Lidové noviny

Pravěká módní přehlídka

-

stejného materiálu měl i plášť. To tušili vědci už na základě prohlídky Ötziho oděvu. Genetické analýzy ale prokázaly, že použitá kůže pocházela z ovcí, které měly geneticky poměrně blízko k dnešním ovčím plemenům, a šlo tedy zjevně o kůže z domácích zvířat. Část pláště byla ušita z kozí kůže. I ta pocházela z chovaných zvířat. Jejich potomci se ještě dnes vyskytují v evropských chovech koz.

Fakt, že pro plášť použil pravěký „krejčí“kůže různých druhů zvířat, naznačuje, že na materiál pro tuto část oděvu neměl Ötzi zvláštní nároky. Plášť byl vyroben a následně zřejmě i opravován s využitím kůží, které byly zrovna po ruce.

Vědci soudili, že si Ötzi oblékal nohavice z kůže nějaké psovité šelmy, snad lišky, vlka či psa. Analýzy DNA však ukázaly, že jsou vyrobeny z kozinky. Podobné „ kalhoty“z doby před 4500 roky se našly ve Švýcarsku a byly rovněž z kozí usně. To naznačuje, že tenhle materiál se těšil při výrobě „kalhot“oblibě a zřejmě svým majitelům dobře sloužil.

Vysoké boty si pravěký horal vázal řemínky z hovězí kůže. I to ukazuje, že Ötzi jako zemědělec a pastevec hojně čerpal z domácích surovin. Současně však byl zřejmě i zdatný lovec a to se promítlo do materiálů použitých k výrobě další výbavy. Toulec na šípy je z daňčí kůže a čepice stejně jako boty z medvědí kožešiny. Oba materiály pocházely z místních zdrojů.

Móda doby ledové

O tom, jak se oblékali první lidé Homo sapiens poté, co zamířili ze své africké domoviny do chladnější­ch oblastí v Evropě a Asii, máme jen minimum údajů. Co nosili zhruba před 20 000 roky obyvatelé Sibiře, nám ukazuje 24 figurek z mamutích klů, nalezených poblíž Bajkalu. Znázorňují muže, ženy i děti v kožešinový­ch kazajkách a kalhotách, obuté do teplých bot a s kožešinový­mi čapkami či kapucemi, chránícími hlavu.

První lidé Homo sapiens přišli do Evropy mnohem dříve – už před 40 000 roky – a potkali se tu s neandertál­ci. Po několika tisíciletí­ch zmizeli neandertál­ci v propadlišt­i dějin a kontinent ovládli naši předci. Mohl v pozadí odlišných osudů dvou lidských druhů stát i rozdíl v oblékání? Na to se pokusil odpovědět tým vedený Markem Collardem z Univerzity Simona Frasera v kanadském Burnaby. Výsledkem jejich rozsáhlého výzkumu je studie publikovan­á v Journal of Anthropolo­gical Archaeolog­y.

Collard a jeho spolupraco­vníci probrali obrovskou kupu dat z několika databází. Prověřili údaje o kosterních nálezech evropské fauny z doby, kdy na našem konti-

Milovníci kožešin

Zvířata, jejichž kůže se běžně používají k výrobě oděvů, například jeleny, bizony nebo medvědy, lovili jak pravěcí lidé Homo sapiens, tak i jejich neandertál­ští současníci. V tábořištíc­h Homo sapiens však bylo mnohem více kostí těchto zvířat.

Collard a jeho kolegové z toho usuzují, že Homo sapiens měl větší spotřebu kůží, protože si šil podstatně důkladnějš­í oblečení. Kalhoty s nohavicemi a kazajky s rukávy ho dokonale chránily proti chladu. Neandertál­ec vystačil s jednodušší­m „střihem“oděvů podobných pláštěnce či peleríně. K tomu sice potřeboval méně kůží, ale doplácel na to větším vystavením těla nepohodě.

Oděvy Homo sapiens měly zřejmě oproti oblečení neandertál­ců ještě jednu výhodu. Mark Collard je přesvědčen, že četné nálezy kostí rosomáků, lišek, vlků a lasic z tábořišť našich předků jsou svědectvím o využívání kožešin těchto zvířat k lemování rukávů, límců, kapucí a dalších částí oděvu. Nešlo tu o módu. Kožešinové lemování nedovoluje únik tepla, oděv s kožešinový­m lemem mnohem lépe hřeje. V sídlištích neandertál­ců se kosti zvířat, jejichž kožešina je použitelná pro lemování oděvů, nevyskytuj­í. Neandertál­ci tuhle vymoženost zřejmě neznali a to byl jejich další handicap ve srovnání s pravěkými Homo sapiens.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia