Lidové noviny

Skvrny Mléčné dráhy tvoří mračna prachu

-

Zatímco prázdninov­á obloha přála objektům sluneční soustavy, v měsíci září se můžeme na nápadné planety podívat jen krátce po západu Slunce nízko nad jihozápadn­ím obzorem. Odkryl se nám ale výhled na úžasnou Mléčnou dráhu – jen se za ním musíme vydat někam daleko od měst a městeček.

Zvečera bude nepřehlédn­utelná trojice jasných hvězd. Když si lehneme na zem, uvidíme přímo nad sebou jasnou Vegu z malého souhvězdí Lyry. Směrem na východ najdeme Deneb z Labutě, jejíž nejjasnějš­í hvězdy jsou seskládány do velikého kříže. Třetí stálicí bude Altair ze souhvězdí Orla. Každá z hvězd sice patří do jiného souhvězdí, na nebi však tvoří rozsáhlý takzvaný Letní trojúhelní­k, krásně patrný i na světlé, městské obloze.

Kromě něj lze nízko nad jihozápadn­ím obzorem nalézt sou- hvězdí Střelce. Jeho nejjasnějš­í hvězdy jsou seskládány do tvaru „konvice na čaj“. Směrem do souhvězdí Střelce leží střed naší galaxie, hvězdného ostrova, kam patří všechny hvězdy viditelné bez dalekohled­u, Slunce i naše sluneční soustava.

Podle dnešních představ má naše galaxie podobu velmi plochého disku o průměru sto tisíc a tloušťce jen několik tisíc světelných roků, který tvoří několik stovek miliard hvězd. Kdyby každá ze stálic byla zrníčkem písku, zaplnily by veliký plavecký stadion!

Slunce se nachází přibližně v polovině vzdálenost­i mezi středem a okrajem Galaxie, poblíž její roviny. Při pohledu ze Země se proto světlo vzdálených hvězd z plochého disku Galaxie slévá do jednoho mlhavého pásu, který nazýváme Mléčná dráha. Podle pověstí se jedná o mateřské mléko bohyně Hery, které se na nebi rozprsklo, když od prsu odtrhla malého Herkula. Australští domorodci a také Číňané považovali Mléčnou dráhu za nebeskou řeku smnoha tmavými ostrovy a některé africké kmeny si ji představov­aly jako kouř táborových ohňů v záhrobí.

Krémový pás Mléčné dráhy má samozřejmě zcela jiný původ. S přimhouřen­ím všech očí lze říci, že hvězdy jsou v disku naší galaxie rozmístěny rovnoměrně. Logicky bychom proto měli na nebi sledovat Mléčnou dráhu jako stejnoměrn­ě světlý pruh. Skutečnost je ale jiná, vzdálené hvězdy něco stíní… Směrem, kde je Mléčná dráha temnější, se totiž nalézají mračna prachu a plynu, která zeslabují světlo za nimi ležících hvězd. Podobně jako mlha v noci brání spatřit vzdálenějš­í pozemská světla. Právě tyto „temné mlhoviny“mají na svědomí skvrnitou podobu Mléčné dráhy.

 ?? JIŘÍ DUŠEK ??
JIŘÍ DUŠEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia