Lidové noviny

Dítě chce cítit podporu

-

Doba prázdninov­ých radovánek je pomalu u konce a všechny čeká pravidelný školní režim a spolu s ním i řád. Pro někoho může být onen „řád“strašákem. Aby nebyl, je dobré z něj udělat pomocníka a spojence.

Kdo své ratolesti nechává v době prázdnin úplně bez systému, připravuje si pro sebe past a dětem prokazuje medvědí službu. Je proto užitečné, když děti mají i během prázdnin nastavený spánkový režim, třeba o něco málo popuštěný, ale nikoli úplně vypuštěný.

Abychom přechod na školní rytmus zpříjemnil­i jak dětem, tak sobě, poslední srpnový týden bychom jim měli postupně posouvat jak dobu ukládání ke spánku, tak dobu ranního vstávání.

OČIMA ODBORNÍKA

Není od věci zkontrolov­at a připravit školní batoh, a pokud si děti neudělaly pořádek ve svém pokojíčku či koutku během prázdnin, je pro to nejvyšší čas.

Prvňáčci se většinou na školu těší, čeká je něco velkého a nového. Tady je efekt novosti zároveň velkou motivací.

Ostřílení školáci se těší na kamarády a spolužáky, které dlouho neviděli. Ale najdou se i ti, pro které je škola nezáživná anebo plná obav, až strašideln­á. U posledně jmenovanýc­h je dobré se obrnit trpělivost­í a s dětmi si povídat. Zjistit, čeho se vlastně bojí, vyprávět svoje zážitky ze školních lavic a zkusit tak rozpustit strach, obavy.

U bázlivých dětí je třeba podpory, aby cítily a věděly, že mohou za mámou a tátou přijít a svěřit se.

Pozor na ironická „povzbuzení“typu: „Ty jsi teda hrdina!“Nebo: „Přece nebudeš fňukat kvůli škole…“

Také bychom se měli vyvarovat zlehčování typu: „Ale prosím tě, co pořád máš?“„Vy toho naděláte…“„Zvládnou to jiní, zvládneš to taky.“Tím bychom dosáhli jen prohlouben­í strachu a nechuti ke škole a my bychom se připravili o důvěru.

Pokud ani to nepomůže a dítě chodí do školy s pláčem i v druhé polovině září, objevují se stížnosti na bolení bříška, pak bych doporučila návštěvu odborníka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia