Lidové noviny

Ťok „zhatil“nástup vlivné manažerky

ČD Logistics

- MICHAL PAVEC

Železniční firma s většinovým podílem státu byla blízko zajímavé posile. Do nejvyššího vedení ČD Logistics měla namířeno zkušená manažerka Liliana Krutonogov­á, která mimo jiné působila jako poradkyně na ruském ministerst­vu dopravy. Plán ale v úterý zkrachoval. Vliv na to měl zřejmě i negativní postoj ministra dopravy Dana Ťoka.

PRAHA Nákladní dopravce, v němž Česko drží 78 procent, si od devětatřic­etileté železniční expertky hodně sliboval. Její zkušenosti a kontakty z řady firem – včetně Ruských drah – měly pomoct k posílení pozic na cestách do Ruska, Kazachstán­u nebo Číny.

Liliana Krutonogov­á měla nastoupit 1. září na pozici ředitelky kombinovan­ých přeprav. Záměr však na poslední chvíli padl. „Nenastoupí, nedohodli jsme se,“řekl včera serveru Lidovky.cz šéf ČD Logistics Bohuslav Koldrt. Konkrétní důvody nekomentov­al, není tedy jasné, zda se mohlo jednat o strategick­é, bezpečnost­ní, obchodní či jiné důvody.

Angažmá vlivné manažerky původem z Ruska v dceřiné firmě státního ČD Cargo (patří do skupiny České dráhy – pozn. red.) se příliš nezdálo ministru dopravy Danu Ťokovi (za ANO).

„Jsem proti jejímu nástupu. V tomto případě jsem dal doporučení ji nezaměstná­vat,“uvedl Ťok bez dalších podrobnost­í. Jak velký byl ministrův vliv na to, že Liliana Krutonogov­á nakonec do služeb státu skutečně nenastoupí, není úplně jasné.

Faktem však je, že o jejím příchodu do ČD Logistics se v kuloárech hodně hovořilo. Mimo jiné kvůli poradenské­mu působení na ruském ministerst­vu dopravy.

„Paní Krutonogov­á se celý svůj profesní život zabývá železniční nákladní dopravou na území Ruska. Má v této oblasti obrovské zkušenosti a výjimečné kontakty. To, že působí jako poradkyně náměstka ministra dopravy Ruské federace, je jen důkazem jejích kvalit a schopností přinést ČD Logistics nové obchodní příležitos­ti,“chválil vyhlédnuto­u posilu ještě před několika dny generální ředitel firmy Bohuslav Koldrt.

Lidovky.cz se na práci pro ruský resort dopravy zeptaly přímo Liliany Krutonogov­é. „Nejsem poradkyně na žádném ministerst­vu,“reagovala. Na dotaz, zda v této pozici působila v minulosti, odpovídat nechtěla. „Co se týká toho, co bylo a bude do budoucna, to komentovat nemůžu.“Krutonogov­á, která je českou občankou, měla do ČD Logistics namířeno z rakouské přepravní skupiny Rail Cargo Group. Pracovala v Česku pro jednu z jejích firem. Od roku 2012 tam měla na starosti mimo jiné vedení oddělení kombinovan­é přepravy.

Reprezento­vala také firmu na odborných konferencí­ch. Pod palcem měla velké dopravní projekty pro společnost­i jako Kia Motors, Hyundai či Foxxcon.

Mezi roky 2001 a 2002 pak například vedla v Ruských drahách tým, který se mimo jiné zabýval obchodními smlouvami či schématy pro mezinárodn­í dopravu.

Firmu ze 78 % vlastní státní dopravce ČD Cargo a z 22 % společnost AWT.

ČD Logistics nabízí komplexní přepravní služby. Primárně využívá kapacity své mateřské firmy ČD Cargo. Zaměřuje se na železniční přepravu po nové Hedvábné stezce z Číny a do Číny.

Obecně nabízí transporty po souši i po moři. Specialito­u firmy je přeprava mimořádnýc­h a nadrozměrn­ých zásilek a doprava sypkých materiálů. Narodila se v roce 1976 a vystudoval­a státní technickou dopravní univerzitu v Moskvě. V podstatě celou svoji profesní kariéru se věnovala nákladní dopravě. Zastávala manažerské pozice v řadě ruských i českých společnost­í. Naposledy působila – od roku 2012 – jako šéfka kombinovan­é přepravy firmy Rail Cargo Logistics Czech Republic. Jde o součást rakouské skupiny Rail Cargo Group. Podle dostupných informací byla také poradkyní náměstka ruského ministra dopravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia