Lidové noviny

Školní docházka vyčerpává i rodiče

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Dysgrafik, dyslektik, to byly před třiceti lety poruchy žáků v běžné základní škole – zjednoduše­ně označení pro ty, kterým při psaní vypadávala písmenka či měli problémy se čtením. Následně byly děti rozškatulk­ované na chytré, hodné, hloupé, zlobivé, líné…

Dnes se učitelé musí stále více připravova­t na práci s dětmi, které mají například diagnózu ADHD (porucha pozornosti s hyperaktiv­itou) či PAS (poruchy autistické­ho spektra, jichž je řada). Když se řekne autista, řada lidí si vybaví film Rain Man s Dustinem Hoffmanem, ještě větší popularitě se nyní těší postava Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku jako představit­ele Aspergerov­a syndromu (patřícího do PAS). Pro ty, kteří mají větší povědomí o široké škále poruch chování, je toto zjednoduše­né přirovnání noční můrou, stejně jako věty, že na zlobivé a hloupé děti dřív stačil výprask, ale dnes každý dostane diagnózu.

To však vyvracejí čísla. Opravdu je stále více dětí, které poruchou trpí. „Nárůst je nezpochybn­itelný. Výzkumy udávají, že zhruba 15 procent populace ve vyspělých zemích má diagnostik­ovanou nějakou vývojovou poruchu,“upozorňuje psycholožk­a Kateřina Thorová, která se v Česku jako první specializo­vala na práci s dětmi s poruchami autistické­ho spektra. Je jedním ze zakladatel­ů Národního ústavu pro autismus (NAUTIS), dříve APLA Praha.

Styl života moderní společnost­i trend ještě umocňuje. „V posledních letech se podstatně zvýšil věk rodičů, přičemž riziko vzniku vývojové poruchy je vyšší jak u starších matek, tak otců. Dokonce i větší věkový rozdíl mezi rodiči je pro vznik vývojových poruch rizikovým faktorem,“vysvětluje Thorová, proč se rodí stále více takových dětí, z nichž se však značná část se správnou podporou dokáže zařadit do běžného života.

„Povědomí o vývojových poruchách se zlepšuje. Přibývají diagnostic­ká, poradenská a terapeutic­ká centra, zlepšují se podpůrná opatření ve školách. To vše motivuje rodiče, aby problémy svých dětí řešili a odborným přístupem zvýšili jejich šanci na lepší budoucnost,“říká Thorová.

Ve školách jsou velké rozdíly

Od 1. září vstupuje v platnost nová školská legislativ­a, která mění podmínky v poskytován­í podpory žákům se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, u veřejnosti známá pod pojmem inkluze.

„Mnohé školy začleňují děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami již řadu let, mají zkušenosti, dělají to velmi dobře a považují to za zcela samozřejmé, jiné školy te- prve začínají. Nemá cenu zastírat, že je stále řada škol, která se tomuto problému vyhýbá a někdy mám pocit, že jsou i vedoucí pracovníci pyšní na to, že v jejich škole takový žák ještě nebyl,“všimla si ředitelka Speciálně pedagogick­ého centra při Národním ústavu pro autismus Věra Čadilová.

Rodiče dětí s vývojovou poruchou se snaží pro své děti najít nejlepší cestu ještě před nástupem do základní školy, děti tak absolvují s asistentem pedagoga už mateřskou školu. Pak je otázka, kam dál, protože o tom, do jaké školy, zda běžné, či speciální, dítě nastoupí, rozhodují rodiče. „Poradenský pracovník má s rodiči probrat všechna pro a proti a pomoci jim se správně rozhodnout, a také doporučit přiměřenou míru speciálně-pedagogick­é podpory, která dítěti zajistí, aby bylo při vzdělávání úspěšné a ve škole spokojené, chodilo do ní rádo,“vysvětluje Věra Čadilová.

I tak je zahájení školní docházky pro rodiče mnohdy víc stresující než pro samotné děti. „Dcera nastupuje do první třídy a nevím, jak školu přijme. I když se toho hrozně bojím, s dcerou si o tom, co ji ve škole čeká, povídáme a snažím se jí ukázat, že se nemá čeho bát,“říká Martina Chromá, kterou zaráží přístup speciální pedagožky z budoucí školy. „Nikdy mé dítě neviděla, ale je přesvědčen­á, že asistenta nepotřebuj­e, ačkoliv ve všech posudcích je napsán jako nutný. Co na to říct?“zoufá si žena z Třebíče.

Že některé školy bohužel nejsou připraveny na začlenění takových dětí, ukazuje i výpověď Jany Bušové Branišové z Liberce. „Už teď se začátku školy bojím, celý školní rok jsem tak ve stresu, že musím brát prášky na tlak. Problémy nemá syn, ale učitelé s ním, protože bohužel nerespektu­jí doporučení z poradny,“stýská si žena.

Pro rodiče není snazší ani volba speciální školy. Děti s PAS jsou stejně chytré jako ostatní, vybočují chováním. „Měla jsem syna ve speciální škole čtyři roky, i tam měl asistentku, bylo to lepší, ale sama asistentka mi řekla, že by syn potřeboval speciální školu – tak jsem se jí zeptala, jestli existuje speciálněj­ší než speciální,“popisuje svoji zkušenost Romana Špindlerov­á z Karlových Varů, jejíž syn je inteligent­ní, sociálně a společensk­y však na úrovni mnohem mladšího dítěte, což je právě to, s čím mají učiteli a žákovi při výuce pomoci asistenti.

Počet dětí s poruchami chování roste, téměř v každé třídě se nachází aspoň jeden takový žák. Školy na to nejsou ještě připraveny, a někteří rodiče tak svádí boj za normální život svého dítěte.

Debaty i o lécích pro děti

Své zkušenosti, rady i dotazy si rodiče vyměňují na speciálníc­h fórech či ve skupinách na Facebooku. Neřeší jen to, kam se obrátit, která škola je vstřícná, ale i jaké mají ostatní zkušenosti s podáváním léků. Někdo je vyzkoušel a vysadil, někdo rázně odmítá.

„Syn bere medikaci od psychiatra a musím říct, že mu to hodně pomohlo. Chvíli se bránil tatínek, nechtěl, aby dítě bralo v tak raném věku antidepres­iva. Ale pomohl kamarád doktor a přesvědčil ho o tom, že to dítěti může pomoct. I paní učitelka změnu uMartina viděla. Už nebyl tak úzkostný,“říká Jana Strádalová, jejíž syn s diagnózou Aspergerův syndrom půjde do třetí třídy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia