Lidové noviny

USA jdou kvůli Applu do boje s EU

-

BRUSEL/DUBLIN Irsko v minulých letech poskytlo americké společnost­i Apple neoprávněn­é daňové výhody v objemu až 13 miliard eur (351,3 miliardy korun). Eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á včera uvedla, že výrobce mobilních telefonů iPhone platil řadu let výrazně nižší daně než jiné firmy. Evropská pravidla ale poskytován­í daňových výhod vybraným firmám neumožňují, Irsko tak má podle Evropské komise neoprávně- nou podporu vymoci zpět i s úroky.

„Rozhodnutí je jasnou zprávou. Členské státy nesmějí poskytovat nespravedl­ivé daňové výhody vybraným firmám bez ohledu na to, zda jsou evropské, či zahraniční, velké, či malé, součástí nějaké skupiny, či ne,“řekla Vestagerov­á novinářům.

V důsledku daňových dohod v Irsku platila společnost Apple ze svých evropských zisků daně ve výši od jednoho procenta v roce 2003 do 0,005 procenta v roce 2014, uvedla komise.

Irská vláda i americká společnost Apple se chystají odvolat proti rozhodnutí Evropské komise o neoprávněn­ých daňových výhodách pro Apple. Irský ministr financí Michael Noonan oznámil, že se závěry Komise hluboce nesouhlasí a požádá vládu o rozhodnutí, aby se země odvolala. Připomněl také, že daňové otázky jsou v kompetenci členských zemí Unie. Irsko míní, že společnost Ap- ple zaplatila plnou výši daní a nebyla jí poskytnuta žádná státní pomoc.

Šéf Applu Cook řekl, že jeho firma žádné speciální dohody s Irskem neuzavřela a že se téměř 36 let od chvíle, kdy v irském Corku otevřela svou továrnu, řídila místními zákony. Rozhodnutí Komise podle něj může vést ke ztrátám pracovních míst v Evropě. Apple zaměstnává v Irsku téměř 6000 lidí, připomněl Cook. Dodal, že očekává úspěch odvolání své firmy proti verdiktu. „Případ není o tom, kolik Apple platí na daních, ale o tom, která vláda vybírá peníze. Bude mít zásadní a škodlivý dopad na investice a tvorbu pracovních míst v Evropě,“uvedla dále firma.

Do boje se zapojilo i americké ministerst­vo financí. „Kroky Komise by mohly ohrozit a podkopat zahraniční investice, podnikatel­ské klima v Evropě a důležitého ducha hospodářsk­é spolupráce mezi USA a EU,“uvedl úřad. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia