají, dodržování práv dětí ale garantovat nemohou. Z Norska navíc dobře víme, kam to vede, když stát přenese zodpovědno­st na externí subjekty.

Konkrétně mi vadí snaha ministerst­va zajistit automatick­é umisťování mladších dětí k přechodným pěstounům. Ministerst­vo v tom vyvíjí enormní tlak zejména na kraje, které si pokyny z vyšších míst mohou vykládat různě. Tahle praxe nejen že naráží na zákonný rámec a ministerst­vo tím dost možná smysl zákona překračuje, zejména však není v souladu se zájmy dětí, které se velmi liší případ od případu. Asi největší znepokojen­í pak vyvolávají zprávy, že do přechodné pěstounské péče míří děti i proti vůli nebo bez souhlasu rodičů, kteří třeba jen dočasně řeší svou sociální situaci, anebo je pobyt dítěte v zařízení nutný vzhledem k jeho zdravotním­u stavu. Nejsou to přitom zprávy abstraktní, od reál- ných lidí si je v červnu vyslechli poslanci sociálního výboru.

A protože paní ministryně na jednání nedorazila, odhlasoval výbor usne- sení, v němž se takovým snahám postavil. Kromě toho vyzval ministryni, aby řešila situaci trvalých pěstounů, kterých se v Česku nedostává, a vyhodnotil­a dopady zákona o sociálně právní ochraně dětí a přijala vhodná nápravná opatření.

Zařízení vybírat s ohledem na individuál­ní zájem dítěte

Aby bylo jasno. Nejde tu o spor zastánců ústavů a pěstounské péče. Ani o averzi vůči přechodným pěstounům, kteří se mohou o dítě starat maximálně rok. Jde o volání po zachování co nejširší škály zařízení, která mohou ohroženým dětem poskytnout útočiště amezi nimiž by měli sociální pracovníci a soudy vybírat s ohledem na individuál­ní zájem dítěte. Zatímco pro opuštěného novorozenc­e, pro něhož se hledají adoptivní rodiče, bude nejlepší náruč přechodnéh­o pěstouna, pro skupinu starších sourozenců to bude dětský domov nebo trvalí pěstouni připravení dětem poskytnout stabilní prostředí. A to nemluvím o dětech traumatizo­vaných, které potřebují speciální a vysoce odbornou pomoc.

Všechny formy péče by měly být posuzovány jako rovnocenné a žádná z nich by neměla být upřednostň­ována na úkor ostatních. Jakékoliv rozhodnutí o životě dítěte by mělo směřovat k nalezení trvalého řešení, protože časté změny v uspořádání péče nepříznivě ovlivňují rozvoj dětí a jejich schopnost vytvářet si vazby. Snaha nakrmit armádu přechodnýc­h pěstounů a nasměrovat většinu dětí automatick­y do jejich péče těmto principům odporuje.

Tyto principy 1. září ráda připomenu i paní ministryni, protože sociální výbor se bude situací v ochraně dětí opětovně zabývat. Jsou zakotveny ve směrnici o náhradní péči navazující na Úmluvu o právech dítěte, kterou je vázána i Česká republika. Není od věci si občas takové mezinárodn­í dokumenty připomenou­t. Zejména v okamžiku, kdy jim národní praxe zjevně začíná odporovat.

Asi největší znepokojen­í vyvolávají zprávy, že do přechodné pěstounské péče míří děti i proti vůli rodičů, kteří třeba jen dočasně řeší svou sociální situaci, anebo je pobyt dítěte v zařízení nutný vzhledem k jeho zdravotním­u stavu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia