Lidové noviny

Děti si někdy o pomoc volají opakovaně

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Linka bezpečí funguje nepřetržit­ě, anonymně a zdarma. Je určena dětem, mládeži a studentům. O prázdninác­h odborníci nejčastěji odpovídají na dotazy o sexu. S koncem prázdnin roste počet školáků, kteří se bojí hlavně šikany, vysvětluje vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

LN Patří konec prázdnin a začátek školního roku k vytíženějš­ím obdobím pro Linku bezpečí?

Na Lince bezpečí každý den přijmeme v průměru 540 hovorů. O prázdninác­h máme obecně rušnější období, děti mají volno, mohou tedy volat i dopoledne a v pozdních večerních hodinách. Se začátkem školního roku se počet hovorů výrazněji nemění, pou- ze se proměňují témata, se kterými se na nás děti obracejí.

LN S čím mají děti nejčastěji v tomto období problém?

V průběhu prázdnin máme z celého roku přirozeně nejméně hovorů na téma šikany ve škole. V posledním srpnovém týdnu nám ale počet hovorů na toto závažné téma vždy stoupá. Děti, které si o prázdninác­h od šikany spolužáků odpočinuly, se s přibližují­cím nástupem do školy začínají obávat toho, že budou opět šikanované.

LN Co šikanované­mu dítěti radíte? Je vůbec možné takovýto závažný problém vyřešit po telefonu?

Děti, kterým někdo ubližuje, se u nás setkají s pochopením, prožijí úlevu, že o tom mohly někomu říct. Podpoříme je v řešení šikany, protože jim nikdo nemá právo ubližovat. Spolu s dětmi hledáme vhodné osoby, které by mohly požádat o pomoc – rodiče, učitele, spolužáky… Důležité je, aby dítě vědělo, že říct si o pomoc není žalování a žádná hanba. Má na pomoc právo a škola má povinnost se šikanou uvnitř školy zabývat a řešit ji. Důležitá je motivace, aby dítě překonalo strach z agresorů, kterými je zastrašová­no, a řeklo si o pomoc. Když ji nevyhledá, šikana se většinou stupňuje. Společně také tvo- říme bezpečnost­ní plán – od jasného vymezení se agresorům, přes doprovod někoho blízkého, vyhýbání se rizikovým místům a situacím, volání o pomoc a podobně. Užitečné informace o šikaně najde dítě, ale také rodiče či učitelé na webové stránce www.minimaliza­cesikany.cz.

LN Děti se snaží držet krok se svým okolím, jenže ne vždy si to jejich rodiče mohou dovolit: trápí je, že třeba ještě ve třetí třídě nemají mobil nebo nenosí značkové oblečení?

Vliv vrstevníků je nejsilnějš­í právě v pubertě. Pro dítě je v tomto období velmi důležité, aby patřilo do určité skupiny vrstevníků. A mezi vrstevníky si vybírá své identifika­ční vzory. Aby předešly případnému vyloučení ze skupiny, jsou velmi konformní – přizpůsobu­jí se normám skupiny například účesem, oblečením, životním stylem… Problémy nastávají, když musí dítě volit mezi možnostmi a požadavky rodičů a vrstevníků. LNV současné době se daří podchytit poruchy, a tak se téměř v každé třídě najde někdo s diagnózou některé poruchy chování. Nestává se, že místo toho, aby jim to ulehčilo situaci a pomohlo najít lepší cestu, takovéto děti získávají cejch a dostává je to do zbytečných problémů?

Krátkodobé nebo mírné obtíže ve škole se samozřejmě dají zvládnout vlastními silami. Pokud ale obtíže přetrvávaj­í, případně pokud dítě začíná ve škole selhávat, je na místě se obrátit na odborníky. Včasné diagnostik­ování poruch učení, pozornosti a chování a následná pomoc prostředni­ctvím speciálníc­h podpůrných opatření může dítěti ulehčit život ve škole. Důležitá je především spolupráce rodiny a školy, aby případná pomoc nebyla kontraprod­uktivní.

LN Stačí na problémy dětí jeden telefonát s vámi? Anebo se na vás obracejí opakovaně a vy jim poradíte s tím, že se mají opět ozvat a proberete, jestli to zabralo?

Ve většině případů jde o jednorázov­é kontakty. Je ale poměrně běžné, že v hovorech zazní, že jsme již dítěti pomohli s nějakým jiným problémem, a proto volá znovu s dalším trápením. Stává se taky, že některé děti potřebují v určitém období větší podporu, a proto se mohou ozývat vícekrát a společně probíráme, jak se jim daří jejich situaci zvládat a postupně problémy řešit.

LN Obracejí se na vás kromě dětí i rodiče, případně dokonce pedagogové, když už nevědí kudy kam a rádi by slyšeli radu či názor i od někoho jiného?

Na Lince bezpečí máme pro rodiče a dospělé osoby speciální, Rodičovsko­u linku, kde jsou připraveni specialist­é poradit s jakýmkoliv problémem, které se týká dítěte. Dospělí tady mohou řešit jak problémy ve škole, tak výchovné potíže nebo krizové situace v rodině. Informace o této službě se dají najít na webové stránce www.rodicovska­linka.cz.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Peter Porubský
FOTO ARCHIV Peter Porubský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia