Lidové noviny

Novou televizi jedině se štítkem

-

ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

televizor si konečně lze koupit v klidu. Až doposud byly lidé jako na trní. Bude přístroj za spoustu tisíc fungovat i za pár let, až přijde takzvaná druhá digitaliza­ce televizníh­o vysílání? Ne všechny v Česku prodávané kusy si totiž musí s novým standardem DVB-T2 rozumět, třebaže to jejich brožury tvrdí. České radiokomun­ikace, které pozemní vysílání v tuzemsku technicky zajišťují, teď ale zřídily testovací laboratoř, kde ověřují kompati- bilitu televizí i set top boxů. Přístroje, které testem úspěšně projdou, budou označeny jednotným štítkem (viz obrázek) a zařazeny do seznamu na webu www.dvbt2overe­no.cz. Zákazníci se tak nemusí stresovat, že vyhodili peníze oknem.

plánuje na příští rok jeden z největších náborů ve své historii. Ve snaze o rozvoj bezpečnost­ních technologi­í, autonomníh­o řízení a elektrifik­ace chce přijmout asi 400 nových inženýrů. Švédská automobilk­a, která v současnost­i zaznamenáv­á rostoucí prodeje luxusních modelů, si chce upevnit pozici na trhu s prémiovými vozy, jemuž nyní dominují především němečtí konkurenti. Většina nových inženýrů nastoupí do výzkumného a vývojového centra v Göteborgu.

76 tisíc podpisů už se nahromadil­o pod peticí proti jmenování bývalého předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa nevýkonným předsedou investiční banky Goldman Sachs. Petice zdůrazňuje především to, že Barroso měl za úkol ve své politické funkci vyvést Evropu z ekonomické krize, na jejímž vzniku se právě tato banka podílela. Jako „morálně neakceptov­atelné“už jmenování označili i někteří politici, například francouzsk­ý prezident François Hollande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia